skip to Main Content
Spanje gaat vanwege IS beveiliging toeristische gebieden nog meer verhogen

Spanje gaat vanwege IS beveiliging toeristische gebieden nog meer verhogen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

politie spanje terrorismeMADRID – Ondanks het feit dat er gelukkig nog steeds geen definitieve dreiging van jihadistische aanslagen in Spanje lijken te zijn neemt de regering toch weer extra maatregelen om het gevaar van de individuele terroristen, eenlingen en fanatiekelingen tegen te gaan. Na de recente aanslagen in Frankrijk, Duitsland en Turkije is gebleken dat de IS terroristen andere manieren hebben gevonden om hun terreur te verspreiden en uiteraard wil Spanje koste wat kost voorkomen dat soortgelijke aanvallen in het toeristisch drukke Spanje plaatsvinden.

Spanje zal dit jaar rond de 70 miljoen buitenlandse toeristen gaan ontvangen waarbij dan ook nog eens de Spanjaarden zelf moeten worden opgeteld die voor de vakantie in eigen land naar de overvolle kustplaatsen afreizen, in het bijzonder in de traditionele vakantiemaand augustus. Spanje zou dus als potentieel doelwit voor een IS of jihadistische aanslag kunnen dienen maar de Spaanse beveiligingsdiensten hebben, op de gebruikelijke bedreigingen na, nog steeds geen duidelijke aanwijzingen dat er aanslagen gepland staan voor Spanje.

Maatregelen

Toch neemt men in Spanje weer extra maatregelen nu de maand augustus, de drukste van de hele zomer, eraan zit te komen. Spanje heeft op dit moment nog steeds niveau 4 wat betreft het terreuralarm en wil, ondanks de aanslagen in Frankrijk en Duitsland, nog niet dit niveau verhogen naar het hoogste, niveau 5 waarbij het leger ingezet zal worden. Dit zal pas gebeuren wanneer er duidelijke aanwijzingen zijn voor een aanslag. Wel zijn de politie, Guardia Civil en leger is staat van paraatheid mocht er iets gebeuren. Er zal vanaf nu nog meer politie op straat te zien zijn, of niet aangezien de politie ook veel in burger geklede agenten inzetten, vooral bij vliegvelden, trein- en busstations, havens en op die plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals evenementen, festivals en religieuze feesten.

Profiel terroristen

Spanje doet er alles aan om de veiligheid van eenieder die aanwezig is op Spaans grondgebied te beschermen en aanslagen te voorkomen, tot nu toe met succes. Er worden regelmatig mensen opgepakt door de politie omdat deze gelinkt worden met terroristische groeperingen zoals IS. Volgens Europol heeft Spanje vorig jaar 187 jihadisten opgepakt en is men ook in 2016 weer druk bezig met aanhoudingen zoals deze woensdag in Girona waar diverse mensen werden opgepakt voor hun links met IS. In Frankrijk werden er echter gedurende 2015 in totaal 424 extremisten opgepakt en in Groot Brittannië waren dat er 134 in 2015.

Daar waar er eerst groepen van twee, drie of meer terroristen waren die aanslagen pleegden, is dat profiel van de jihadist veranderd sinds de laatste aanslagen in Frankrijk, Duitsland en België. Men is nu meer waakzaam voor de eenlingen waarbij het onderdeel religie niet eens zo belangrijk is maar waarbij de individualist zoveel mogelijk schade en leed wil veroorzaken en extreem geradicaliseerd denkt zonder een duidelijke Islamitische achtergrond.

Bedreigingen

Diverse keren heeft IS haar volgelingen opgeroepen om ook als men geen vuurwapen of bommen heeft met messen, zwaarden en andere wapens de ongelovigen in Spanje aan te vallen en uit te roeien. Voorlopig blijft dit alleen nog maar bij bedreigingen om zo het oude Al Andalus weer in te stellen maar dat houdt niet in dat de politie en beveiligingsdiensten achter de schermen druk bezig zijn met de beveiliging van iedereen in Spanje – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken