Aantal reële doden in Spanje veel meer dan voorspelling

Aantal reële doden in Spanje twee keer meer dan voorspelling
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Van 13 maart tot en met 22 mei zijn er in Spanje 43.090 personen meer om het leven gekomen dan wat voorzien was. Men heeft 120.765 doden geobserveerd terwijl er 77.675 doden verwacht werden, een stijging van 56%. Er is een flinke discussie (net zoals in andere landen) over de correcte telling van het aantal corona-doden in Spanje en ook in dit geval is slechts een deel van dit aantal bevestigd als een sterfgeval als gevolg van het coronavirus.

Het aantal doden in Spanje wordt dagelijks bijgehouden door het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) en de gegevens zijn op deze website te bekijken. Daaruit blijkt dat er tussen 13 maart en 22 mei 56% meer personen om het leven zijn gekomen dan wat men voorzien had.

In iets meer dan twee maanden tijd overleden er 120.765 personen wat meer is dan de voorziene of voorspelde 77.675 doden. Volgens de cijfers wat betreft het aantal sterfgevallen in die tijd als gevolg van het coronavirus zijn er tot nu toe 27.940 personen door corona om het leven gekomen. Daarbij gaat het om bevestigde doden, dus personen bij wie via een PCR-test is vastgesteld dat ze het coronavirus hadden. 

In Spanje telt men alleen de sterf en besmettingsgevallen mee die positief getest zijn, zowel in ziekenhuizen als daarbuiten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Het Ministerie van Volksgezondheid hanteert de telmethode die wordt aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Deze organisaties geven aan dat alle gevallen bevestigd dienen te worden aan de hand van een laboratorisch onderzoek en niet alleen door een klinische analyze. Spanje telt dus alleen de doden en besmettingen mee die positief getest zijn.

LEESTIP: De onzichtbare corona-doden en telmethode in Spanje

In 94% van de sterfgevallen gaat het om personen ouder dan 65 jaar en in 82,5% van de gevallen om personen ouder dan 74 jaar, aldus de cijfers van MoMo. Volgens de cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid en het Centro Nacional de Epidemiología zijn 87% van de sterfgevallen ouder dan 70 jaar.

In Madrid is een oversterfte geregistreerd van 162% terwijl dat op de Canarische Eilanden slechts 7% is. In Castilla-La Mancha is dat percentage 206%, in Navarra 137%, in Castilië en León 114% en in Catalonië 96%. Op de Balearen is dat echter 14%, in de Valencia regio 20%, in Galicië 23% en in Andalusië 26%.

Gekeken naar het reële aantal doden in Spanje tussen 13 maart en 22 mei en het aantal geregistreerde corona-doden dan zou men kunnen concluderen dat er veel meer corona-doden zouden zijn. Maar de onderzoekers zeggen dat men niet te voorbarig conclusies moet trekken maar omdat lang niet iedereen getest wordt is de kans groot dat er veel meer corona-doden zullen zijn, iets wat ook de Spaanse regering ook altijd heeft toegegeven.

Bekijk HIER de website van het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria
Bekijk HIER de website van het Centro Nacional de Epidemiología

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.