Regering overweegt accijnsverhoging op diesel in Spanje.

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De socialistische Spaanse regering is op zoek naar geld en naar manieren om het milieu te verbeteren en dus komt men al snel terecht bij de brandstofprijzen en de daarbij horende accijnzen. In de alternatieve staatsbegroting van de PSOE hadden de socialisten al een diesel accijnsverhoging opgenomen en nu dat zij aan de macht zijn willen ze dit gaan uitvoeren.

De regering-Sánchez is van plan om de accijns op diesel (diésel of gasóleo) te gaan verhogen en gelijk te gaan trekken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw.

Het gelijkmaken van de brandstofaccijnzen zal automatisch zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp. Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat kan 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas 2,14 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

Minder verontreiniging

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot.

Plannen

Vooralsnog gaat het om plannen en deze moeten eerst nog goed worden gekeurd maar het lijkt erop dat het diesel rijden in Spanje, wat ooit de goedkoopste manier was van autorijden, binnenkort niet meer zo aantrekkelijk is.

De diesel prijzen zijn vergeleken met diverse jaren geleden al hoger maar het voordeel voor dieselrijders in Spanje is dat ze geen extra verkeersbelasting hoeven te betalen zoals in Nederland.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

14
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rob

Beste mensen, ik heb 2 opmerkingen.
1) de begroting voor 2018 is reeds goedgekeurd, daar staat dit niet in!
2) dit is een (zware) minderheidsregering. Eigenlijk niet meer dan show . Voor iedere wijziging van de begroting is een meerderheid van het parlement nodig. Ik zie dat niet gebeuren.
Inderdaad : zo snel mogelijk verkiezingen voor een nieuw mandaat van de bevolking. En laat de PSOE dan ook dit punt in het programma zetten! Dan is Sanchez pas echt een vent.

Freddy

Net zoals in de hele klimaatdiscussie en de dieselgate discussie duldt links geen tegenspraak. Het netto resultaat is een beetje verarming voor de bevolking. Inderdaad liefst zo vlug mogelijk verkiezingen.

leo

En dat is ook al gezegd die verkiezingen komen er pas in 2020, tot die tijd zijn we in ieder geval nu stukken beter af als met de PP het geval was.

Anoniem

Vermoeiend dat eeuwig gejank van jou op de pp, doe dat bij je maatje willy jullie kunnen elkaar echt goed troosten

willy

inderdaad Leo, niet erg, keertje meer de fiets nemen en het is opgelost of een wandelingske naar de bakker ipv de auto te nemen, het is nog gezond ook denk ik dan
we wonen inderdaad in Spanje, vergelijken is niet aan de orde en het is ook niet iets om wakker van te liggen, in het recente verleden was dit toch een beetje anders, hopelijk wordt het vanaf nu beter

Hoanne

Op dit moment zijn we in Frankrijk, en met een dieselprijs tussen € 1.40 en €1.53 mogen we helemaal niet klagen in Spanje, ondanks een eventuele verhoging!

Berend

Welja, het tekort dat ontstaat door de tolwegen “weg te geven”, is zo alweer snel opgelost. Wie had dat ver/gedacht?

Michael

Ik mag hopen dat er snel nieuwe verkiezingen zijn, want deze lul zal heel Spanje binnen 6 maanden verzieken!

leo

Waarom omdat hij de Diesel in prijs verhoogt? Ik rijd ook Diesel maar vind een verhoging op Diesel minder erg als al die bezuinigingen die de PP er doorheen joeg want dat heeft de bevolking stukken armer gemaakt. En met de verhoging van de Diesel laat je gewoon een keer de auto staan en de verhoging is er al weer uit,

Juan74

Leo, dat jij iets tegen de PP hebt, dat weten we nu allemaal wel. Maar weet je ook waarom de PP moest bezuinigen?? Nee, ach dan moet je eens de oude kranten tevoorschijn halen. De Socialisten hebben nog voor de wereldwijde bank crisis, alleen maar geld weggegeven, geld raakt ook een keer op. Crisis kwam hard aan overal en zeker hier in Spanje waar men teveel leefde op de pof en nog altijd heh! Spanje lag aan het infuus van EU subsidies, totdat de EU zei, genoeg is genoeg, jullie moeten nu ook eens in de pas gaan lopen. De… Lees verder »

Sam

Dit zal een hele harde klap zijn, aangezien hier in Spanje bijna iedereen op diesel rijd. Geef ze eens ongelijk; de prijzen aan de pomp zijn lager dan benzine en de wegenbelasting is vergeleken als in Nederland een schijntje.

Michael

wij wonen in Spanje niet in Nederland, dus moet dit ook niet met Nederland vergeleken worden!

gerritvanderboon@yahoo.es

Die vergelijking mag op dit forum best gemaakt worden vind ik

leo

Mag op dit forum maar vergelijken met Nederland is en blijft krom. De verschillen zijn te groot.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.