Epidemioloog Fernando Simón: “Beter dat Belgen en Britten niet naar Spanje komen”

Epidemioloog Fernando Simón: “Beter dat Belgen en Britten niet naar Spanje komen”
Beeld: Europa Press

Epidemioloog Fernando Simón: “Beter dat Belgen en Britten niet naar Spanje komen”

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón is in Spanje uitgegroeid tot hét gezicht van de corona-pandemie omdat hij dagelijks verslag doet van de situatie rondom de corona-crisis, het aantal besmettingen en evolutie van het virus in het land. Maar soms maakt hij opmerkingen die verkeerd opgevat kunnen worden. Op maandag keerde Simón na een korte vakantie terug op de Spaanse televisie met meteen een twijfelachtige opmerking.

Fernando Simón bedankte België en het Verenigd Koninkrijk voor het ontmoedigen van reizen van hun staatsburgers naar Spanje. De reden voor die opmerking is dat er minder risico is op geïmporteerde besmettingsgevallen waardoor de coronavirus import wordt verkleind. Maar tegelijkertijd erkent Simón dat het voor de toeristische sector en uit economisch oogpunt slecht nieuws is.

Volgens Simón heeft Spanje te maken met diverse brandhaarden waarbij het merendeel plaatsvindt in delen van Aragón en delen van Catalonië. Net zoals in het Verenigd Koninkrijk en in België, aldus Simón. Daarom heeft Simón als gezondheidsspecialist gesproken en niet als econoom want Fernando Simón is een epidemioloog en vanuit zijn oogpunt geldt hoe minder mobiliteit, hoe minder virussen. Dat werd ook later in een tv-interview door premier Pedro Sánchez erkent.

Fernando Simón heeft er als epidemioloog en volgens gezondheidscriteria geen problemen mee dat België en het Verenigd Koninkrijk reisbeperkingen instellen al zou hij het als specialist wel op prijs stellen als voordat deze actief worden erover gediscussieerd kan worden tussen de landen. 

Het coronavirus is niet iets exclusiefs van Spanje en de afgelopen maanden heeft men op de Spaanse vliegvelden 195 positief geteste passagiers geregistreerd in 140 vluchten. Het merendeel van deze personen was afkomstig uit Latijns Amerika maar ook uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Net zoals in Spanje is het aantal corona besmettingen of positief op COVID-19 geteste personen aan het stijgen in België en het Verenigd Koninkrijk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.