skip to Main Content

San Sebastian gekozen tot Spaanse culturele hoofdstad 2016

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Uit de Spaanse steden Córdoba, Burgos, Segovia, Las Palmas de Gran Canaria en Zaragoza is uiteindelijk de Baskische stad San Sebastian gekozen tot culturele hoofdstad van het jaar 2016. In dat jaar zal San Sebastian de titel samen met het Poolse Wroclaw delen waarbij beide Europese steden veel culturele activiteiten gepland hebben.

Na vele jaren van voorbereidingen en veel stress bij de vrijwilligers van alle zes de steden, werd San Sebastian uiteindelijk tot culturele hoofdstad van het jaar 2016 gekozen. Deze beslissing werd genomen door de dertien experts van het Spaanse ministerie van Culturele zaken en medewerkers van diverse Europese instanties. Op maandag hadden de steden Las Palmas, San Sebastian, Córdoba en Burgos de kans om hun kandidatuur te verdedigen terwijl op dinsdagochtend e steden Segovia en Zaragoza aan de beurt waren. Om 17.00 uur werd uiteindelijk de winnaar bekend gemaakt door de voorzitter van het comité, Manfred Gaulhofer die samen met de minister van Culturele zaken Angeles Gonzalez-Sinde en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie San Sebastian als winnaar uitriepen.

San Sebastian is uiteraard zeer tevreden met de benoeming en kan in 2016 en de jaren daarvoor en daarna een opleving in het toerisme verwachten en vele duizenden banen creëren.

Elk jaar wordt door het Europees Parlement een culturele hoofdstad van Europa gekozen. Het doel hiervan is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. Sinds het jaar 1985 worden er culturele hoofdsteden gekozen waarbij ook al diverse malen Spaanse steden benoemd werden. De eerste was Madrid (1992) gevolgd door Santiago de Compostela (2000) en Salamanca (2002). San Sebastian zal dus de vierde Spaanse stad zijn die tot culturele hoofdstad is gekozen.

In Nederland zijn Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) en in België Antwerpen (1993), Brussel (2000), Brugge (2002) en Bergen (2015) als culturele hoofdsteden van Europa gekozen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend