Overleg over toeristische corridors tussen Spaanse regio’s en EU-landen

Overleg over toeristische corridors tussen Spaanse regio’s en EU-landen
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Europese ministers van toerisme hebben al meer dan een maand overleg over hoe men op een veilige en gecoördineerde manier binnen de Europese Unie het toerisme weer kan opstarten tussen de landen. Komende vrijdag zal de Spaanse minister Reyes Maroto overleg hebben met de autonome regio’s om over het toerisme te praten. 

De Spaanse regering onderhandelt met EU-landen om een openstelling van grenzen per regio te bewerkstelligen. Het moet dan wel gaan om gebieden met gelijke gezondheidssituaties binnen Spanje en binnen de EU. Dat zou dan moeten gebeuren met zogenaamde veilige toeristische corridors met de maximale sanitaire garanties.

De minister heeft gekozen voor een ‘gecoördineerde en regionale aanpak’. Dat wil zeggen dat de corridors tussen landen kunnen zijn maar ook tussen regio’s in die landen die zich in een vergelijkbare situatie verkeren. ‘Het is beter dat deze opening plaatsvindt in gebieden die zich in dezelfde evolutie van de pandemie bevinden’, aldus Reyes Maroto.

Voorop staat dat er veiligheidsgaranties zijn waardoor de grenscontroles kunnen worden opgeheven tussen gebieden met een vergelijke sanitaire situatie. Dat zou dus kunnen inhouden dat er mogelijkheden zijn om grenzen eerder dan 1 juli te openen voor de internationale toeristen maar dan alleen naar bepaalde gebieden. 

Daarbij valt te denken aan de Balearen en Canarische EIlanden die vanwege hun gunstige ligging en ontwikkeling wat betreft het coronavirus de ideale kandidaten zijn. De kans dat Catalonië, de Valencia regio, Murcia of Andalusië eerder opengaan is kleiner want daar heeft men ook te maken met de bewegingsvrijheden van de inwoners van Spanje zelf.

Op de Balearen eilanden is de regionale overheid al in overleg met de Duitse autoriteiten in de verschillende ‘länder’ en touroperators over een mogelijke start van het toeristenseizoen. 

Voorlopig moet men nog afwachten tot tenminste vrijdag na de bijeenkomst tussen de Spaanse minister en de vertegenwoordigers van de autonome regio’s over wat er gaat gebeuren. Is er een kans dat het internationale toerisme op gang kan komen vanaf 15 juni in plaats van 1 juli? Ja die kans is er maar alleen in bepaalde gebieden van Spanje en alleen als er overeenkomsten zijn met andere landen.

Op dit moment lezen we in Spanje alleen over contacten met Duitsland, Frankrijk, Portugal en Groot Brittannië maar nergens is informatie te vinden over contacten tussen Nederland en België met Spanje over mogelijke afspraken wat betreft het toerisme.

Proef op Mallorca

Op de Balearen wil men ook een proefperiode starten met 2.000 tot 3.000 Duitse vakantiegangers die vanaf de tweede week van juni naar Mallorca zouden moeten komen. Of dat doorgaat hangt af van de Spaanse regering en het Ministerie van Volksgezondheid. Hoe deze proefperiode dan precies moet plaatsvinden en onder welke omstandigheden en met welke maatregelen is niet bekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.