Discussie over invoering corona-certificaat in de horeca in Spanje

Discussie over invoering corona-certificaat in de horeca in Spanje
Beeld: Europa Press

Discussie over invoering corona-certificaat in de horeca in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er wordt op dit moment een discussie gevoerd over het wel of niet invoeren van een systeem waarbij klanten een corona-certificaat moeten laten zien voordat ze de binnenruimtes van de horeca mogen betreden. In de autonome regio’s Galicië en gedeeltelijk op de Canarische Eilanden is het systeem al ingevoerd maar er zijn meer regionale overheden die graag een soortgelijk systeem willen invoeren terwijl andere regio’s er niets voor voelen. Er wordt ook getwijfeld aan de juridische juistheid van een corona-certificaat.

Galicië en op het Canarische Eiland Tenerife moeten alle klanten die de binnenruimtes van bars en restaurants willen betreden een corona-certificaat laten zien. Dat certificaat mag het EU-Digital COVID-certificaat (EUDCC) zijn waarmee je kunt aangeven of je gevaccineerd bent, of je hersteld bent van Covid of dat je een negatieve corona-test hebt.

Dit geldt vooralsnog alleen voor de binnenruimtes en niet voor alle buitenruimtes zoals terrassen en ook alleen in de autonome regio Galicië en op het eiland Tenerife. In Frankrijk moet iedereen vanaf 1 augustus een corona-certificaat laten zien, iets wat vanaf 6 augustus in Italië geldt terwijl Griekenland dit systeem al heeft ingevoerd.

In Spanje zijn er diverse regionale overheden zoals de Madrid regio, Valencia regio en Catalonië die iets soortgelijks willen maar dat alleen als dit via de centrale regering en Ministerie van Volksgezondheid geregeld wordt zodat dit juridisch te verantwoorden is. Maar het Ministerie van Volksgezondheid heeft juridische twijfels over het Europese corona-certificaat en of dit toegepast kan worden in Spanje voor iets anders dan alleen het reizen binnen de EU of zelfs binnen een land.

Op dit moment vinden de meeste regionale overheden het niet terecht dat er om een corona-certificaat gevraagd wordt om de horeca te betreden want er zijn nog teveel mensen niet volledig gevaccineerd waardoor deze extra kosten hebben vanwege de corona-testen wat weer ten koste kan gaan aan het aantal klanten in de horeca.

In Spanje zijn inmiddels meer dan 11 miljoen EU-Digital COVID-certificaten aangemaakt via de website van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid of via de regionale websites van de gezondheidsdiensten of de regionals smartphone apps.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.