skip to Main Content
De Spaanse partij voor de dieren PACMA heeft meer stemmen weten binnen te halen

De Spaanse partij voor de dieren PACMA heeft meer stemmen weten binnen te halen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

pacma3aMADRID – Naast alle grote politieke partijen waar men altijd veel over hoort zijn er ook kleinere partijen te vinden in Spanje. Een van deze partijen is PACMA, de partij voor de dieren. Het is PACMA gelukt weer meer stemmen binnen te halen bij deze verkiezingen. Ondanks de toename van stemmen tot bijna 300.000 heeft PACMA nog steeds niet het recht op een verantwoording in het Spaanse parlement.

Bij de verkiezingen van december 2015 wist PACMA al in stemmen te stijgen en te verdubbelen van 102.144 in 2011 naar 220.369 stemmen voor het parlement. Bij de laatste verkiezingen van afgelopen zondag 26 juni is dat aantal weer gestegen naar 284.848 stemmen voor het parlement. Bij de senaat echter heeft PACMA veel meer stemmen en is dat aantal inmiddels gestegen naar 1,2 miljoen personen.

Vanwege de huidige verkiezingswetten in Spanje heeft een partij als PACMA ondanks bijna 300.000 stemmen geen recht op een vertegenwoordiging in het Spaanse parlement, iets wat volgens de partij voor de dieren niet correct is. Zouden het Europese verkiezingen geweest zijn, dan zou PACMA namelijk wel een vertegenwoordiging hebben in Brussel. PACMA zet hun strijd om de verkiezingswetten te veranderen dan ook door.

Wat is PACMA

De Partido Animalista Contra el Maltrato Animal (PACMA) kan vergeleken worden met de Nederlandse en Belgische Partij voor de Dieren. De politieke partij werd in 2003 opgericht om de rechten van dieren te vertegenwoordigen en de mishandeling van dieren tegen te gaan of te stoppen.

PACMA werd oorspronkelijk opgericht met de naam Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal waarbij een duidelijke verwijzing in de naam was tegen het stierenvechten en de mishandeling van de Spaanse sieren (antitaurino). Deze naam werd echter in 2011 aangepast en het woord Antitaurino werd vervangen voor Animalista omdat men nu niet alleen meer opkomt tegen de mishandeling van stieren maar tegen elke vorm van dierenmishandeling in Spanje.

De Spaanse partij die opkomt voor de rechten van de dieren probeert op allerlei manieren van alles voor elkaar te krijgen in het voordeel van de dieren. Zoals bekend staat Spanje niet bekend als meest diervriendelijke land en PACMA heeft nog wel wat te doen om Spanje diervriendelijker te maken. Regelmatig zijn er demonstraties of protestacties, zoals bij het stierenvechten of bij de bloedige Toro de la Vega feesten. Daarnaast probeert PACMA voor elkaar te krijgen dat men in het openbaar vervoer mag reizen met dieren, dat de wetten en straffen aangepast worden tegen mishandeling van dieren, dat dieren in dierentuinen beter behandeld worden, etc.

PACMA is bij lange na niet de grootste partij in Spanje maar langzaamaan begint de politieke partij kiezers te trekken en het aantal Spanjaarden die voor PACMA hun stem uitbrengen begint te groeien.

De eerste keer dat PACMA zich presenteerde bij een verkiezing was bij de gemeente verkiezingen in 2003 waarbij de partij niet veel stemmen kreeg. Bij de nationale verkiezingen in 2004 wist PACMA 64.497 stemmen te krijgen, een aantal wat verdubbelde bij de verkiezingen in 2008 naar 132.077 stemmers en nogmaals meer dan verdubbelde in 2011 naar 374.483 stemmen. In december 2015 wist PACMA maar liefst 1.034.617 stemmen binnen te halen voor de Senaat en 220.369 voor het congres. Op 26 juni is dat aantal gestegen naar 1.200.000 stemmen voor de senaat en 284.848 voor het congres.

PACMA begint ook steeds meer in aantal stemmen te groeien bij gemeenteverkiezingen en regionale verkiezingen in het land. Zo heeft PACMA op enkele plaatsen al een vertegenwoordiging in de gemeenteraad en in Andalusië zelfs een vertegenwoordiging in het regionale parlement. Ook bij de Europese verkiezingen in 2015 wist PACMA 177.499 stemmen te krijgen maar dat was niet genoeg om iemand naar Brussel te sturen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken