menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje wordt vanaf 7 juni proefland van het EU Digitale Covid-certificaat

Spanje wordt vanaf 7 juni proefland van het EU Digitale Covid-certificaat
Beeld: voorbeeld / Freepik

Spanje wordt vanaf 7 juni proefland van het EU Digitale Covid-certificaat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eerder wist de premier van Spanje Pedro Sánchez al te melden dat het voor gevaccineerde personen mogelijk zou zijn om met een vaccinatiebewijs vanaf 7 juni zonder PCR-test naar Spanje te kunnen reizen en nu meldt de Spaanse premier dat Spanje vanaf 7 juni officieel meedoet als testland van het EU Digitale Covid-certificaat.

Dat het EU Digitale Covid-certificaat er gaat komen mag inmiddels wel duidelijk zijn maar volgens de officiële berichtgeving is dat pas haalbaar vanaf 1 juli 2021. En daarna hangt de verspreiding van dit Europese certificaat af van de EU-lidstaten zelf, of dat meteen al 1 juli zal zijn of pas later.

Deze vrijdag heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez echter medegedeeld dat Spanje als land mee zal doen als testland van het EU Digitale Covid-certificaat. Dat zal gebeuren vanaf 7 juni maar meer informatie over deze testfase van het Europese Covid bewijs is niet bekend gemaakt.

Zoals we eerder al schreven in DIT ARTIKEL zal het EU Digitale Covid-certificaat op 1 juli in gebruik worden genomen. Met dit Covid-certificaat kunnen reizigers straks met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben de afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

LET OP: De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft nu twee keer bevestigd (op 21 en 28 mei) dat gevaccineerde personen uit o.a. Nederland en België vanaf 7 juni naar Spanje kunnen reizen zonder PCR-test. Maar officieel via o.a. de staatscourant BOE is nog niets gemeld dus zolang er geen officiële bevestiging komt is er nog onzekerheid en kan er nog van alles veranderen.

Zonder PCR-test

Tijdens de vakantiebeurs FITUR in Madrid heeft de premier van Spanje op 21 mei medegedeeld dat vanaf 7 juni reizigers uit alle landen, waaronder dus ook Nederland en België, die gevaccineerd zijn zonder PCR-test naar Spanje mogen reizen. 

Vanaf 7 juni hoeven personen die twee prikken hebben gehad (een prik in het geval van Janssen) en dus gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en daarvan een bewijs hebben geen negatieve PCR-of TMA-testuitslag meer te laten zien bij aankomst in Spanje. Er moet wel een periode van 15 dagen zitten tussen de laatste prik en de aankomst in Spanje.

Meer informatie mis te lezen in onderstaande artikelen die we eerder plaatsten.