Search
menu
Search

Minister-president Rajoy stapt naar het Constitutionele Hof vanwege anti stieren wet Balearen

Oeps ... foto ontbreekt!

Minister-president Rajoy stapt naar het Constitutionele Hof vanwege anti stieren wet Balearen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is minister-president Mariano Rajoy gelukt om binnen 24 uur nadat de regionale regering van de Balearen de nieuwe wetten en regels rondom het stierenvechten op de eilanden zo hebben aangepast dat in essentie het stierenvechten niet meer mogelijk is zonder dit per wet te verbieden, dit aan te kaarten bij het Constitutionele Hof. Een verbod mag er namelijk niet meer komen maar het is zo gereguleerd dat het onuitvoerbaar is geworden. Mariano Rajoy en de Partido Popular menen echter dat dit niet overeenkomt met wat het Constitutionele Hof heeft bepaald en heeft dit aangekaard.

Het is al lang duidelijk dat de huidige regering van de conservatieve Partido Popular (PP) geen einde wil aan het stierenvechten en het zelfs beschermd heeft door het cultureel erfgoed te maken. Afgelopen maandag echter werd op de Balearen het wetsvoorstel van de politieke partijen PSIB, Més per Mallorca en Podemos aangenomen met een ruime meerderheid van 33 stemmen (19 tegen en 2 onthoudingen). Het houden van stierenvechten is nu niet verboden, want dat zou tegen de Spaanse grondwet ingaan, maar wel mogen dieren niet meer verwond of gedood worden en nog diverse andere maatregelen.

In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat autonome deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden. Dit naar aanleiding van het verbod op het stierenvechten in Catalonië sinds 2012. De Canarische Eilanden werd stierenvechtvrij in 1991. Hierdoor is een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen niet mogelijk, maar met bepaalde voorwaarden zijn ze nu onuitvoerbaar. Hiermee verdwijnt het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed op de Balearen, de Canarische Eilanden en Catalonië.

Maar daar wil de regering van Rajoy dus een stokje voor steken en de beslissing van de regionale regering van de Balearen om de wet zo aan te passen dat het stierenvechten niet mogelijk is ongeldig te laten verklaren. Volgens de centrale regering in Madrid mogen regionale overheden deze beslissingen niet nemen en mag dat alleen gebeuren in Madrid, door de huidige regering. Aangezien de PP voorstanders zijn van het stierenvechten wil men gaan onderzoeken of deze nieuwe Balearische maatregelen ongeldig verklaard kunnen worden. Alleen de regering in Madrid mag beslissingen nemen over “patrimonio cultural” ofwel cultureel erfgoed. Het einde van het stierenvechten is dus nog niet helemaal in zicht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?