menu: rubrieken, zoeken & meer

Akkoord over verlenging van de zogenaamde ERTE-regeling en zelfstandigen-WW in Spanje

Akkoord over verlenging van de zogenaamde ERTE-regeling en zelfstandigen-WW in Spanje
Beeld: Minister Yolanda Diaz / Europa Press

Akkoord over verlenging van de zogenaamde ERTE-regeling en zelfstandigen-WW in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een lange onderhandeling tussen het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid en diverse social partijen heeft men donderdag eindelijk een akkoord bereikt over de verlenging van de ERTE-regeling in Spanje. De vergoeding voor werknemers in een situatie van tijdelijk ontslag of werktijdverkorting als consequentie van de corona-crisis is verlengd tot 30 september 2021.

ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Een van de eerste corona-maatregelen voor werknemers was het invoeren van vergoedingen voor deze ERTE waardoor bedrijven tijdens de corona-crisis hun werknemers vanwege sluiting of een flinke daling in activiteit tijdelijk konden ontslaan in afwachting van betere tijden. 

Ondertussen zijn er veel werknemers weer uit een ERTE-situatie gekomen maar er zijn er nog steeds circa 570.000 die zich in een ERET bevinden en recht hebben op een uitkering. 

Daarom is de ERTE-regeling verlengt tot 30 september en zijn er daarnaast extra sectoren toegevoegd van werknemers die eventueel recht hebben op een vergoeding. 

Zelfstandigen

Er is ook een akkoord bereikt over de zogenaamde ‘werkloosheidsuitkering’ voor zelfstandige ondernemers in Spanje. Deze is ook verlengd tot 30 september. Verder is er een regeling getroffen voor zelfstandigen die een financiële hulp krijgen zodat zij minder vergoeding als zelfstandige aan de Sociale Zekerheid hoeven te betalen tot oktober.

Volgens deze krant zijn er circa 450.000 zelfstandigen die hiervan profijt zullen hebben. De korting op het bedrag dat zelfstandigen betalen aan de Seguridad Social in juni is 90%, in juli 75%, in augustus 50% en in september 25%. Eis is wel dat de zelfstandige tot tenminste 30 september als ‘autonomo’ ingeschreven blijft staan.