skip to Main Content
Aantal werklozen voor het eerst sinds 2008 onder de 4 miljoen personen gekomen in Spanje

Aantal werklozen voor het eerst sinds 2008 onder de 4 miljoen personen gekomen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de EPA enquête van het Spaanse bureau van de Statistiek is het aantal werklozen het afgelopen trimester met 340.700 werkzoekenden gedaald. Hierdoor is het aantal werklozen in Spanje voor het eerst sinds 2008 onder de 4 miljoen personen gekomen en is het nieuwe werkloosheidspercentage 17,22%. Tussen april en juni dit jaar zijn er, mede dankzij de Semana Santa (Pasen) en zomer, maar liefst 375.000 banen gecreëerd.

Op dit moment heeft Spanje volgens het EPA enquête onderzoek, een nauwkeurige enquête onder de beroepsbevolking in het land, 3.914.300 werklozen en 18.813.300 personen die wél werken. Hierdoor is het werkloosheidspercentage op 17,22% komen te staan, het laagste percentage sinds 2008 toen de crisis en hoge werkloosheid begon in Spanje. Een jaar voor de crisis in 2008 had Spanje nog een werkloosheidspercentage van 7,93% maar dat groeide tot 26,94% in 2013 en is nu weer gedaald naar 17,22%.

Volgens de Minister van werkgelegenheid zijn dit positieve cijfers en geeft dit aan dat Spanje uit het zwarte dal van de crisis aan het kruipen is. Of dat echt zo is, is nog maar de vraag aangezien er weliswaar veel mensen een baan hebben kunnen vinden maar de contracten zijn erg kort en tijdelijk en daarnaast met steeds lagere lonen en slechtere arbeidsomstandigheden. Twee van de drie banen die gecreëerd worden zijn slechts tijdelijk voor enkele maanden, weken, dagen en soms zelfs uren. Na de zomer zal het aantal werklozen dan ook weer snel gaan stijgen aangezien de meeste tijdelijke banen te vinden zijn in de dienstensector waaronder het toerisme valt.

De cijfers zijn zeer positief maar er moet rekening worden gehouden dat dit jaar de Semana Santa (Pasen) pas in april viel en niet zoals vorig jaar in maart waardoor de vele banen die gecreëerd werden gedurende die drukke vakantieweek dit jaar wel meetellen maar vorig jaar niet. Daarom waren de cijfers van het eerste trimester slechter dan vorig jaar en die van het tweede trimester juist beter.

Het aantal huishoudens waarvan zowel de man alsook de vrouw geen baan heeft is met 117.100 gedaald naar 1.277.600 families. Het aantal langdurig werklozen (meer dan één jaar zonder werk) is gedaald naar 44,1% met een totaal van 1.728.000 werklozen, een 142.900 minder dan in het eerste trimester.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. heb hier werk gezocht en kon beginnen aan 8 euro en dit 4 uur per dag
  daar heb ik dan ook voor bedankt, ik zoek iets anders
  zou ik dan ook op die lijst staan van al die werkenden?
  dan is het wel heel gemakkelijk om te zeggen dat de werkloosheid daalt, dat doen ze in België trouwens ook zo met al die flexie jobs
  als ze dat allemaal zo oplossen enkel voor de cijfers is er niemand nog werkloos denk ik
  gr. Chris

 2. Frank, wat wou je schrijven als reactie om 11h44?
  Weet niet hoe die kan maar er staat niks op.
  gr noel

 3. Ook mensen die maar 4 uur per week werken, worden gerekend als werkenden….. En bij het zoeken naar een fulltime baan krijgen ze geen ondersteuning, ze hebben immers al werk…………….

 4. Geloof er geen bal van dat het in Spanje beter gaat, het is allemaal PP propaganda zodat ze heerlijk door kunnen gaan met zakkenvullen, en ondertussen wordt het volk zoet gehouden met verhaaltjes dat het beter gaat. 2 dagen geleden stond er nog in het nieuws dat 40% van de werklozen boven de 40 zijn en al langer dan 4 jaar thuis zitten. Dit nieuws kwam van Podemos, die weten maar al te goed wat er aan de hand is in dit corrupte land.

 5. ja,inderdaad maar niet vergeten dat er 3 beoordelaars zijn he en de ene geeft nogal een land gemakkelijk een trapje hoger dan de andere, hoe zou dat komen?
  ze hebben nu dezelfde status als Italië, de Fillipijnen en Columbia en Zuid-Africa….. leuk

 6. Tevens heeft S&P de rating van Spanje verhoogt. Het land is er nog lang niet, maar wel sterk op de goede weg! Dit is allemaal goed nieuws.
  Jammer dat zelfs de redactie dit soort positieve berichten negeert.

 7. En S&P heeft de kredietwaardigheid van Spanje opgekrikt.
  Vanwaar toch altijd dat negativisme hier over Spanje ?
  De weg uit het diepe dal is lang, maar het lijkt me evident dat de regering goed werk doet.

 8. Ook zojuist bekend geworden dat de Spaanse economie in het tweede kwartaal met maar liefst 0,9% gegroeid is , en op jaarbasis met maar liefst 3,1%.
  Spanje blijft verbazen, zelfs het IMF heeft haar verwachtingen naar boven moeten bijstellen. De regering gaat in de begroting uit van een gematigde 3% groei. Geen gebakken lucht dus.

 9. geloof er zelf maar weinig van dat er hier in Spanje minder werkloosheid is of enkele jaren geleden
  zal natuurlijk wel verschillen van regio tot regio maar als ik het een beetje bekijk zijn het nog altijd diezelfden die zonder baan zitten, heel spijtig voor die mensen en diegenen die wel aan een job geraken moeten zeker werken aan een klein loon en dat zal nog jaaaaaaaaaaren zo blijven, ze houden de mensen klein en daar genieten ze, lees de pp, ook van…….
  ja in elk land is het wel zo dat er tijdens de zomermaanden minder werkloosheid is en inderdaad na de zomer stijgt het terug

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken