skip to Main Content
Op de fiets naar het werk voor 19 cent/km in Nederland. Zou dat in Spanje ook kunnen?
123RF

Op de fiets naar het werk voor 19 cent/km in Nederland. Zou dat in Spanje ook kunnen?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Betalen voor fietsen naar het werk in Spanje

123RF

MADRID – Als het aan de Nederlandse Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat ligt dan moeten de Nederlanders die op de fiets naar hun werk gaan daarvoor beloond worden. Ze wil de werknemers 19 cent per kilometer gaan betalen waarmee ze tenminste 200.000 automobilisten van de weg wil halen. In Spanje wordt ook over dit plan geschreven maar zou dit ook kunnen in Spanje?

Nederland is natuurlijk al een fietsland, veel meer dan Spanje, maar blijkbaar gaat niet iedereen op de fiets naar het werk en dat wil men gaan promoten. Dat moet dan gaan gebeuren met een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. Iemand die dagelijks 10 kilometer heen en terug moet fietsen en een vijfdaagse werkweek heeft kan zo al 19 euro per week verdienen.

Volgens de Staatssecretaris is meer dan de helft van de autoritten in Nederland naar het werk minder dan 7,5 kilometer en die afstand kunnen werknemers makkelijk op de fiets rijden. Dat is beter voor de mens, minder druk op de wegen en beter voor het milieu. Nederland heeft 100 miljoen euro klaarliggen om het fietsen aantrekkelijker te maken zoals het aanleggen van stallingen voor bakfietsen, elektrische fietsen met oplaadmogelijkheden en betere fietsroutes en paden.

En in Spanje?

Zou een systeem zoals betalen voor het fietsen naar het werk ook kunnen functioneren in Spanje? Alles kan natuurlijk maar daarvoor moet er wel een betere infrastructuur komen en al helemaal betere en veilige fietspaden. In de grote steden gaan veel mensen al op de fiets naar hun werk maar buiten de steden is dat niet gebruikelijk.

Soms zijn de afstanden te groot om op de fiets af te leggen, soms is de infrastructuur niet goed zoals te drukke en gevaarlijke wegen en soms heeft men daar gewoon geen zin in want de auto is makkelijker.

Er zijn initiatieven in Spanje te vinden zoals een bedrijf in de stad Logroño in La Rioja waar de werkgever de werknemers die op de fiets naar het werk komen niet betalen maar extra uren vrij geeft. Hoe meer men fietst, hoe meer vrije uren men kan krijgen.

Zonder succes

Tot nu toe hebben alle pogingen in Spanje om mensen op de fiets te krijgen nog niet veel opgeleverd. Ook het fietsen naar het werk is niet erg succesvol en alleen in sommige grote steden, zoals Madrid, Barcelona, Sevilla en Zaragoza, waar een betere infrastructuur is en fietsverhuursystemen zijn, zijn er meer inwoners die op de fiets naar hun werk gaan.

Tot nu toe zijn er wel initiatieven geweest maar altijd gebaseerd op de vrijwillige deelname die weinig effect hebben gehad. Met een eventuele financiële vergoeding zoals in Nederland, België en Frankrijk zouden de Spanjaarden wellicht meer geneigd zijn om op de fiets te stappen en naar hun werk te rijden.

Wellicht is het grootste probleem in Spanje tot nu toe dat de fiets nog niet echt gezien wordt als transportmiddel maar meer als sportmiddel gedurende de weekenden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Nee dank je
  Voor ons liever niet
  Maak aub van Spanje geen Nederland
  Stel je voor een 2e Amsterdam waar je elke minuut opzij moet springen en ogen op je rug hebben om niet door onbeschaamde fietsers aangereden te worden

 2. Ik durf hier echt niet op de fiets te stappen want dan kom ik echt nooit meer thuis. Hoe vaak ik hier ook fietsers net op het allerlaatste moment zie uitwijken voor een auto die zomaar zijn deur wijd opengooit zonder ook maar even te kijken. Valt me op dat deze fietsers zo´n goede reflex hebben anders lagen ze al 10x in het ziekenhuis. Nee dit is niet aan mij besteed.

 3. Waarom moet men vergelijken met Nederland? Hier heb je scooters en dat is niet voor niks. Ten eerste, je hebt overal gratis gemarkeerde scooter parkeerplaatsen, voor de auto moet je betalen (centrum) en de wereld is niet overal zo vlak als in Nederland. Ik zie me s’morgens al 7 kilometer de berg af rollen met mijn fiets en s’avonds die 7 kilometer weer omhoog fietsen. En zo denken heel veel Spanjaarden. Auto’s worden geweerd en scooters (fietsen) gepromoot. Ik woon in Lloret.

 4. Liever niet. Hier aan de Costa Blanca vind je weinig of geen fietspaden en wordt het verkeer nu al gehinderd door de vele groepen pseudo-Merckxen. Stel dat daar nog eens een bende fietsende pendelaars bijkomen !!

 5. Laat het voor mij maar zo
  Maak van Spanje geen Nederland
  Stel je voor , een 2e Amsterdam, waar je elke minuut opzij moet springen en ogen op je rug hebben om niet aangereden te worden

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken