skip to Main Content
Een Catalaanse Mossos agent verdient 30 procent meer dan een Guardia Civil agent in Spanje

Een Catalaanse Mossos agent verdient 30 procent meer dan een Guardia Civil agent in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Catalaanse politie wordt, door met name de Catalanen, op een voetstuk gezet nadat ze goed hebben opgetreden na de aanslagen in Barcelona en Cambrils waar ze tevens alle terroristen (die bekend zijn) hebben uitgeschakeld of hebben gearresteerd. De agenten van deze autonome politiemacht werden spontaan bedankt met applaus op straat of handdrukken en omarmingen en afgelopen zaterdag tijdens de manifestatie in Barcelona bedankt met bloemen. Uiteraard hebben de agenten van de Mossos d’Esquadra uitstekend werk verricht maar er is nu ook een discussie ontstaan over de salarissen van de verschillende politiemachten in Spanje.

Een agent van de Mossos d’Esquadra politie verdient 30% meer per maand dan een Guardia Civil agent. De politie syndicaten zijn het daar niet mee eens en willen dat de salarissen gelijk worden getrokken. Hierbij komt het er dus eigenlijk op neer dat agenten van de landelijke Guardia Civil en Policia Nacional flinke salarisverhogingen zouden moeten krijgen want de Catalaanse Mossos d’Esquadra agenten zullen echt niet minder willen gaan verdienen.

Volgens de gegevens die te lezen zijn in een artikel in de krant El Confidencial verdient een agent van de Mossos per maand tussen de 1.750 en 1.850 euro netto terwijl dat bij een agent van de Guardia Civil 1.400 euro netto is en dat van een Policia Nacional 1.600 euro netto per maand. De betere betaalde agenten van Spanje zijn die van de Guardia Urbana van Barcelona die een maandsalaris hebben van 1.700 euro netto. Het gaat in al deze gevallen om de minimale salarissen waarbij men afhankelijk van de functie en arbeidsgeschiedenis meer zal gaan verdienen.

Naast de basissalarissen verdienen de agenten van de politiemachten ook extra’s. Het zijn met name die extra’s waar nog meer verschillen te vinden zijn. Er zijn extra’s voor de plaats waar men werkt, werken in de avond en werken in vrije tijd etc. Deze extra’s kunnen een maandsalaris met 40% tot 50% doen stijgen in sommige gevallen.

De agenten van de Mossos d’Esquadra zijn solidair met hun “Spaanse” collega’s door dit salarisverschil aan te geven bij de syndicaten. Ook zij zien in dat het belachelijk is dat de agenten van de verschillende politiemachten andere salarissen hebben, het werk en gevaar is immers gelijk voor alle agenten die zorgen voor de veiligheid van de bevolking in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Deze salarissen zijn toch eigenlijk allemaal belachelijk laag, gezien het risico dat deze mensen lopen? Maar gelukkig zijn ze stukken beter gemotiveerd dan de politie in Nederland. Dat zal ook veel te maken hebben met de waardering die ze hier van het publiek wel krijgen.
  Politie in Nederland mag en kan bijna niets meer, want er zijn altijd wel politiek correcte idioten die gelijk een strafrechtelijk onderzoek willen instellen als er wel eens ferm ingegrepen wordt, daarbij ondersteund door half-criminele advocaten die niets liever willen dan het Openbaar Ministerie een hak te zetten als deze een minuscuul foutje maken, alleen maar om naam voor henzelf te maken. En laten we over de rechter in hun ivoren torens maar zwijgen.
  Kortom, ik ben dus nu heel blij dat ik inmiddels in Spanje woon!😉😁

 2. Los Mosos zijn dat weet iedere spanjaard u te vertellen een elitair speciaal korps , waar je niet zomaar bij komt. Te vergelijken met de marechausees vroeger.Zware eisen qua opleiding, uiterlijk (lengte) achtergronden van familia en politieke voorkeur. Ze doen hun werk buitengewoon goed en zijn zeer gemotiveerd. In Tarragona stond ooit 2 dagen een auto voor mijn deur geparkeerd waarin duidelijk iemand sliep. De Mosos waren in amper een kwartier met de zaak rond. Bleek een van huis weggelopen tiener te zijn van 16 die de auto van zijn ma gepikt had en 500km gereden had en het verder ook niet meer wist..Met een bos bloemen van de ouders kwamen de Mosos bedanken voor onze oplettendheid.Ze kunnen meer dan de bonnenschrijvers in NL en verdienen zeker een behoorlijk salaris.

 3. Natuurlijk verdienen de politiemannen meer salaris. Zij zorgen voor onze veiligheid en stellen vaak hun eigen leven in de waagschaal. Wat een flutsalaris voor zulk belangrijk en gevaarlijk werk. De opleiding is ook heel zwaar, vooral fysiek, dat mag best worden beloond.

  Gelukkig dat er geen vragen werden gesteld of het wel nodig was de terroristen neer te schieten. Vanzelfsprekend is dat nodig, want we zitten niet te wachten op nog meer onschuldige slachtoffers. Alleen maar hulde voor het daadkrachtige optreden van de Spaanse politie!

 4. Wat een verschil met België. De aanwezigheid van militairen op straat wordt er al lange tijd door socialisten en groen (oppositie) in vraag gesteld. Stemmetjes tellen is voor hen belangrijker dan veiligheid van de burger. Toen onlangs drie militairen in Brussel in de rug werden aangevallen en verwond door een terrorist met een mes, schoten ze hem neer. Hij overleden in het ziekenhuis. Meteen werd hun actie in vraag gesteld: was het wel wettige zelfverdediging, was het wel nodig geweest te schieten,… Het parket werd meteen ingeschakeld om de houding van de militairen te onderzoeken.
  In België geen applaus, geen waardering, alleen de vraag van de oppositie of hun aanwezigheid op straat wel moet verlengd worden. Schande en schaamte zijn ons deel.

  1. Belachelijk dat onderzocht wordt om de houding van de militairen te onderzoeken. Die verdienen een lintje! Danzij het neerschieten van de terrorist zijn meer gewonden en/of doden voorkomen. In Nederland is het helaas niet beter; te veel domme socialisten die eerder het gedrag van de politie willen onderzoeken dan het gevaarlijke gedrag van de persoon waarmee die agenten op dat moment mee te maken hadden.

   1. Volkomen gelijk. Nederland is ook zo’n land van bedweters, hier zou die terrorist weer na een kwartietje buiten lopen.

  2. De bevolking staat in België wel degelijk achter het werk vd militairen; ook de regering; is slechts oppositie die spelletjes speelt; maar mensen die openlijk danken voor goed werk, dat niet echt inderdaad. Maar dat zie in België nu eenmaal erg zelden en het is jammer.

  3. Volkomen gelijk, meneer Westdorp! En tot wat het gebleir en gemekker van rood en groen leidt hebben we gezien met de PS en dgl. En voor Groen: jullie kunnen binnenkort het onkruid langs de wegen, parken, kerkhoven enz. lijk konijnen afknabbelen…Aan onze militairen: hip hip jongens, bravo!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken