skip to Main Content
Spaanse kustlijn is ondanks 30 jaar kustwet volgebouwd
Altea.es

Spaanse kustlijn is ondanks 30 jaar kustwet volgebouwd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse kustlijn is ondanks 30 jaar kustwet volgebouwd

Altea.es

MADRID – In 2018 viert men het 30-jarig bestaan van de Spaanse kustwet ofwel Ley de Costas maar volgens Greenpeace heeft deze wet ter bescherming van de Spaanse kustlijn niet het gewenste effect gehad. Sinds het in werking treden van de kustwet in 1988 is men gestaag doorgegaan met het bebouwen van de kust waardoor nu 13,1% van de hele Spaanse kust volgebouwd is.

Het zijn met name de deelstaten Catalonië met 26,4% van haar kust volgebouwd, de Comunidad Valenciana met 22,9% en Andalusië met 15,4% die het ergste te maken hebben met het cement en asfalt, zoals Greenpeace het omschrijft. Het gaat in het onderzoek “A toda costa 2018” namelijk niet alleen om woningen maar ook om de aanleg van wegen, parkeerplaatsen en het achteruitgaan van de natuur.

Volgens Greenpeace zijn 80% van de natuurlijke bronnen aan de kust gedegradeerd na 30 jaar massale verstedelijking waarbij dit de afgelopen 30 jaar verdubbeld is in oppervlakte. In het onderzoek is te lezen dat 13,1% van de gehele kustlijn in Spanje verstedelijkt is terwijl slechts 2% van het binnenland van Spanje bebouwd is.

Groei

Bijna de helft van de Spaanse bevolking woont langs de kust welke slechts 8,8% van de totale oppervlakte van Spanje beslaat. Daarnaast voorspelt men dat de komende jaren de bevolking langs de kust in Catalonië, Murcia, Balearen en Canarische Eilanden alleen maar zal toenemen. Daarbij moet men dan nog de miljoenen toeristen optellen die jaarlijks naar de Spaanse kust komen wat uiteraard een negatief effect heeft op het ecosysteem.

Ondanks de Spaanse kustwet ofwel Ley de Costas die speciaal in 1988 werd opgezet om de Spaanse kust te beschermen, is de verstedelijking doorgegaan en zelfs verdubbeld de afgelopen 30 jaar. Dat is met name te merken in de kustgebieden in Catalonië, Comunidad Valenciana en Andalusië.

Provincies

Wat betreft de verstedelijking zijn er provincies die er volgens Greenpeace erger aan toe zijn dan andere zoals de provincie Barcelona waar 40,9% van de kust bebouwd is of de provincie Málaga met 26,2% en de provincie Alicante met 28,5%. Als voorbeeld wordt in het rapport ook Marbella (Málaga) aangekaart waar 90% van de kustlijn volgebouwd is of Finestrat (Alicante) waar dat zelfs 100% is, een ecologische ramp volgens Greenpeace.

Stranden

36,5% van de Spaanse stranden is volgebouwd in Spanje waardoor meer dan een derde van de omliggende ecosystemen zijn vernietigd door menselijk handelen. De stranden (dus niet de kust) vertegenwoordigen weliswaar slechts 0,06% van de hele oppervlakte van Spanje maar het is wel daar waar de meeste druk wordt gezet op het ecosysteem door de verstedelijking en de druk van het toerisme.

Catalonië

De autonome deelstaat Catalonië heeft 699 kilometer aan kust waarvan 456 kilometer stranden zijn. Het is echter ook de regio waar het meeste cement te vinden is en waar 26,4% van de kust volgebouwd is waardoor bossen en natuur verloren zijn gegaan. Sinds het in werking treden van de kustwet is er veel bijgebouwd langs de kust van de provincie Tarragona waar inmiddels 24,5% vol is gebouwd. In de provincie Gerona is dat 15,4% maar in de provincie Barcelona 40,9%.

Comunidad Valenciana

De Comunidad Valenciana deelstaat heeft 518 kilometer aan kustlijn waarvan iets meer dan de helft stranden zijn. In deze deelstaat is 22,9% van de hele kustlijn inmiddels volgebouwd. De provincie Castellón heeft 15,2% van haar kustlijn verloren aan verstedelijking waarvan een groot deel gebouwd werd na het in werking treden van de Spaanse kustwet in 1988.

Van de kustlijn in de provincie Valencia is op dit moment 22,5% volgebouwd waarbij ook een groot deel na 1988 werd gebouwd. In de provincie Alicante loopt het percentage volgebouwde kustlijn op naar 28,5% waarbij meer dan 20.000 hectare gebouwd werd na 1988.

Andalusië

De deelstaat Andalusië heeft een kustlijn van 910 kilometer waarvan 40% gezien wordt als strand, verdeeld over de vijf provincies die grenzen aan de kust. In heel Andalusië is 15,4% van de kustlijn volgebouwd. In de provincie Almería is 8,3% van de kustlijn volgebouwd terwijl dat percentage oploopt naar 12,4% in de provincie Granada terwijl daar slechts 79 kilometer kustlijn te vinden is.

De provincie Málaga is een van de meest volgebouwde provincies van Andalusië en Spanje met een verstedelijking van 22,5% langs de kust. Samen met Barcelona en Alicante staat Málaga in de top 3. In de provincie Cádiz is inmiddels 15,9% van de totale kustlijn volgebouwd terwijl dat in de provincie Huelva 11,7% is op dit moment.

Murcia

De deelstaat Murcia heeft 274 kilometer aan kustlijn waarvan een groot deel stranden zijn. 12,6% van de gehele kustlijn in Murcia is volgebouwd waarbij met name de verstedelijking in La Manga del Mar na de intrede van de kustwet in 1988 flink meer volgebouwd is.

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden hebben in totaal een kustlijn van 1.583 kilometer waarvan 11,9% volgebouwd is. In de provincie las Palmas (bestaande uit de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa) is 14,7% van de kustlijn volgebouwd. In de provincie Santa Cruz (bestaande uit de eilanden Tenerife, La Gomera, El Hierro en La Palma) is dat percentage 8,4%.

Balearen

De Balearen eilanden hebben een totale kustlijn van 1.428 kilometer waarvan 8,1% bebouwd is.

Voor de overige autonome deelstaten die grenzen aan de zee zoals Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië kun je de gegevens HIER vinden (PDF) in het Spaans.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Deze foto van Altea is al verouderd hoor, redactie. Die rotsblokken voor de kust zijn allang weg en er ligt tegenwoordig een kiezelstrand .

  2. Ik ruik bouwmaffia, steekpenningen en hebberige megalomane burgemeesters en gemeenten. Misschien heb ik het mis. Wat ik zie in Alicante/ Murcia is een erg lelijke armoedige volgebouwde strook van Alicante, via Torrevieja, San Javier & Mar Menor. Daaronder wat natuur tot Cartagena en daaronder iets minder ontwikkeling tot Aguilas, iets ‘natuurlijker’. De kust is grotendeels volgeplempt met vakantiehuizen etc voor Spanjaarden en toeristen. Gezien de lage prijzen vroeger niet zo vreemd.

    1. Inderdaad het zijn meestal die gladde jongens die weten hoe ze hun bekkie moeten roeren.
      Of het er mooi f lelijk uitziet maakt hun niets uit als de zakken maar goed gevuld worden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken