skip to Main Content
Wat zijn de slapeloze tropische nachten in Spanje
123rf

Wat zijn de slapeloze tropische nachten in Spanje

MADRID – Het komt vaker voor in Spanje en ook tijdens de hittegolven die elke zomer weer te merken zijn in het Zuid Europese land is het ook ‘s-nachts erg warm waardoor men niet of nauwelijks kan slapen. Men spreekt van een tropische nacht als de temperatuur niet onder de 20 graden komt, iets dat vaak voorkomt in Spanje. Toch kan de nachttemperatuur vaak nog hoger zijn waardoor men niet kan slapen, dat noemen we dan een tropische nacht of tropennacht.

“Noches tropicales” zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

In Spanje komen overal tropische nachten voor waardoor het erg lastig slapen is en het beter vertoeven is op straat dan binnenshuis. De meeste tropische nachten van Spanje vinden echter plaats op de Canarische Eilanden waar men gemiddeld 92 tropische nachten per jaar heeft. Het eiland El Hierro steekt daar echter bovenuit met gemiddeld 128 tropische nachten per jaar.

Op het Spaanse vasteland zijn het de provincies Cádiz, Melilla en Almería waar de meeste tropische nachten voorkomen met respectievelijk 89, 88 en 83 nachten waarbij de nachttemperatuur minstens 20 graden is. Op de Balearen eilanden vinden ook veel tropische nachten plaats met als uitschieter het eiland Ibiza met 79 tropennachten per jaar.

In de rest van de provincies langs de Middellandse Zee zoals in de Comunidad Valenciana, Murcia en de rest van Andalusië (inclusief het binnenland) spreekt men over gemiddeld zo’n 50 tropische nachten per jaar terwijl dat in de deelstaat Catalonië iets minder is met tussen de 40 en 50 tropennachten op jaarbasis.

In de rest van Spanje zoals in Madrid, Zaragoza, Cáceres, Toledo en Ciudad Real om maar enkele provincies te noemen heeft men jaarlijks gemiddeld zo’n 20 tot 30 tropische nachten, veel minder dus dan langs de Middellandse Zee.

Experts zeggen dat de ideale temperatuur om normaal te kunnen slapen in de zomer tussen de 18 en 21 graden ligt. Het wordt erg moeilijk slapen als het kwik tot de 25 graden stijgt of daarboven waarna men last kan hebben van een “insomnio ambiental” ofwel slapeloosheid door hitte.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het belangrijkste om zwoele nachten comfortabel door te brengen is de luchtvochtigheidsgraad te verlagen. Binnen alles dicht en airco(‘s) aan.
  Als je dag/nacht tarief hebt kun je de airco na 23.00u. starten.
  Wij volgen steeds de luchtvochtigheidsgraad met een goedkope hygrometer.
  Deze week hebben we avonden gehad waar we buiten 90% vochtigheid hadden, als je dan je vensters openzet stijgt binnen de vochtigheid ook en zal uw gevoelstemperatuur enorm stijgen.
  Voorbeeld :
  Buiten 27°C met 90% vochtigheid : zeer warm met zweten
  Binnen 27°C met 35% vochtigheid : beetje warm zonder zweten
  Ook voor en na de hete dagen gaan de vensters alleen open als de temp. buiten en de vochtigheidsgraad lager is dan binnen.

 2. Geen probleem met die zwoele nachten. Zalig op terrasje met een tinto verano kijkend naar de spelende kinderen en verliefd stelletjes. Bij thuiskomst nog plonsje in het zwembad tot ik het koud krijg dan lekker verkoeld bedje in…… Zalig die temperaturen. Heb enkel medelijden met de beestjes, die hebben het wat zwaarder

 3. H E E R L I J K! Hiervoor ben ik vier jaar geleden in Spanje, El Comunidad Valenciana, gaan wonen! Op het plein speelt een “ band “ Jazz! Ik zit hier heerlijk te genieten, met een Gin&Tonic in mijn hand, en fantastische mensen om me heen! España por favor🌹🌹🌹

 4. Airco werkt alleen goed met gesloten ramen. Een goede oplossing is ook, mits in bezit van ventilatoren: een grote fles water bevriezen en op het nachtkastje zetten en de ventilator aan. Perfecte koeling

 5. Helemaal super die zwoele avonden en nachten in Spanje! In Nederland heb je zelden een zwoele avond en voelt het ‘s-avonds en ‘s-nachts met temperaturen van 10 tot 15 graden alsof het nog steeds winter is.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken