Wat zijn de slapeloze tropische nachten in Spanje

Wat zijn de slapeloze tropische nachten in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Het komt vaker voor in Spanje en ook tijdens de hittegolven die elke zomer weer te merken zijn in het Zuid Europese land is het ook ‘s-nachts erg warm waardoor men niet of nauwelijks kan slapen. Men spreekt van een tropische nacht als de temperatuur niet onder de 20 graden komt, iets dat vaak voorkomt in Spanje. Toch kan de nachttemperatuur vaak nog hoger zijn waardoor men niet kan slapen, dat noemen we dan een tropische nacht of tropennacht.

“Noches tropicales” zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

In Spanje komen overal tropische nachten voor waardoor het erg lastig slapen is en het beter vertoeven is op straat dan binnenshuis. De meeste tropische nachten van Spanje vinden echter plaats op de Canarische Eilanden waar men gemiddeld 92 tropische nachten per jaar heeft. Het eiland El Hierro steekt daar echter bovenuit met gemiddeld 128 tropische nachten per jaar.

Op het Spaanse vasteland zijn het de provincies Cádiz, Melilla en Almería waar de meeste tropische nachten voorkomen met respectievelijk 89, 88 en 83 nachten waarbij de nachttemperatuur minstens 20 graden is. Op de Balearen eilanden vinden ook veel tropische nachten plaats met als uitschieter het eiland Ibiza met 79 tropennachten per jaar.

In de rest van de provincies langs de Middellandse Zee zoals in de Comunidad Valenciana, Murcia en de rest van Andalusië (inclusief het binnenland) spreekt men over gemiddeld zo’n 50 tropische nachten per jaar terwijl dat in de deelstaat Catalonië iets minder is met tussen de 40 en 50 tropennachten op jaarbasis.

In de rest van Spanje zoals in Madrid, Zaragoza, Cáceres, Toledo en Ciudad Real om maar enkele provincies te noemen heeft men jaarlijks gemiddeld zo’n 20 tot 30 tropische nachten, veel minder dus dan langs de Middellandse Zee.

Experts zeggen dat de ideale temperatuur om normaal te kunnen slapen in de zomer tussen de 18 en 21 graden ligt. Het wordt erg moeilijk slapen als het kwik tot de 25 graden stijgt of daarboven waarna men last kan hebben van een “insomnio ambiental” ofwel slapeloosheid door hitte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

8
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Michel

Het belangrijkste om zwoele nachten comfortabel door te brengen is de luchtvochtigheidsgraad te verlagen. Binnen alles dicht en airco(‘s) aan. Als je dag/nacht tarief hebt kun je de airco na 23.00u. starten. Wij volgen steeds de luchtvochtigheidsgraad met een goedkope hygrometer. Deze week hebben we avonden gehad waar we buiten 90% vochtigheid hadden, als je dan je vensters openzet stijgt binnen de vochtigheid ook en zal uw gevoelstemperatuur enorm stijgen. Voorbeeld : Buiten 27°C met 90% vochtigheid : zeer warm met zweten Binnen 27°C met 35% vochtigheid : beetje warm zonder zweten Ook voor en na de hete dagen gaan… Lees verder »

Diana

Geen probleem met die zwoele nachten. Zalig op terrasje met een tinto verano kijkend naar de spelende kinderen en verliefd stelletjes. Bij thuiskomst nog plonsje in het zwembad tot ik het koud krijg dan lekker verkoeld bedje in…… Zalig die temperaturen. Heb enkel medelijden met de beestjes, die hebben het wat zwaarder

Jan, Ondara

H E E R L I J K! Hiervoor ben ik vier jaar geleden in Spanje, El Comunidad Valenciana, gaan wonen! Op het plein speelt een “ band “ Jazz! Ik zit hier heerlijk te genieten, met een Gin&Tonic in mijn hand, en fantastische mensen om me heen! España por favor🌹🌹🌹

pim

Airco werkt alleen goed met gesloten ramen. Een goede oplossing is ook, mits in bezit van ventilatoren: een grote fles water bevriezen en op het nachtkastje zetten en de ventilator aan. Perfecte koeling

Anoniem

Helemaal super die zwoele avonden en nachten in Spanje! In Nederland heb je zelden een zwoele avond en voelt het ‘s-avonds en ‘s-nachts met temperaturen van 10 tot 15 graden alsof het nog steeds winter is.

Evaj

Ja als je er het geld voor hebt .airco is duur en
Ook slecht voor het milieu.

shadow

lekker de airco aan dus heb daar geen last van xd

Ernest

Letterlijk 24 uur zomers!! Vooral ontspannen en blijven drinken en natuurlijk genieten!!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.