skip to Main Content
Meer radars, politiecontroles en auto’s op de Spaanse wegen deze zomer
Archieffoto

Meer radars, politiecontroles en auto’s op de Spaanse wegen deze zomer

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft aangekondigd het aantal vaste radars op de Spaanse wegen uit te breiden met 20 en in een later stadium nog eens 58. Daarnaast gaat men 300 extra Guardia Civil Trafico agenten inzetten om het verkeer deze zomer op de Spaanse wegen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Deze vrijdag om 15 uur is de speciale operatie ingegaan die bestaat uit vier delen: van vrijdag 28 juni tot en met maandag 1 juli; van woensdag 31 juli tot en met donderdag 1 augustus; van woensdag 14 augustus tot en met zondag 18 augustus; en van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september.

De Dirección General de Tráfico (DGT) verwacht in de maanden juli en augustus zo’n 90 miljoen verkeersbewegingen op de Spaanse wegen. De DGT heeft dit onderverdeeld in 43 miljoen bewegingen op de wegen in juli en 47 miljoen in augustus. In totaal meent de Spaanse verkeersdienst dat het verkeer met 1,5 miljoen bewegingen ofwel 1,66% zal toenemen dit jaar.

Een van de maatregelen die de DGT heeft aangekondigd is het aantal van 898 vaste radars (radares fijos) eerst met 20 en later met nog eens 58 te verhogen. Er zullen ook meer mobiele radars (radares móviles) ingezet gaan worden en de politie heeft speciaal daarvoor 216 high definition camera’s in gebruik genomen.

Er komen ook 300 extra Guardia Civil Trafico agenten bij op de Spaanse wegen waardoor dit aantal op 3.300 agenten komt. Er worden naast 10 helikopters met precisie camera’s dit jaar ook weer 11 drones ingezet om het verkeer vanuit de lucht te controleren.

Voor de DGT is het doel van de campagnes op tv en internet en de extra radars en agenten het veilig thuis laten komen van de weggebruikers. Helaas slaagt men daar niet altijd in en zijn er gedurende de drukke zomer altijd te veel dodelijke verkeersslachtoffers.

In juli en augustus 2018 overleden er op de Spaanse wegen 259 personen en raakten er nog eens 940 zwaargewond. Daaronder bevinden zich automobilisten en passagiers, motorrijders, fietsers en wandelaars.

Met name de kustregio’s zoals de toeristische Costa Brava en Costa Dorada in Catalonië, de Costa Blanca en Costa del Azahar in de Comunidad Valenciana en de Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol en Costa de la Luz in Andalusië en de regio Murcia krijgen te maken met een extra verkeersdrukte.

Daar bovenop komt dat Spanje te maken heeft met het extra verkeer van de veelal Marokkanen die de overtocht maken vanuit Zuid Spanje naar Afrika. Een van de drukste gebieden is de zogenaamde Paso del Estrecho bij Algeciras waar meer dan een miljoen personen en meer dan 250.000 voertuigen de oversteek maken naar hun land van bestemming in Afrika.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Die verkeerscameras zijn een bron van inkomsten die niet langer is voorbehouden aan Nederland. Hier komt tenslotte de uitvinder vandaan, ING Gatso. Onder het mom van de veiligheid worden er steeds meer geplaatst. Ook in Frankrijk steeds meer en meer, oppassen geblazen dus, niemand zit op een bon van 10km te hard te wachten. Fietsers in Spanje hebben een vrijbrief, zeker die in pelotons formatie bezit nemen van de weg. En ja Spanje heeft geen of behoorlijke fietspaden. Althans niet waar ik woon. Gewoon opletten in het verkeer, zoals je altijd en overal moet dóen.

 2. ik denk dat het tijd wordt om meer aandacht te schenken aan de zwakke weggebruiker want wanneer een fietser een rotonde neemt is hier levens gevaarlijk ook zijn de fietspaden smal en gevaarlijk ik sta versteld dat er niet meer ongelukken gebeuren .

 3. Tja, dit is de makkelijke manier bedacht achter je bureau om te hopen dat er iets veranderd. Het zal nodig zijn, meer metingen dus meer bekeuringen ontvangen.
  Geachte politie, kom eens echt in aktie, ik bedoel eigenlijk kom eens uit je auto om verkeersdeelnemers aan te spreken op zijn/haar gedrag b.v. heel vaak door rood rijden, bijna normaal, het zo vaak op de middenstrook blijven rijden, standaard geen richting aangeven, niet voorsorteren op de rotonde met gevolg vele aanrijdingen, je wordt dagelijks afgesneden en je moet noodstops maken, heel veel voertuigen voeren slechte en kapotte verlichting, armen uit de ramen is een dagelijks beeld. Ik begrijp dat bekeuren via camera en andere meet instrumenten makkelijk is, maar zeker niet afdoende. Misschien moet ook de rijopleiding eens onder de loupe, voorsorteren velen hebben dit niet geleerd en geven je een middelvinger na je zoveelste noodstop.
  Wat dacht je van het klakkeloos parkeren, midden op de rijstroken, ook op hoeken waardoor er geen goede doorstroming meer is. Ook onze vrienden op de scooters, ja aan alle kanten vliegen zij voorbij.
  Politie, kom je auto eens uit, dan zullen er vele slachtoffers op jaarbasis minder zijn. En zal er ook nog meer geld binnen komen.

  Jack

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken