skip to Main Content
Minister-president Rajoy stapt naar het Constitutionele Hof vanwege anti stieren wet Balearen

Minister-president Rajoy stapt naar het Constitutionele Hof vanwege anti stieren wet Balearen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is minister-president Mariano Rajoy gelukt om binnen 24 uur nadat de regionale regering van de Balearen de nieuwe wetten en regels rondom het stierenvechten op de eilanden zo hebben aangepast dat in essentie het stierenvechten niet meer mogelijk is zonder dit per wet te verbieden, dit aan te kaarten bij het Constitutionele Hof. Een verbod mag er namelijk niet meer komen maar het is zo gereguleerd dat het onuitvoerbaar is geworden. Mariano Rajoy en de Partido Popular menen echter dat dit niet overeenkomt met wat het Constitutionele Hof heeft bepaald en heeft dit aangekaard.

Het is al lang duidelijk dat de huidige regering van de conservatieve Partido Popular (PP) geen einde wil aan het stierenvechten en het zelfs beschermd heeft door het cultureel erfgoed te maken. Afgelopen maandag echter werd op de Balearen het wetsvoorstel van de politieke partijen PSIB, Més per Mallorca en Podemos aangenomen met een ruime meerderheid van 33 stemmen (19 tegen en 2 onthoudingen). Het houden van stierenvechten is nu niet verboden, want dat zou tegen de Spaanse grondwet ingaan, maar wel mogen dieren niet meer verwond of gedood worden en nog diverse andere maatregelen.

In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat autonome deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden. Dit naar aanleiding van het verbod op het stierenvechten in Catalonië sinds 2012. De Canarische Eilanden werd stierenvechtvrij in 1991. Hierdoor is een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen niet mogelijk, maar met bepaalde voorwaarden zijn ze nu onuitvoerbaar. Hiermee verdwijnt het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed op de Balearen, de Canarische Eilanden en Catalonië.

Maar daar wil de regering van Rajoy dus een stokje voor steken en de beslissing van de regionale regering van de Balearen om de wet zo aan te passen dat het stierenvechten niet mogelijk is ongeldig te laten verklaren. Volgens de centrale regering in Madrid mogen regionale overheden deze beslissingen niet nemen en mag dat alleen gebeuren in Madrid, door de huidige regering. Aangezien de PP voorstanders zijn van het stierenvechten wil men gaan onderzoeken of deze nieuwe Balearische maatregelen ongeldig verklaard kunnen worden. Alleen de regering in Madrid mag beslissingen nemen over “patrimonio cultural” ofwel cultureel erfgoed. Het einde van het stierenvechten is dus nog niet helemaal in zicht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Wel erg jammer dat het weren van stierenvechten nu weer in het nieuws is. Ik vond het juist zo’n goed idee in Spanje om onder moeilijke voorwaarden te stoppen met dit ellendige volksvermaak.

 2. oh la la als er sommigen onze commentaren zullen lezen mogen we wat verwachten…
  of ze hebben het lef niet omdat er hier TE veel zijn die negatief is over die man of geen tijd wegens te druk met de kinderen, kan ook

 3. Domme conservatieve Spanjaarden en dieren het blijft een drama.

 4. Rajoy, een corrupte en verrotte witteboord crimineel die nu ook weer eens gaat zeggen hoe leuk hij het vind om dieren te martelen voor het plezier, onder het mom van cultureel erfgoed. Afvoeren die rotzooi pp.

 5. Verbazingwekkend dat meneer Rajoy hier zo snel op inspringt, terwijl er zoveel belangrijkere zaken af te handelen zijn. Maar ja, meneer is een “aficionado” en zit graag vooraan bij het stierengevecht, dus wil niet graag dat er een einde komt aan de marteling en dood van onschuldige stieren. Waarschijnlijk heeft hij ook nog financiële belangen ofwel hijzelf ofwel familie die waarschijnlijk een deel van de enorme subsidies van de EU ontvangen, want de stierenfokkers ontvangen honderden miljoenen van ons belastinggeld om deze barbarij in stand te houden.

 6. Rajoy wist zich in Catalunya al erg populair te maken en nu dus ook op de Balearen. De oorspronkelijke bevolking heeft dus niets te zeggen maar de P.P.
  import uit Madrid met hun 2e huis op Mallorca.

 7. Dierenleed = cultureel erfgoed !!!!!!!!! Je moet dan toch niet gezond in je hoofd zijn.
  Volgens wat ik lees moet het met een zachtere handschoen worden aangepakt ( niet meer verwonden, doden ). Gaan de stierenvechter en de stier nu hand in poot naast elkaar lopen in de arena!!!
  Eerst zien en dan geloven zei de blinde.
  Stelletje barbaren, jullie zijn uitschot.

 8. Tja echt weer zo´n PP aktie, in de rechtbank weet hij niets maar over stieren vechten ineens alles. Wordt tijd dat ze de PP gaan afzetten want dit gaat echt nergens heen, corrupte zooi.

 9. hoe weet hij dat nog allemaal?
  het is een wet van 2016!!!!!
  had hij niet enkele dagen geleden geheugenverlies in de rechtbank?
  die met z´n grote oren is dan toch niet doof en kan nog lezen ook?
  een schande dat hij die wet verdedigt !!!!! dierenbeul !!!!!!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken