menu: rubrieken, zoeken & meer

Moeten honden en katten in Spanje ook gevaccineerd worden tegen Covid?

Moeten honden en katten in Spanje ook gevaccineerd worden tegen Covid?
Beeld: Freepik

Moeten honden en katten in Spanje ook gevaccineerd worden tegen Covid?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Britse Labour Party heeft dit weekend gemeld dat volgens experts na de mens ook honden en katten gevaccineerd zouden moeten worden om de verspreiding van de nieuwe Covid-varianten te voorkomen. Want zo zegt de Britse politieke partij, ook honden en katten worden dagelijks blootgesteld aan het coronavirus en dus moeten zij ook worden gevaccineerd. Maar zou dat ook in Spanje moeten gebeuren?

Volgens Mark Hendrick in de Britse krant Mirror is het virus waarschijnlijk via vleermuizen op de mens overgedragen en bestaat de mogelijkheid dat het virus ook van de mens op dieren overgedragen kan worden. Honden en katten zijn de eerste die besmet kunnen raken vanwege de aanwezigheid in woningen als huisdier.

Het komt vooralsnog niet veel voor dat het coronavirus van de mens op dieren wordt overgedragen maar er zijn meerdere gevallen bekend dat katten en zelfs honden positief op corona werden getest. Dat gebeurde in Nederland, België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Verder zijn er bij honden en katten ook antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen wat betekent dat deze dieren besmet zijn geweest.

In Rusland en de Verenigde Staten wordt al gewerkt aan een specifiek corona-vaccin voor dieren dus er wordt door grote farmaceutische bedrijven ook over nagedacht. Sterker nog, in Rusland zijn de eerste duizenden Carnivac-Cov vaccins al geproduceerd ter bescherming van honden, katten, nertsen en vossen omdat bekend is dat deze dieren het coronavirus kunnen krijgen.

De World Association of Small Animal Veterinarians heeft zich uitgesproken over het Russische Covid-19-vaccin voor dieren en merkte op dat er meer informatie nodig is voordat het gebruik kan worden. Er wordt opgeroepen voorzichtig om te gaan met het Russische vaccin terwijl er ook gevraagd wordt om te blijven controleren of er nieuwe varianten van Covid gevonden worden bij huisdieren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eerder al aangegeven zich zorgen te maken over de besmettingen tussen mensen en dieren. Het WHO en de verenigingen van dierenartsen raden iedereen aan om altijd de handen te wassen en desinfecteren nadat je een hond of kat hebt aangeraakt. 

Maar de kans dat iemand besmet raakt door een huisdier is vooralsnog volgens alle experts klein maar als we een ding geleerd hebben van dit virus is dat het zich snel aanpast aan de situaties. Hoe meer mensen met een vaccinatie beschermd zijn tegen het coronavirus, hoe meer het virus andere manieren zoekt om zich te verspreiden en dieren zouden de volgende groep kunnen zijn, aldus experts.

Het Nederlandse RIVM zegt dat de kans dat een mens besmet raakt door een dier erg klein is. In Spanje heeft het Ministerie van Volksgezondheid nog niets gezegd over de mogelijke vaccinatie van honden en katten. Maar er zijn onderzoekers en experts in Spanje die nu ook al aangeven dat het wellicht verstandig is om ook dieren tegen Covid te vaccineren.