Zomerhitte en drukte mijden in Spanje kan in: Cantabrië

Zomerhitte en drukte vermijden in Spanje kan in: Cantabrië
Beeld: Fuente Dé / Freepik

Zomerhitte en drukte mijden in Spanje kan in: Cantabrië

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanjaarden die met name in het zuiden van het land wonen weten het al jaren. Als het kwik in Andalusië of Extremadura stijgt naar de 40 graden of daarboven stapt men daar in de auto, bus, vliegtuig of trein en rijdt men naar noord Spanje naar het ‘Groene Spanje’. Waarom? Omdat de temperaturen daar gemiddeld 10 graden lager zijn, men daar geen last heeft van de tropennachten en soms met een deken moet slapen en omdat het weer toch aangenaam genoeg is om van de prachtige stranden en natuur te genieten.

Cantabrië is een van de zeventien autonome regio’s en provincie in het noorden van Spanje. De regio ligt aan de Cantabrische Zee, ten oosten van Asturië, ten westen van de Baskische provincie Biskaje (Vizcaya) en ten noorden van Castilië en León. De hoofdstad van Cantabrië is Santander. Cantabrië is zowel een autonome regio als provincie, en is dus niet onderverdeeld in verschillende provincies. Hetzelfde geldt voor de regio’s Asturië, La Rioja, Navarra, Murcia en Madrid.

De oppervlakte van de regio beslaat 5321 km². De provincie telde 580.229 inwoners in 2019, verdeeld over 102 gemeenten. Er zijn 33 gemeenten met minder dan 1000 inwoners, en 59 gemeenten met een inwonertal tussen 1000 en 10.000 inwoners. Slechts één gemeente heeft meer dan 100.000 inwoners.

Het Groene Spanje (España Verde) bestaat uit de autonome regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Deze regio’s hebben als karakter een prachtige (groene) natuur, bergen, fantastische en minder drukke stranden, cultuur, geweldige dorpen en mooie steden.

Natuur

Vanwege relatief veel regenval is de regio zeer groen. Er is veel grasland waarop veeteelt bedreven wordt. De regio heeft gebergten, waarbij een punt, de Pico de tres Mares (piek van de drie zeeën) bijzonder is, omdat drie rivieren hier gevoed worden: de Duero, de Nansa en de Ebro, die in drie verschillende zeeën uitlopen, en wel respectievelijk de Atlantische Oceaan, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee.

De natuur speelt een belangrijke rol in Cantabrië en is net zoals de autonome regio Asturië een van de grote toeristische trekpleisters. Samen met Galicië en Baskenland wordt Cantabrië ook wel het ‘groene Spanje’ genoemd. Naast de bergen in het Cantabrische Gebergte zijn er ook langs de Cantabrische Zee veel prachtige stranden te vinden.

Mooiste stranden

Cantabrië heeft een kustlijn van 220 km waar meer dan 90 stranden te vinden zijn. Enkele van de bekendste en mooiste stranden zijn Playa de Berellín, de Prellezo of de Barnejo (drie namen voor hetzelfde strand); Playa de Oyambre; Playa de Santa Justa; Playa de Valdearenas; Playa de Somocuevas; Playa de Portio; Playa de La Arnía; Playa de Covachos; Playa de Langre; Playa de Antuerta maar er zijn er nog veel meer die je allemaal HIER kunt bekijken.

Mooiste dorpen 

Naast de bergen, de natuur en natuurlijk de fantastische stranden zijn er ook mooie dorpen om te bezoeken. De hoofdstad Santander is natuurlijk altijd een bezoekje waard, maar daarbuiten zijn er nog heel veel andere plaatsen waar je kunt genieten van de cultuur en het plattelandsleven in Cantabrië.

Enkele bekende dorpen zijn o.a. Santillana del Mar; Potes; Comillas; Castro Urdiales; Bárcena Mayor, San Vicente de la Barquera; Cartes; Laredo; Liérganes; Carmona; Cabezón de la Sal; Cosío; Riocorvo en Mogrovejo. 

Bezienswaardigheden

Uiteraard mogen ook enkele bezienswaardigheden niet ontbreken tijdens een bezoek aan Cantabrië. De bekendste is natuurlijk de Altamira grotten die zelf niet (of nauwelijks) te bezoeken zijn maar wel een compleet nagebouwde versie. 

Als je van dieren houdt en deze graag in de vrije natuur wil zien rondlopen dan is een bezoek aan het Parque de la Naturaleza de Cabárceno mooi om te bezoeken. Ook kun je een bezoekje brengen aan het Museo Maritimo del Cantábrico, een groots opgezet aquarium.

Om Cantabrië van bovenaf te bekijken kun je met de kabelbaan ‘teleférico’ omhoog naar het uitzichtpunt Fuente Dé in de Picos de Europa. In 4 minuten tijd leg je een hoogteverschil af van 753 meter om op 1.823 meter hoogte te genieten van het adembenemende uitzicht.

Ga naar de inhoud