Meer radars, politiecontroles en auto’s op de Spaanse wegen deze zomer

Meer radars, politiecontroles en auto’s op de Spaanse wegen deze zomer
Beeld: Archieffoto

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft aangekondigd het aantal vaste radars op de Spaanse wegen uit te breiden met 20 en in een later stadium nog eens 58. Daarnaast gaat men 300 extra Guardia Civil Trafico agenten inzetten om het verkeer deze zomer op de Spaanse wegen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Deze vrijdag om 15 uur is de speciale operatie ingegaan die bestaat uit vier delen: van vrijdag 28 juni tot en met maandag 1 juli; van woensdag 31 juli tot en met donderdag 1 augustus; van woensdag 14 augustus tot en met zondag 18 augustus; en van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september.

De Dirección General de Tráfico (DGT) verwacht in de maanden juli en augustus zo’n 90 miljoen verkeersbewegingen op de Spaanse wegen. De DGT heeft dit onderverdeeld in 43 miljoen bewegingen op de wegen in juli en 47 miljoen in augustus. In totaal meent de Spaanse verkeersdienst dat het verkeer met 1,5 miljoen bewegingen ofwel 1,66% zal toenemen dit jaar.

Een van de maatregelen die de DGT heeft aangekondigd is het aantal van 898 vaste radars (radares fijos) eerst met 20 en later met nog eens 58 te verhogen. Er zullen ook meer mobiele radars (radares móviles) ingezet gaan worden en de politie heeft speciaal daarvoor 216 high definition camera’s in gebruik genomen.

Er komen ook 300 extra Guardia Civil Trafico agenten bij op de Spaanse wegen waardoor dit aantal op 3.300 agenten komt. Er worden naast 10 helikopters met precisie camera’s dit jaar ook weer 11 drones ingezet om het verkeer vanuit de lucht te controleren.

Voor de DGT is het doel van de campagnes op tv en internet en de extra radars en agenten het veilig thuis laten komen van de weggebruikers. Helaas slaagt men daar niet altijd in en zijn er gedurende de drukke zomer altijd te veel dodelijke verkeersslachtoffers.

In juli en augustus 2018 overleden er op de Spaanse wegen 259 personen en raakten er nog eens 940 zwaargewond. Daaronder bevinden zich automobilisten en passagiers, motorrijders, fietsers en wandelaars.

Met name de kustregio’s zoals de toeristische Costa Brava en Costa Dorada in Catalonië, de Costa Blanca en Costa del Azahar in de Comunidad Valenciana en de Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol en Costa de la Luz in Andalusië en de regio Murcia krijgen te maken met een extra verkeersdrukte.

Daar bovenop komt dat Spanje te maken heeft met het extra verkeer van de veelal Marokkanen die de overtocht maken vanuit Zuid Spanje naar Afrika. Een van de drukste gebieden is de zogenaamde Paso del Estrecho bij Algeciras waar meer dan een miljoen personen en meer dan 250.000 voertuigen de oversteek maken naar hun land van bestemming in Afrika.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Die verkeerscameras zijn een bron van inkomsten die niet langer is voorbehouden aan Nederland. Hier komt tenslotte de uitvinder vandaan, ING Gatso. Onder het mom van de veiligheid worden er steeds meer geplaatst. Ook in Frankrijk steeds meer en meer, oppassen geblazen dus, niemand zit op een bon van 10km te hard te wachten. Fietsers in Spanje hebben een vrijbrief, zeker die in pelotons formatie bezit nemen van de weg. En ja Spanje heeft geen of behoorlijke fietspaden. Althans niet waar ik woon. Gewoon opletten in het verkeer, zoals je altijd en overal moet dóen.

ik denk dat het tijd wordt om meer aandacht te schenken aan de zwakke weggebruiker want wanneer een fietser een rotonde neemt is hier levens gevaarlijk ook zijn de fietspaden smal en gevaarlijk ik sta versteld dat er niet meer ongelukken gebeuren .

Tja, dit is de makkelijke manier bedacht achter je bureau om te hopen dat er iets veranderd. Het zal nodig zijn, meer metingen dus meer bekeuringen ontvangen. Geachte politie, kom eens echt in aktie, ik bedoel eigenlijk kom eens uit je auto om verkeersdeelnemers aan te spreken op zijn/haar gedrag b.v. heel vaak door rood rijden, bijna normaal, het zo vaak op de middenstrook blijven rijden, standaard geen richting aangeven, niet voorsorteren op de rotonde met gevolg vele aanrijdingen, je wordt dagelijks afgesneden en je moet noodstops maken, heel veel voertuigen voeren slechte en kapotte verlichting, armen uit de ramen… Lees verder »

Jack, als je deze brief naar de politie stuurt, ben ik de eerste die mee-ondertekent. Helemaal met je eens.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.