Search
menu
Search

Op de fiets naar het werk voor 19 cent/km in Nederland. Zou dat in Spanje ook kunnen?

Oeps ... foto ontbreekt!

Op de fiets naar het werk voor 19 cent/km in Nederland. Zou dat in Spanje ook kunnen?

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de Nederlandse Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat ligt dan moeten de Nederlanders die op de fiets naar hun werk gaan daarvoor beloond worden. Ze wil de werknemers 19 cent per kilometer gaan betalen waarmee ze tenminste 200.000 automobilisten van de weg wil halen. In Spanje wordt ook over dit plan geschreven maar zou dit ook kunnen in Spanje?

Nederland is natuurlijk al een fietsland, veel meer dan Spanje, maar blijkbaar gaat niet iedereen op de fiets naar het werk en dat wil men gaan promoten. Dat moet dan gaan gebeuren met een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. Iemand die dagelijks 10 kilometer heen en terug moet fietsen en een vijfdaagse werkweek heeft kan zo al 19 euro per week verdienen.

Volgens de Staatssecretaris is meer dan de helft van de autoritten in Nederland naar het werk minder dan 7,5 kilometer en die afstand kunnen werknemers makkelijk op de fiets rijden. Dat is beter voor de mens, minder druk op de wegen en beter voor het milieu. Nederland heeft 100 miljoen euro klaarliggen om het fietsen aantrekkelijker te maken zoals het aanleggen van stallingen voor bakfietsen, elektrische fietsen met oplaadmogelijkheden en betere fietsroutes en paden.

En in Spanje?

Zou een systeem zoals betalen voor het fietsen naar het werk ook kunnen functioneren in Spanje? Alles kan natuurlijk maar daarvoor moet er wel een betere infrastructuur komen en al helemaal betere en veilige fietspaden. In de grote steden gaan veel mensen al op de fiets naar hun werk maar buiten de steden is dat niet gebruikelijk.

Soms zijn de afstanden te groot om op de fiets af te leggen, soms is de infrastructuur niet goed zoals te drukke en gevaarlijke wegen en soms heeft men daar gewoon geen zin in want de auto is makkelijker.

Er zijn initiatieven in Spanje te vinden zoals een bedrijf in de stad Logroño in La Rioja waar de werkgever de werknemers die op de fiets naar het werk komen niet betalen maar extra uren vrij geeft. Hoe meer men fietst, hoe meer vrije uren men kan krijgen.

Zonder succes

Tot nu toe hebben alle pogingen in Spanje om mensen op de fiets te krijgen nog niet veel opgeleverd. Ook het fietsen naar het werk is niet erg succesvol en alleen in sommige grote steden, zoals Madrid, Barcelona, Sevilla en Zaragoza, waar een betere infrastructuur is en fietsverhuursystemen zijn, zijn er meer inwoners die op de fiets naar hun werk gaan.

Tot nu toe zijn er wel initiatieven geweest maar altijd gebaseerd op de vrijwillige deelname die weinig effect hebben gehad. Met een eventuele financiële vergoeding zoals in Nederland, België en Frankrijk zouden de Spanjaarden wellicht meer geneigd zijn om op de fiets te stappen en naar hun werk te rijden.

Wellicht is het grootste probleem in Spanje tot nu toe dat de fiets nog niet echt gezien wordt als transportmiddel maar meer als sportmiddel gedurende de weekenden.

Ga naar de inhoud