skip to Main Content
Regioregering Balearen wil de toeristen Catalaans gaan leren
123rf

Regioregering Balearen wil de toeristen Catalaans gaan leren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Regioregering Balearen wil de toeristen Catalaans gaan leren

123rf

PALMA – De regioregering van de Balearen eilanden hebben een plan ontwikkeld om alle toeristen die de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera bezoeken de Catalaanse taal te gaan leren. Men is van plan om een deel van de opbrengsten van de toeristenbelasting of ecotaks te gaan gebruiken in het ontwikkelen van informatieve kaarten waarop in 9 verschillende talen de “nationale” Catalaanse taal wordt uitgelegd.

Het initiatief voor het onderwijs in Catalaanse taal aan buitenlandse maar ook Spaanse toeristen komt van Obra Cultural Balear (OCB) wat te vergelijken is met het Catalaanse Omnium Cultural, een instelling die zich bezighoudt met de promotie van de Catalaanse taal en cultuur. Het is echter de socialistische regiopremier van de Balearen die meegaat in dit vergaande plan om toeristen de Catalaanse taal te leren.

Hotels

De bedoeling is dat op duidelijk zichtbare plaatsen in hotels, zowel aan de kust alsook in de steden en op het platteland van de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera er duidelijke kaarten worden neergezet waarop in 9 talen de Catalaanse taal wordt uitgelegd. Dat wordt zo omschreven in een brief van Fanny Tur en Bel Busquets, de regioministers van Cultuur en Toerisme, aldus de krant El Mundo.

Deze brief zal binnenkort naar alle toeristische bedrijven gestuurd gaan worden op de Balearen. In de brief is te lezen dat er diverse kaarten gemaakt worden waarop in 9 talen de Catalaanse taal wordt uitgelegd aan toeristen die eigenlijk alleen voor de zon, het strand en het feesten naar de Balearen eilanden komen (niet iedereen natuurlijk maar wel het grootste deel).

Toeristenbelasting

Volgens de krant El Mundo is het vreemd dat de regioregring van de Balearen veel geld zal investeren in de presentatie van de Catalaanse taal aan de miljoenen toeristen die de Spaanse eilanden bezoeken en ook de distributie van het materiaal zal bekostigen terwijl ze geen geld hadden om de toeristen uit te leggen dat sinds 1 mei van dit jaar de toeristenbelasting verdubbeld is en die informatie door de hoteliers liet uitleggen zonder enige geschreven informatie ter ondersteuning.

Niet bekend

De krant el Mundo heeft navraag gedaan bij diverse grote en kleinere hotels op de Balearen maar niemand heeft deze brief, gedateerd 9 juli, nog gezien en men zei niets te weten van deze maatregelen. Tegelijkertijd zeggen de hoteliers dat ze het idee afwijzen omdat het niet hun plaats is om het Catalaans aan de toeristen uit te leggen. Vakantiegangers die voor enkele dagen, een week of meerdere weken naar de eilanden komen om te rusten en te genieten en niets met politiek of taalcultuur te maken willen hebben.

Catalaans

Het presenteren van de Catalaanse taal aan buitenlandse en Spaanse toeristen op de eilanden kan gezien worden als weer een onderdeel van het min of meer verplichten van de Catalaanse taal. Dit gebeurt ook al bij de medische service op de eilanden waar doktoren en ander medisch personeel min of meer verplicht worden om het Catalaans te leren. Dat heeft al geleid tot het vertrek van tientallen doktoren en ander personeel.

Ook het symfonisch orkest van de Balearen verplicht de muzikanten het Catalaans te spreken en schrijven om deel te kunnen uitmaken van de Orquesta Sinfónica. De helft van de deelnemers van dit orkest zijn echter buitenlanders die dus nu verplicht worden om de regionale taal te leren of te vertrekken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
    1. Elk eiland van de Balearen spreek zijn eigen dialect dus gewoon houden. Spaan als de toeris het wil prima kan in andere delen van het wereld gebruiken. Catalaans is voor de Streken van Cataluña !!!!

  1. Ik word langzamerhand zoooo ontzettend moe van die Catalanen. Wat een zielig volk is dit zeg. Leer zelf eens normaal Engels spreken in plaats van mensen verplicht die boeren taal te leren. Werkelijk absurd!!!!

  2. En spreekt de heer Puigdemont inmiddels al Nederlands/Vlaams aangezien hij zich op Belgisch grondgebied bevindt of wacht hij nog op kaartjes waarin de Nederlandse taal aan hem wordt uitgelegd? Dusss…. .

  3. He-le-maal de weg kwijt. Wat een ongelofelijk imbeciel idee. Ik ben dan één van de toeristen die probeert wat Spaans te spreken, maar Catalaans??? Hahaha!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken