Search
menu
Search

Meer radars, politiecontroles en auto’s op de Spaanse wegen deze zomer

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer radars, politiecontroles en auto’s op de Spaanse wegen deze zomer

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft aangekondigd het aantal vaste radars op de Spaanse wegen uit te breiden met 20 en in een later stadium nog eens 58. Daarnaast gaat men 300 extra Guardia Civil Trafico agenten inzetten om het verkeer deze zomer op de Spaanse wegen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Deze vrijdag om 15 uur is de speciale operatie ingegaan die bestaat uit vier delen: van vrijdag 28 juni tot en met maandag 1 juli; van woensdag 31 juli tot en met donderdag 1 augustus; van woensdag 14 augustus tot en met zondag 18 augustus; en van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september.

De Dirección General de Tráfico (DGT) verwacht in de maanden juli en augustus zo’n 90 miljoen verkeersbewegingen op de Spaanse wegen. De DGT heeft dit onderverdeeld in 43 miljoen bewegingen op de wegen in juli en 47 miljoen in augustus. In totaal meent de Spaanse verkeersdienst dat het verkeer met 1,5 miljoen bewegingen ofwel 1,66% zal toenemen dit jaar.

Een van de maatregelen die de DGT heeft aangekondigd is het aantal van 898 vaste radars (radares fijos) eerst met 20 en later met nog eens 58 te verhogen. Er zullen ook meer mobiele radars (radares móviles) ingezet gaan worden en de politie heeft speciaal daarvoor 216 high definition camera’s in gebruik genomen.

Er komen ook 300 extra Guardia Civil Trafico agenten bij op de Spaanse wegen waardoor dit aantal op 3.300 agenten komt. Er worden naast 10 helikopters met precisie camera’s dit jaar ook weer 11 drones ingezet om het verkeer vanuit de lucht te controleren.

Voor de DGT is het doel van de campagnes op tv en internet en de extra radars en agenten het veilig thuis laten komen van de weggebruikers. Helaas slaagt men daar niet altijd in en zijn er gedurende de drukke zomer altijd te veel dodelijke verkeersslachtoffers.

In juli en augustus 2018 overleden er op de Spaanse wegen 259 personen en raakten er nog eens 940 zwaargewond. Daaronder bevinden zich automobilisten en passagiers, motorrijders, fietsers en wandelaars.

Met name de kustregio’s zoals de toeristische Costa Brava en Costa Dorada in Catalonië, de Costa Blanca en Costa del Azahar in de Comunidad Valenciana en de Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol en Costa de la Luz in Andalusië en de regio Murcia krijgen te maken met een extra verkeersdrukte.

Daar bovenop komt dat Spanje te maken heeft met het extra verkeer van de veelal Marokkanen die de overtocht maken vanuit Zuid Spanje naar Afrika. Een van de drukste gebieden is de zogenaamde Paso del Estrecho bij Algeciras waar meer dan een miljoen personen en meer dan 250.000 voertuigen de oversteek maken naar hun land van bestemming in Afrika.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?