Search
menu
Search

Regering overweegt accijnsverhoging op diesel in Spanje.

Oeps ... foto ontbreekt!

Regering overweegt accijnsverhoging op diesel in Spanje.

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De socialistische Spaanse regering is op zoek naar geld en naar manieren om het milieu te verbeteren en dus komt men al snel terecht bij de brandstofprijzen en de daarbij horende accijnzen. In de alternatieve staatsbegroting van de PSOE hadden de socialisten al een diesel accijnsverhoging opgenomen en nu dat zij aan de macht zijn willen ze dit gaan uitvoeren.

De regering-Sánchez is van plan om de accijns op diesel (diésel of gasóleo) te gaan verhogen en gelijk te gaan trekken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw.

Het gelijkmaken van de brandstofaccijnzen zal automatisch zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp. Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat kan 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas 2,14 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

Minder verontreiniging

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot.

Plannen

Vooralsnog gaat het om plannen en deze moeten eerst nog goed worden gekeurd maar het lijkt erop dat het diesel rijden in Spanje, wat ooit de goedkoopste manier was van autorijden, binnenkort niet meer zo aantrekkelijk is.

De diesel prijzen zijn vergeleken met diverse jaren geleden al hoger maar het voordeel voor dieselrijders in Spanje is dat ze geen extra verkeersbelasting hoeven te betalen zoals in Nederland.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?