menu: rubrieken, zoeken & meer

Duitsland raadt reizen naar Aragón, Catalonië en Navarra af (UPDATE)

Duitsland raadt reizen naar Aragón, Catalonië en Navarra af
Beeld: 123rf

Duitsland raadt reizen naar Aragón, Catalonië en Navarra af (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Noorwegen heeft ook Duitsland aangeraden niet naar bepaalde delen van Spanje te reizen. Zo schrijft het Auswärtige Amt dat onnodige toeristische reizen naar de autonome regio’s Aragón, Catalonië en Navarra momenteel ontmoedigd worden vanwege het hoge aantal infecties en lokale barrières.

UPDATE: Duitsland plaatst Catalonië, Aragón en Navarra op lijst van risicogebieden

Duitsland voegt zich daarmee in het rijtje van landen die reizen naar Spanje of delen daarvan ontmoedigen of verbieden. In Duitsland wordt (nog) niet gesproken over een (verplichte) quarantaine na terugkomst uit de regio’s Aragón, Catalonië en Navarra en spreekt alleen over het ontmoedigen (niet verbieden) van reizen.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken is er op zich niets aan de hand want het reizen naar Spanje wordt afgeraden niet verboden en volgens haar is dat hetzelfde wat Spanje doet door Spanjaarden die naar landen waar de corona-situatie ook steeds kritischer wordt willen reizen af te raden.

België

België verbiedt het reizen naar de provincie Huesca (Aragón) en Lerida (Catalonië) en heeft voor deze provincies een rood reisadvies gegeven. Verder geldt een oranje reisadvies voor Aragón, Catalonië, Baskenland, Navarra, La Rioja en Extremadura met een verhoogde waakzaamheid. Reizigers die terugkeren uit een rood gebied moeten verplicht in quarantaine en een test laten doen terwijl bij de oranje kleurcode een quarantaine en een vrijwillige test geldt (afhankelijk van de Belgische gemeente).

Nederland

Nederland heeft het reisadvies voor het gebied Barcelona en de randgemeenten (Groot-Barcelona) en het district Segrià (Lerida) op oranje staan. Reizen naar deze gebieden wordt voor toeristische bezoek dringend afgeraden als er geen noodzakelijke reden voor is. Voor de autonome regio Aragón en provincie Huesca gelden geen veranderingen. Er wordt daarnaast een dringend advies gegeven om na terugkomst in Nederland 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft voor heel Spanje een verplichte 14-daagse quarantaine ingesteld voor die reizigers die terugkeren uit Spanje naar het Verenigd Koninkrijk. Verder heeft het VK het reisadvies aangepast voor diverse delen van Spanje. Er wordt door beide regeringen onderhandeld over mogelijke gebieden zonder de verplichte terugkeer-quarantaine (met name de Balearen en Canarische Eilanden) waarbij er ook geschreven wordt in de Spaanse pers dat het VK wellicht de verplichte quarantaine verlaagt naar 10 dagen.

Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben vorige week voor enige paniek gezorgd omdat de premier van het land sprak over een mogelijke sluiting van de landsgrenzen met o.a. Spanje. Dat is gelukkig niet gebeurd maar Frankrijk raadt alle Fransen aan om niet naar Catalonië te reizen. Het is geen reisverbod maar het niet noodzakelijk reizen wordt afgeraden. Er geldt geen verplichte quarantaine bij terugkeer.

Noorwegen

Alle reizigers die vanuit Spanje terugkeren of aankomen in Noorwegen moeten verplicht 10 dagen in quarantaine. Dit geldt voor zowel het vasteland van Spanje als de eilanden maar ook voor Andorra.