skip to Main Content
Spanje heeft 48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens gekregen
Stock

Spanje heeft 48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens gekregen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

48 zwarte vlaggen voor Spaanse kust

Stock

MADRID – Regelmatig verschijnen er lijstjes met de beste, mooiste, geweldigste en fantastische stranden maar Ecologistas en Acción wil elk jaar ook graag de slechtste stranden laten zien. Deze stranden verdienen geen internationaal bekende blauwe vlag maar meer een zwarte vlag omdat ze vies, verlaten en vervuild zijn. Spanje heeft bijna 8.000 kilometer aan kustlijn en het is dan ook meer dan logisch dat er enkele stranden en delen langs de kust zijn die niet zo pluis zijn.

Spanje mag dan wel het land zijn met de meeste blauwe vlaggen ter wereld, het zou ook rustig het land kunnen worden met de meeste zwarte vlaggen van Europa. Naast de geweldige stranden waar elk jaar weer miljoenen toeristen op vakantie gaan zijn er ook plaatsen langs de kust waar je maar beter niet kunt gaan zwemmen en op het strand moet liggen.

Elk jaar doet Ecologistas en Acción een onderzoek naar de kwaliteit van de Spaanse stranden en kust waaruit ze niet alleen lijstjes kunnen maken van mooie stranden maar ook lijsten met de slechtste stranden en vervuilde kustlijn.

Hieronder een overzicht van stranden en delen van de kust die een zwarte vlag ofwel “bandera negra” hebben gekregen. Overigens is de verklaring voor de zwarte vlaggen na te lezen (in het Spaans) in deze PDF gids (downloaden).

Andalusië

Er zijn in Andalusië diverse delen van de kustlijn waaronder stranden en ontwikkelingsprojecten die zwarte vlaggen hebben gekregen zoals in Almería de Ribera de la Algaida en het industrieterrein in Carboneras, in Cádiz de Playa de El Palmar (Vejer de la Frontera) en de hele kust van de baai van Algeciras, in Granada het Playa del Peñón en Playa de la Guardia (Salobreña) en de Playa de Pozuelo in Albuñol, in Huelva La Antilla (Lepe) en de Ría de Huelva en in Málaga de stranden van Nerja en het bouwproject in Arraijanal.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden zijn er zwarte vlaggen voor Las Palmas op Gran Canaria vanwege de uitbreiding van de haven de Playa Blanca en de verwerking van het afvalwater in El Confital. Op Tenerife staat de stranden van La Tejita en El Médano op de lijst en het havenproject in Fonsalia.

Catalonië

In de deelstaat Catalonië komt in de provincie Barcelona de hele Costa del Maresme er niet goed vanaf en de haven van Barcelona vanwege de cruiseschepen, in Gerona de hele kustlijn ofwel de Costa Brava en in de provincie Tarragona de Plan Parcial de la Budellera net buiten tarragona stad (woningproject aan zee) en de kerncentrale in Ascó.

Balearen

Op de Balearen eilanden hebben zo’n beetje alle stranden en de kust te maken met de problemen van slechte waterzuivering en de haven van Palma door de cruiseschepen waarbij valt te denken aan de schade aan het onderwaterleven en het lozen van vies water in zee.

Comunidad Valenciana

In de deelstaat Valencia is er een zwarte vlag voor het strand van Villajoyosa vanwege slecht beleid bij de uitbreidingen van de viskwekerij en vanwege vervuiling bij de uitmonding van de rio Segura in zee (niet bij Villajoyosa), in Castellón het Playa de Casablanca en Playa Surrach-Aiguadoliva en in de provincie Valencia de Playa Els Peixets en de woonwijk PAI in Bega-Port.

Murcia

In de deelstaat Murcia staat opnieuw de baai van Portman en de Sierra Minera op de lijst net zoals de Mar Menor.

Zwarte vlaggen stranden Spanje

Ecologistas en Acción

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Ik woon nu in Andalucia en zie de stranden achteruit gaan. Een hoop troep spoelt aan. En als je die urbanisatie gebieden eens goed bekijkt, waar zijn de water zuiverings installaties? Ik ben bang dat sinds de crises van 2008 en 2012 er niet genoeg geld meer is. Een paar journalisten omkopen om een blauwe vlag te promoten is goedkoper dan een waterzuiverings installatie goed werkend te houden. Ik ben bang dat dit de realiteit is. Ik heb er al vaker voor gewaarschuwd, Spanje is failliet.

 2. Vreemd. De rio Segura mondt helemaal niet uit in Villajoyosa, maar in ( de naam zegt het al) Guardamar del Segura . Dat ligt ongeveer 50 km verderop. Er is inderdaad wel een viskwekerij voor de kust. Maar of dat een zwarte vlag geeft?

  1. Correct! Het is 76 km van Guardamar del Segura, waar de rio Segura uitmondt, naar Villajoyosa. Tussen Guardamar en Villajoyosa liggen de steden Santa Pola en Alicante. Het zou toch verbazend zijn dat de rio Segura verantwoordelijk is voor een bandera negra terwijl de stranden van Alicante en Guardamar del Segura omzeggens alleen maar banderas azules hebben. Fake news?

   1. Ik ken Albufera in Alicante al 40 jaar. Tot een paar jaar geleden het niet meer bezocht. Het was duidelijk zichbaar vanuit de flat aan de kust daar dat een riolerings pijp een paar honderd meter in zee troep uitbrakkte. Nee, geen fake nieuws dit keer.

   2. schei toch uit mmet dat FAKE NEWS … zoals je kunt zien onderaan op de lijst staan er twee kolommen, een voor vervuiling en een voor slecht beleid, wij hebben die per ongeluk samengevoegd in een zin … ppff wat een schande zeg.

 3. Vreemd dat La Antilla wordt genoemd door vervuiling van de Rio de Huelva die helemaal niet bestaat, wel mondt de Rio Piedras 15 km oostelijk van La Antilla uit in de Oceaan. Begin van dit seizoen zijn aan deze kust minstens 5 blauwe vlaggen toegekend. Door de grote schade tgv van de februaristormen zijn nog niet alle stranden zoals daarvoor omdat er ongeveer 2 meter zandhoogte van de stranden is meegenomen door deze stormen en de bijbehorende superhoge golfslag maar er wordt volop aan herstel gewerkt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken