skip to Main Content
Treinstation Salou gaat in de toekomst verdwijnen

Treinstation Salou gaat in de toekomst verdwijnen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SALOU – De inwoners van Salou en de vele duizenden toeristen die elke zomer weer naar de badplaats komen zullen het in de nabije toekomst moeten doen zonder treinstation. Zoals het er nu naar uit ziet krijgt de gemeente Salou eindelijk haar zin dat de spoorlijn verdwijnt uit het centrum van de stad maar de badplaats komt daardoor wel zonder treinstation te zitten waardoor men naar Cambrils dient te gaan om de trein te nemen.

Al tientallen jaren wil de gemeente Salou dat de vervelende spoorlijn door het centrum van de badplaats verdwijnt. Deze spoorlijn zorgt dagelijks voor veel opstoppingen bij de spoorwegovergangen waardoor auto’s, fietsers en wandelaars vaak veel te lang stil staan. Salou heeft twee treinstations, die in het centrum van de stad en die van pretpark Port Aventura. Het hoofd treinstation zal verdwijnen maar Port Aventura zal nog wel enkele treinen krijgen.

Vanaf 2017 zal de nieuwe spoorlijn genaamd Corredor del Mediterrani openen waardoor de treinen niet meer langs de kust zullen gaan tussen l’Hospitalet de l’Infant en het hogesnelheidstreinstation van Camp de Tarragona. Geweldig nieuws natuurlijk voor de inwoners van deze gebieden aangezien het nu stukken rustiger zal gaan worden en er geen opstoppingen meer zullen zijn.

Salou zonder trein

Maar, zoals op onderstaande tekening te zien is, loopt de nieuwe spoorlijn (de rode lijn) niet langs de kustplaatsen Salou, Vila-Seca en zelfs niet de stad Tarragona. De badplaatsen l’Hospitalet de l’Infant en Cambrils hebben het geluk dat er nieuwe stations zijn gebouwd. Die van Cambrils ligt nu achter de voetbalvelden, ver weg uit het centrum van de stad. Salou komt echter zonder treinstation te zitten waardoor de passagiers die de trein willen nemen om bijvoorbeeld een dagje naar Barcelona te gaan, dat moeten doen vanuit Cambrils.

In eerste instantie zou er een nieuw treinstation gebouwd worden in de nabijheid van het hotel Regina Gran, pal naast de grote toegangsweg naar de badplaats maar dat idee werd uiteindelijk afgewezen. Het treinstation van Port Aventura zal nog wel enkele verbindingen krijgen maar veel minder dan wat nu het geval is. De drukke badplaats Salou zal dus aangewezen zijn op het nieuwe station van het nabijgelegen Cambrils, iets waar men natuurlijk niet blij mee is.

Tarragona

Ook de grote stad Tarragona, nota bene de hoofdstad van de provincie, zal het moeten doen met slechts de treinverbindingen van media distancia en proximidad. De lange afstandstreinen Talgo en Euromed zullen alleen nog maar gaan stoppen in het hogesnelheidstreinstation Camp de Tarragona, ver buiten de stad. Dit station werd gebouwd voor de hogesnelheidstrein AVE met verbindingen naar Barcelona en Madrid maar zal nu dus ook de plaats zijn waar de overige lange-afstandstreinen zullen gaan stoppen.

Tram verbinding

Meteen nadat dit nieuws officieel bekend werd begon men weer de plannen van een tramverbinding tussen Tarragona en l’Hospitalet de l’Infant uit de kast te halen. Het gaat hier om een tramverbinding tussen de stad Tarragona, Salou, Cambrils en verder naar het zuiden om deze steden op een makkelijke manier in verbinding te stellen. De vraag is alleen of dat idee wel rendabel zal zijn. De bouw hiervan zal immers al snel 200 miljoen euro gaan kosten en men weet niet zeker of er wel veel gebruik van gemaakt zal worden.

De spoorlijn ligt er al en ondanks het feit dat deze dan gebruikt zal worden voor een tramverbinding zal dat niet inhouden dat men met dezelfde opstoppingsproblemen te maken zal krijgen als nu met de vele treinen die dagelijks door de badplaatsen Salou en Cambrils rijden. Voor toeristen zal het wel leuk zijn om met de tram langs de kust te rijden en zo onder andere Cambrils en Tarragona bezoeken. Ook werd er al eens over gesproken dat diezelfde tram een verbinding zou moeten hebben met het vliegveld van Reus maar dat is nu nog even niet belangrijk – (Remco Stoffer)

Foto: Diari de Tarragona
Foto: Diari de Tarragona

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken