skip to Main Content
Regering overweegt accijnsverhoging op diesel in Spanje.
123RF

Regering overweegt accijnsverhoging op diesel in Spanje.

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Regering wil accijnsverhoging diesel in Spanje.

123RF

MADRID – De socialistische Spaanse regering is op zoek naar geld en naar manieren om het milieu te verbeteren en dus komt men al snel terecht bij de brandstofprijzen en de daarbij horende accijnzen. In de alternatieve staatsbegroting van de PSOE hadden de socialisten al een diesel accijnsverhoging opgenomen en nu dat zij aan de macht zijn willen ze dit gaan uitvoeren.

De regering-Sánchez is van plan om de accijns op diesel (diésel of gasóleo) te gaan verhogen en gelijk te gaan trekken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw.

Het gelijkmaken van de brandstofaccijnzen zal automatisch zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp. Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat kan 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas 2,14 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

Minder verontreiniging

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot.

Plannen

Vooralsnog gaat het om plannen en deze moeten eerst nog goed worden gekeurd maar het lijkt erop dat het diesel rijden in Spanje, wat ooit de goedkoopste manier was van autorijden, binnenkort niet meer zo aantrekkelijk is.

De diesel prijzen zijn vergeleken met diverse jaren geleden al hoger maar het voordeel voor dieselrijders in Spanje is dat ze geen extra verkeersbelasting hoeven te betalen zoals in Nederland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Beste mensen, ik heb 2 opmerkingen.
  1) de begroting voor 2018 is reeds goedgekeurd, daar staat dit niet in!
  2) dit is een (zware) minderheidsregering. Eigenlijk niet meer dan show . Voor iedere wijziging van de begroting is een meerderheid van het parlement nodig. Ik zie dat niet gebeuren.
  Inderdaad : zo snel mogelijk verkiezingen voor een nieuw mandaat van de bevolking. En laat de PSOE dan ook dit punt in het programma zetten! Dan is Sanchez pas echt een vent.

 2. Net zoals in de hele klimaatdiscussie en de dieselgate discussie duldt links geen tegenspraak. Het netto resultaat is een beetje verarming voor de bevolking. Inderdaad liefst zo vlug mogelijk verkiezingen.

  1. En dat is ook al gezegd die verkiezingen komen er pas in 2020, tot die tijd zijn we in ieder geval nu stukken beter af als met de PP het geval was.

   1. Vermoeiend dat eeuwig gejank van jou op de pp, doe dat bij je maatje willy jullie kunnen elkaar echt goed troosten

 3. inderdaad Leo, niet erg, keertje meer de fiets nemen en het is opgelost of een wandelingske naar de bakker ipv de auto te nemen, het is nog gezond ook denk ik dan
  we wonen inderdaad in Spanje, vergelijken is niet aan de orde en het is ook niet iets om wakker van te liggen, in het recente verleden was dit toch een beetje anders, hopelijk wordt het vanaf nu beter

 4. Op dit moment zijn we in Frankrijk, en met een dieselprijs tussen € 1.40 en €1.53 mogen we helemaal niet klagen in Spanje, ondanks een eventuele verhoging!

 5. Welja, het tekort dat ontstaat door de tolwegen “weg te geven”, is zo alweer snel opgelost. Wie had dat ver/gedacht?

 6. Ik mag hopen dat er snel nieuwe verkiezingen zijn, want deze lul zal heel Spanje binnen 6 maanden verzieken!

  1. Waarom omdat hij de Diesel in prijs verhoogt? Ik rijd ook Diesel maar vind een verhoging op Diesel minder erg als al die bezuinigingen die de PP er doorheen joeg want dat heeft de bevolking stukken armer gemaakt. En met de verhoging van de Diesel laat je gewoon een keer de auto staan en de verhoging is er al weer uit,

   1. Leo, dat jij iets tegen de PP hebt, dat weten we nu allemaal wel.
    Maar weet je ook waarom de PP moest bezuinigen??
    Nee, ach dan moet je eens de oude kranten tevoorschijn halen.
    De Socialisten hebben nog voor de wereldwijde bank crisis, alleen maar geld weggegeven, geld raakt ook een keer op. Crisis kwam hard aan overal en zeker hier in Spanje waar men teveel leefde op de pof en nog altijd heh!
    Spanje lag aan het infuus van EU subsidies, totdat de EU zei, genoeg is genoeg, jullie moeten nu ook eens in de pas gaan lopen.
    De PP (nee ik ben geen fan) kreeg de ondankbare taak omdat te gaan uitvoeren….oh ja, we leven nog altijd in een democratie hier…..het volk zorgde ervoor dat na jarenlange geld smijterij van de Socialisten, ze er toch genoeg van hadden….waarom?
    Omdat de meerderheid ook wel inzag dat Spanje al lang over de afgrond gevallen was!

    Dus slik je eigen problemen nu eens in en zie in dat het echt niet aan de PP lag dat jij je baan kwijt raakte en in, zeg even 10 jaar, nog nooit een baantje terug hebt gevonden….dat zegt denk ik meer over jou dan over de PP en als ik als werkgever, ja ja ik heb mensen in dienst, zo lees hoe jij in het leven staat, begrijp ik heel goed waarom je nog nooit weer een nieuwe baan hebt weten te vinden!
    Ik kan je wel helpen aan een cursus mentale coaching, daarna vind je zo een mooie baan!

 7. Dit zal een hele harde klap zijn, aangezien hier in Spanje bijna iedereen op diesel rijd. Geef ze eens ongelijk; de prijzen aan de pomp zijn lager dan benzine en de wegenbelasting is vergeleken als in Nederland een schijntje.

  1. wij wonen in Spanje niet in Nederland, dus moet dit ook niet met Nederland vergeleken worden!

    1. Mag op dit forum maar vergelijken met Nederland is en blijft krom. De verschillen zijn te groot.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken