skip to Main Content
Kort nieuws uit Spanje (3)
123rf

Kort nieuws uit Spanje (3)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Kort nieuws uit Spanje (3)

123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Alarm vanwege vondst van onthoofde dieren in el Ripollès (Catalonië)

GERONA – In de provincie Gerona in Catalonië en dan met name in de el Ripollès regio is veel te doen om de vondst van vijf onthoofde herten (ciervos), een ree (corzo) zonder hoofd en twee onthoofde wilde zwijnen (jabalíes). Het gaat volgens de politie om een totaal van acht onthoofde in het wild levende dieren die nabij de gemeente Les llosses gevonden zijn. Vermoedelijk zitten achter deze onthoofdingen jagers die buiten het jachtseizoen om illegaal op deze dieren jagen, klaarblijkelijk om de hoofden mee te nemen als trofeeën.

Het lichaam van Franco moet in de maand juli uit de Valle de los Caídos gehaald worden

MADRID – Als het aan de Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn regering ligt moet in deze maand juli en in ieder geval voor augustus het lichaam van de in 1975 overleden dictator General Francisco Franco uit de Valle de los Caídos gehaald worden. Blijkbaar is de regering-Sánchez al bezig met de onderhandeling met de familie Franco over waar het lichaam naartoe moet. De conservatieve Partido Popular heeft een verplaatsing van Franco altijd tegengewerkt en ook de FUndación Franco wil van een verhuizing niets weten en heeft zelfs hulp gevraagd aan de Koning.

De Valle de los Caídos moet na het verwijderen van de resten van Franco een monument ter herinnering aan de gevallenen tijdens de Burgeroorlog (guerra civil) en de Franco jaren (franquismo) gaan worden.

Europees rapport uit veel kritiek op slechte AVE hogesnelheidstrein netwerk Spanje

MADRID – De Rekenkamer van de Europese Unie heeft veel kritiek op de slechte AVE hogesnelheidstrein in Spanje. Het gaat daarbij voornamelijk om veel te hoge kosten voor de aanleg van het netwerk, het gebrek aan passagiers en het feit dat de AVE teveel politiek gebruikt wordt door de partijen in Spanje. Daarnaast schrijft men dat de hoge snelheden die met de AVE gehaald moeten worden bij lange na niet overal gelden.

Spanje heeft van de EU het meeste geld gekregen voor de aanleg van het hogesnelheidstreinen netwerk (11,2 miljard tussen 2000 en 2017) maar dat geld is volgens de rekenkamer niet goed gebruikt als gekeken wordt naar de verhouding kosten en opbrengst.

Spanje is de leider bij TUI klanten in Europa

MADRID – Een rapport getiteld Tui Holiday Atlas laat zien dat bestemmingen aan de Middellandse Zee en dan met name Spanje en ook Griekenland het populairst zijn bij de klanten van de TUI Group. Spanje staat bij de meeste toeristen uit de Europese landen op de eerste of tweede plaats gevolgd door populariteit door Griekenland.

Spanje is het meest geliefd bij TUI toeristen uit Groot Brittannië, Duitsland, België, Nederland en Zwitserland terwijl Griekenland het populairst is bij de TUI klanten uit Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Polen. Uit het onderzoek is ook op te maken dat het eiland Kreta (Griekenland) populairder is dan Mallorca (Spanje). Als derde staat Antalya (Turkije) op de lijst en als vierde het eiland Rhodos (griekenland).

Pablo Iglesias van Unidos-Podemos wil marihuana legaliseren in Spanje

MADRID – Als het aan de partijleider van Podemos ligt dan moet Spanje de referentie worden wat betreft de export en het gebruik van marihuana. Dit zei Pablo Iglesias nadat Canada op het punt staat om marihuana legaal te maken en Spanje moet dat land volgen. Iglesias zegt dat het voorbij moet zijn met alle hypocrisie over marihuana en dat met een legalisatie er niet alleen duizenden banen gecreëerd kunnen worden maar dat de criminaliteit ook zal gaan dalen.

