MADRID – Het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje dat aangesloten is bij de vakbonden USO en Sitcpla heeft op 28 juli de laatste stakingsdag maar ondertussen werd bekend gemaakt dat ze vijf extra maanden met stakingen gepland hebben, van 8 augustus tot 7 januari. De stakingen van ongeveer 1.000 cabinepersoneelsleden van de 1.500 die Ryanair in Spanje heeft, zal eind juli 18 stakingsdagen achter de rug hebben maar hun doelen zijn nog niet bereikt dus komen daar nog eens vijf maanden stakingen bij.
Deze zomer hebben 18 geplande stakingsdagen plaatsgevonden bij de tien luchthavens in Spanje waar Ryanair een basis heeft, te weten Madrid, Málaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Barcelona, Girona, Santiago de Compostela, Ibiza en Palma de Mallorca. Dat gebeurde tijdens de eerste stakingsronde op 24, 25, 26, 30 juni en 1 en 2 juli en tijdens de tweede stakingsronde op 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25 juli met nog 26, 27 en 28 juli te gaan.
Deze stakingen hebben gezorgd voor tientallen geannuleerde vluchten en duizenden vluchten met vertragingen, allemaal vluchten die vertrekken of aankomen bij basissen van Ryanair in Spanje, dus niet als een vlucht een basis heeft in bv. Nederland, België of Duitsland.
Maar omdat de doelen nog niet bereikt zijn en Ryanair weigert te praten met deze vakbonden, is aangegeven dat er voor nog eens vijf extra maanden stakingen gepland staan, van 8 augustus 2022 tot 7 januari 2023 of net zolang totdat Ryanair met de vakbonden aan tafel gaat zitten om een oplossing te zoeken. Daarbij staan de stakingen alleen gepland op maandag tot en met donderdag waarbij er op vrijdag, zaterdag en zondag niet gestaakt zal worden.
Volgens de vakbonden USO en Sitcpla weigert Ryanair met hen om de tafel te gaan zitten en hebben ongeveer 40% van de leden meegedaan met de stakingen waardoor tientallen vluchten geannuleerd moesten worden. De vakbonden eisen echter dat de salarissen tussen de 5% en 13% omhoog gaan (800 tot 1.000 euro in 2022 en 2023) en dat het Spaanse minimumsalaris gerespecteerd wordt. Verder moet het cabinepersoneel een contract in Spanje en niet in Ierland krijgen omdat veel cabinepersoneel via arbeidsbureaus uit Ierland werkt. Verder heeft het cabinepersoneel geen wettelijk geregelde 22 vakantiedagen en moet het cabinepersoneel garandeert 600 vlieguren krijgen met 5 werk- en 3 vakantiedagen.
De vakbonden USO en Sitcpla eisen dus met name verbeteringen wat betreft de salarissen en contracten voor het cabinepersoneel. Daarbij gaat het om ongeveer 1.000 werknemers want de overige 500 werknemers zijn lid van de vakbond CCOO waarmee Ryanair eerder dit jaar wel een overeenkomst wist te tekenen over salarissen.