menu: rubrieken, zoeken & meer

België past reisadvies kleurcodes Spanje aan met Canarische Eilanden op rood

België past reisadvies kleurcodes Spanje aan met Canarische Eilanden op rood
Beeld: 123rf

België past reisadvies kleurcodes Spanje aan met Canarische Eilanden op rood

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag hebben de Belgische autoriteiten zoals verwacht de kleurcodes voor Spanje aangepast als gevolg van de verandering van afgelopen donderdag 24 juni op de kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). In het schema wat op deze pagina te vinden is staan nu groene, oranje en rode gebieden.

De Belgische autoriteiten kijken voor de bepaling van hun reisadviezen onder andere naar de wekelijkse kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) waarop groene, oranje en rode kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven. Afgelopen donderdag 24 juni werd een nieuwe kaart gepubliceerd waarop veel groen te zien is, ook in Spanje met drie regio’s.

België kijkt elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes van het ECDC vand e donderdag daarvoor. Wijzigingen worden dan vanaf maandag ingevoerd en als een gebied of land naar rood verandert wordt dat op woensdag ingevoerd.

Ieder land of gebied/regio krijgt van België een kleurcode. Sommige maatregelen die van toepassing zijn op reizen naar België hangen af van de kleurcode van het land of de regio.

  • Kleurcode rood: regio’s of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen.
  • Kleurcode oranje: regio’s of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld.
  • Kleurcode groen: regio’s of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.

Kleuren

Alle landen van EU en Schengenzone hebben kleurcode groen (Nederland is rood) en voor Spanje geldt vanaf maandag 28 juni het volgende:

Op dit moment hebben voor België 3 gebieden of regio’s in Spanje de GROENE kleur: Balearen, Valencia regio en Galicië. 

Op dit moment hebben voor België 11 gebieden of regio’s in Spanje de ORANJE kleur: Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra, Madrid regio, Castilië en León, Extremadura, Catalonië, Murcia regio, Ceuta, Canarische Eilanden, Melilla.

Op dit moment hebben voor België 4 gebieden of regio’s in Spanje de RODE kleur: La Rioja, Aragón, Castilla-La Mancha en Andalusië. NIEUW vanaf 30 juni hebben ook de Canarische Eilanden en Cantabrië de kleur ROOD.

De Belgische autoriteiten raden het reizen naar het buitenland nog steeds af. Iedereen die terugkeert naar België na een bezoek aan het buitenland moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PDF) invullen ten vroegste 48 uur voor vertrek naar België. 

  • Lees HIER meer informatie over de quarantaine in België.
  • Bekijk HIER de kleurcodes.
  • KLIK HIER voor het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in PDF-formaat.
  • Lees HIER meer algemene informatie over België en het reizen naar het buitenland.

Naar België reizen

Personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben en langer dan 48 uur in het buitenland verbleven (in geval van eigen vervoer) of terugkeren met het vliegtuig, boot, trein of bus moeten het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor aankomst in België invullen.

Op basis van de antwoorden op dit digitale formulier wordt berekend of iemand in quarantaine moet gaan of niet. Als je een SMS ontvangt wordt je gezien als hoog risicocontact en moet je in quarantaine moet je jezelf laten testen op dag 1 en 7 van de quarantaineperiode. Deze quarantaine en test zijn verplicht en je riskeert een boete van 250 euro als je dit niet respecteert.

Heb je als reiziger die naar België reist de hoofdverblijfplaats buiten België dan moet je beschikken over een negatieve PCR-test van max. 72 uur oud voor je vertrek uit een rode zone. 

Deze verplichte testuitslag geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. Dan is een negatieve PCR-testuitslag niet nodig. In alle andere gevallen wel. KLIK HIER voor meer informatie over de PCR-test en uitzonderingen.

ATTENTIE: Vanaf 1 juli verandert de manier van reizen binnen de Europese Unie, mede dankzij het digitale EU-Covid certifcaat. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone geldt er geen verplichting tot quarantaine of coronatest. Als je terugkeert uit een rode zone geldt dat als je beschikt over een digitaal EU-Covid certifcaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat je niet in quarantaine hoeft. Meer informatie lees je HIER .

Alle reizigers die ongeacht het vervoermiddel naar België reizen moeten ten vroegste 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Dit geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. KLIK HIER voor meer informatie over het Passagier Lokalisatie Formulier en uitzonderingen. Aan het gebruik van het Passenger Location Form verandert er vanaf 1 juli niets.

Beeld: ECDC 24 juni