skip to Main Content
Grote storm in de provincie Málaga zorgt voor veel wateroverlast maar er komt nog meer regen aan

Grote storm in de provincie Málaga zorgt voor veel wateroverlast maar er komt nog meer regen aan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De provincie Málaga heeft op diverse plaatsen te maken gehad met flinke wateroverlast nadat een storm als gevolg van een zogenaamde “gota fria” of DANA de regen met bakken uit de hemel liet vallen. Sinds de nacht van zondag op maandag is het begonnen met regenen, iets waar de Spaanse weerdienst Aemet al voor had gewaarschuwd. Men voorspelde 40 liter water/m2 en dat is ook uitgekomen in met name de gemeenten Humilladero, Mollina en Antequera. In Málaga stad en langs de Costa del Sol heeft het op veel plaatsen nog niet hard geregend maar dat zal niet lang meer duren.

Op deze eerder genoemde drie plaatsen stormde het enorm en ging de regen gepaard met onweer en bliksem. Veel straten, pleinen, parkings en garages etc. stonden blank omdat in korte tijd een grote hoeveelheid water naar beneden kwam. In deze gemeenten probeerde men de storm voor te zijn door alvast voordat de storm toe kon slaan ingangen van gebouwen te barricaderen, iets wat waarschijnlijk wel geholpen heeft om wateroverlast op sommige plaatsen tegen te gaan.

Dat is echter niet overal gebeurd en met meer dan 40 liter regenwater per vierkante meter was er geen houden aan en stonden straten en pleinen al snel blank en liep het water ondergrondse parkeerplaatsen en garages in. Ook het gemeentehuis van de gemeente Humilladero heeft last van de wateroverlast en hier werden alle belangrijke documenten en computers etc. naar de bovenste verdieping gebracht. Inwoners van deze gemeente kunnen zich een storm zoals deze niet meer herinneren aangezien dat lang geleden gebeurd was.

Ook in de gemeente Mollina had men veel last van het regenwater wat ook daar met bakken uit de hemel kwam zetten. Naast de gebruikelijke ondergelopen straten en pleinen is men daar, net zoals in andere getroffen gemeenten, begonnen met de schoonmaakwerkzaamheden. In de gemeente Antequera is de storm later toegeslagen op maandag maar ook meteen net zo hard als in de eerder genoemde plaatsen. Auto’s werden op straat door de kracht van het wassende water weggesleurd en tegen de gevel van Hotel Lozano en de McDonald’s gesmeten zonder al te veel schade aan te richten.

Málaga

Málaga stad is op het moment van schrijven nog niet hard getroffen door de storm maar dat zit er volgens de Spaanse weerdienst Aemet wel aan te komen waarbij men meer dan 30 liter regenwater per vierkante meter verwacht waardoor ook in de hoofdstad van de regio de straten en pleinen blank komen te staan en er veel problemen verwacht worden. De Aemet heeft dan ook een oranje weeralarm afgegeven wat inhoudt dat de situatie ernstig genoeg is om rekening mee te houden. Er wordt dus veel onweer, bliksem en regen verwacht waarbij het zelfs eventueel zou kunnen hagelen. Op maandag regende het al maar dat is niets vergeleken wat er te komen staat.

Vliegveld

Het vliegveld van Málaga heeft al te maken gehad met de problemen van de storm aangezien er tien vliegtuigen naar andere vliegvelden zoals Sevilla en Granada gestuurd moesten worden omdat men niet kon landen vanwege de storm. Volgens de Spaanse pers heeft men deze weersomstandigheden de laatste vijftig jaar niet meegemaakt bij het vliegveld van Málaga. Er waren geen vluchten vanuit België of Nederland die overlast hadden van de storm.

Stuwmeren

Dankzij de hevige regenval de laatste uren zijn enkele stuwmeren weer iets beter gevuld. Het gaat dan met name om de meren van Guadalhorce en Bobadilla en het Guadalteba stuwmeer. Volgens de laatste gegevens van Hidrosur registreerde men tot 14 uur maandagmiddag 65 liter regenwater per vierkante meter in Guadalhorce en Boboadilla en 40,10 liter/m2 in het stuwmeer van Fuente de Piedra, 39,10 liter/m2 in het stuwmeer Guadalteba en 22,20 liter/m2 in het stuwmeer Conde del Guadalhorce. Dat is goed nieuws want de stuwmeren in de regio hadden water nodig en daarom hoopt men dat het nog eventjes blijft regenen.

DANA = gota fria

In de Spaanse pers en op de televisie wordt gesproken over de gevolgen van la DANA. De DANA is een Depresión Aislada en Niveles Altos (DANA) wat beter bekent staat als gota fria. De DANA is de nieuwe meer wetenschappelijke naam voor de gota fria (letterlijk de koude druppel). De populaire term “gota fria” komt van de vertaling van het Duitse woord “Kaltlufttropfen”, waarvan de vertaling bij benadering “vallende koude lucht” is. Het verschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fria is van korte duur. De oorzaak is kort gezegd het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandsezeelucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantischeoceaanlucht vanuit het westen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Hier in Formentera del Segura regent het al van 8u30 vandaag Dinsdag, malse regenbuien, temperatuur flink gedaald, hopelijk duurt het niet te lang, ben in Spanje komen wonen voor de zon, heb in Belgie meer dan genoeg regen gehad. Besef wel dat het moet regenen voor drinkwater. Het is nu 13u00 en het regent nog altijd. Ik verlang al terug naar de zalige zon.

  2. Het is nu dinsdagmiddag. Nog steeds in Malaga prachtig weer. Alleen maandag een paar kleine buien. Dus waar u en de weerdienst het over heeft is mij een raadsel…

    1. Er staat ook provincie malaga en de genoemde plaatsen. Men had veel meer regen verwacht blijkbaar, iets wat dus niet is gebeurd in malaga stad maar wel in het binnenland van de provincie, zo staat het in de regionale kranten

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken