Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (10)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (10)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (10)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In maart 2018 emigreren Tom en Danielle van Leeuwen samen met hun hond Donja naar Spanje. In oktober 2020 kopen zij in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Ze combineren zoveel mogelijk oude materialen met hedendaags comfort. Casa Rodriquillo wordt een klimaatneutrale B&B. In één van de bodegas hebben ze een curiosawinkel gerealiseerd, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en VIDEO (onderaan artikel). LET OP: Vanwege tijdgebrek kunnen Tom en Danielle geen video plaatsen.

De bouwvakkers zijn op dit moment even klaar met de grote klussen in ons huis en zijn een deur opgeschoven. Vrijwel op hetzelfde moment dat wij ons huis kochten, tekenende onze buren ook voor de aankoop van hun huis. De staat van hun huis is vergelijkbaar met dat van ons en heeft dus ook een grondige verbouwing nodig. Toevallig kozen wij beide voor dezelfde aannemer. Hun plan is om een kleinschalig restaurant te starten en daar worden wij als B&B natuurlijk wel blij van. Het zijn ook nog eens hele leuke en gezellige mensen om als buren te hebben.

Het stucwerk is gelukkig weer snel gestart. De griep van de ene stukadoor was van korte duur en bij de andere is zijn hand weer redelijk in staat om aan het werk te gaan. Het stucwerk op de bovenverdieping is nu zo goed als klaar en ze gaan eerdaags aan de begane grond beginnen. Wij zijn erg tevreden over het resultaat. Nu de eerste verdieping gestuct is kan daar de vloerverwarming worden aangelegd, daarna egaliseren, dan tegelen en… kan het inrichten beginnen. Het begint wat te worden!!

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar in de winterperiode kan het in het binnenland van Spanje echt wel serieus koud zijn. Overdag is het heerlijk, maar als de zon ondergaat… De meeste huizen in Spanje zijn niet al te best geïsoleerd en hebben nauwelijk verwarming. Dit is wat veel mensen onderschatten bij het aankopen van een huis en wij dus ook de eerste keer. Ons eerste huis hadden wij in het begin alleen voor de vakanties en na twee keer in de warme periodes te zijn geweest was er een lang weekend in december aan de beurt. Wij wisten niet hoe snel we een fatsoenlijke verwarming moesten installeren.

Na veel uitzoekwerk hebben wij voor Casa Rodriguillo gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming. Voor ons heeft deze manier van verwarmen een aantal grote pluspunten. Op zich is de aanschaf wat duurder dan de andere oplossingen maar op langer termijn zijn bijvoorbeeld de energiekosten lager. Dit omdat je vloerverwarming niet echt uitzet, maar op lage temperatuur de hele dag en nacht je huis laat verwarmen. Ons huis heeft hele dikke muren en als je de verwarming in de nacht zou uitzetten dan duurt het op de dag met gewonere verwarmingselementen heel lang voordat de muren weer zijn opgewarmd en zo je huis comfortabel aanvoelt.

Bij vloerverwarming koelen de muren dus ’s nachts niet al te veel af en dit heeft als groot voordeel dat het optrekkend vocht minder in de muren gaat zitten. Veel huizen in Spanje zijn direct op het zand gebouwd en hebben hierdoor erg veel last van dat optrekkende vocht, waardoor de onderkanten van de muren er vaak al snel niet zo fraai meer uitzien. Door op deze manier ons huis te verwarmen blijven hopelijk onze muren langer mooi. Naast vloerverwarming laten we voor de gezelligheid ook een houtkachel plaatsen. We zien ons al helemaal zitten. Drankje, hapje, haardvuurtje… Vreselijk vooruitzicht 🙂 // Hasta pronto, Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?