Gemeente Barcelona wil geen groot scherm plaatsen om Spanje-Rusland (WK) te volgen

BARCELONA – Volgens de organisatie “Barcelona con la selección” werkt de gemeente Barcelona niet mee met het plaatsen van een groot tv-scherm zodat Spaanse en ook veel Catalaanse voetbalfans de achtste finale wedstrijd op zondag 1 juli op straat gezellig samen kunnen volgen. De gemeente geeft echter aan dat er voor aanvang van het WK afspraken waren gemaakt over de plaatsing van een tv-scherm. Dat zou alleen gebeuren bij de eerste wedstrijd tegen Portugal (waar 4.000 mensen bij aanwezig waren) en daarna pas weer vanaf de kwartfinale, halve finale en finale als Spanje zo ver komt.

De organisatie geeft weliswaar toe dat er afspraken zijn gemaakt over een scherm op het Camp de l’Àliga plein maar zou graag zien dat de gemeente flexibeler is en gehoor geeft aan wat veel inwoners van de stad willen, op straat de wedstrijd bekijken van hun elftal, la Furia Roja! De gemeente redeneert echter dat zij zich aan de afspraken houden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Natuurlijk moet Canabis gelegaliseerd worden! Zeker nu duidelijk is wat voor baat bijvoorbeeld kanker patiënten, zeker na een chemobehandeling, hebben bij het gebruik daarvan!

 2. ja gelijk heb je het is verleden tijd laat zijn wat is gebeurt lang geleden dat geld hetzelfde voor de Joden in wo 2 dit word veel te veel opgerakeld en blijft maar duren ik keur dit niet goed maar in die zelfde oorlog verloor ik 2 opa en mijn vader heeft 2 jaar in een duits konsentratie kamp gezeten als gevangen en daar word nooit wat over verteld dus gedaan er mee

 3. Een fascistische dictator die miljoenen landgenoten liet afslachten dient niet geëerd te worden in een monument als het Vallei der gevallenen.

  1. Je weet niets van de geschiedenis van Espaje ,die gedood en vervolgd waren de socialisten en communisten 1936 de socialisten verkrachtte de nonnen en vermoord de priesters en verbrand kerken,toen Franco de macht overnam Espanje , Espanje was drie jaar in oorlog,het was niet Franco die oorlog begon het waren de socialistas die hebrios van macht het niet kreeg en doodde iedereen die zijn ideën niet had ,Franco redde Espanje van de communisten,,Franco bracht de democratie tot stand door de bemiddeling van koning Juan Carlos tot vandag , de burgeroorlog was verschrikkelik , want elke oorlog daar is altijd twee kanten .con Franco Spanje hebben we veertig jaar vrede gehad ,en we moeten de doden respecteren en in vrede leven ,el Valle de los Caidos is en symbol van onzs geschiedenis en verzoening ,en het socialisme heef niet het recht omhet te vernietigen

 4. Laat Franco met rust! Wanneer kan Spanje nou eindelijk eens op volwassen manier met zijn verleden omgaan. Wie het verleden negeert, heeft geen toekomst.

  1. Laat Hitler en de Nazi’s met rust! Wanneer kan Europa nou eindelijk eens op volwassen manier met zijn verleden omgaan. Wie het verleden negeert, heeft geen toekomst.
   Robert, hoe vind je dit ?

 5. Mijn mening over de AVE treinen :
  Spanje is het meest bergachtige land van Europa, dus oneindig veel dure bruggen moesten worden gebouwd.
  De fouten die de spaanse overheid heeft gemaakt zijn o.a. de keuze voor het eerste trajekt Sevilla Madrid ipv Barcelona Madrid, én de te verre stations, zoals bijvoorbeeld vér buiten Tarragona.
  Dat station had naast de luchthaven van Reus moeten worden gebouwd.
  Schuld daaraan is de lokale politiek en speculatie…..,

 6. Laat Franco daar rustig liggen.De mens is dood,kan niks meer uitspoken.Tenslotte is hij Spaanse geschiedenis.Een toeristische plaats best niet teniet doen.

  1. daar gaat het niet om. Het gaat erom dat het een monument gebouwd is met Spaanse gevangenen die daarbij veelal zijn omgekomen en men wil daar een monument voor die personen voor maken. Hitler heeft ook geen mausoleum nergens en dat hoort ook niet. Franco dient niet geeërd te worden, de ter dood veroordeelde Spanjaarden wel.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken