Regering overweegt accijnsverhoging op diesel in Spanje.

123rf
Beeld: 123rf

Regering overweegt accijnsverhoging op diesel in Spanje.

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De socialistische Spaanse regering is op zoek naar geld en naar manieren om het milieu te verbeteren en dus komt men al snel terecht bij de brandstofprijzen en de daarbij horende accijnzen. In de alternatieve staatsbegroting van de PSOE hadden de socialisten al een diesel accijnsverhoging opgenomen en nu dat zij aan de macht zijn willen ze dit gaan uitvoeren.

De regering-Sánchez is van plan om de accijns op diesel (diésel of gasóleo) te gaan verhogen en gelijk te gaan trekken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw.

Het gelijkmaken van de brandstofaccijnzen zal automatisch zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp. Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat kan 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas 2,14 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

Minder verontreiniging

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot.

Plannen

Vooralsnog gaat het om plannen en deze moeten eerst nog goed worden gekeurd maar het lijkt erop dat het diesel rijden in Spanje, wat ooit de goedkoopste manier was van autorijden, binnenkort niet meer zo aantrekkelijk is.

De diesel prijzen zijn vergeleken met diverse jaren geleden al hoger maar het voordeel voor dieselrijders in Spanje is dat ze geen extra verkeersbelasting hoeven te betalen zoals in Nederland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.