Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (8)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (8)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Kort nieuws uit Spanje
123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Taxichauffeurs Spanje dreigen met nieuwe staking

MADRID – De taxichauffeurs die eind juli een massale staking hielden, eerst in Barcelona, daarna Madrid en vele andere steden in Spanje, dreigen nu opnieuw met stakingen als de Spaanse overheid geen actie onderneemt tegen de VTC-licenties. Gedurende een week zorgden de taxichauffeurs in de grote Spaanse steden maar vooral Barcelona en Madrid voor veel problemen door niet te werken uit protest tegen de zogenaamde VTC-licenties die chauffeurs van Uber en Cabify nodig hebben. Mocht de Spaanse regering de beloftes die gedaan werden om de staking van juli te beëindigen niet nakomen, dan zullen er weer acties komen in september.

Het ANC onderzoekt de mogelijkheid van een “landelijke” staking in Catalonië

BARCELONA – Het ANC (Assemblea Nacional Catalana) onderzoekt of het een goed idee is om op 1 oktober een “landelijk” staking te houden in de autonome deelstaat Catalonië. Die datum is gekozen vanwege het illegale referendum en het politiegeweld op 1 oktober 2017. De voorzitster van de separatistische organisatie Elisenda Paluzie gaf dat aan in een interview voor de Catalaanse radio. Voorlopig gaat het echter nog om een idee want er moet nog overleg plaatsvinden met de vakbonden. Daarnaast is het nog niet zeker of, mocht er een staking komen in Catalonië, of dit dan voor een hele dag is of voor slechts enkele uren.

Doe-het-zelfketen Leroy Merlin sluit winkel op Ibiza

IBIZA – De van oorsprong Franse doe-het-zelfketen Leroy Merlin heeft besloten de winkel die ze hebben op het eiland Ibiza vanaf 15 september definitief te sluiten. De “bricolaje” winkel werd in 2013 geopend maar volgens het bedrijf heeft de winkel meer ruimte nodig om te kunnen groeien, iets wat de keten niet kan vinden op Ibiza. In het geval van de winkel op Ibiza gaat het om een zogenaamde “satellites” winkel die kleiner van formaat zijn en 700 m2 groot zijn.

De normale doe-het-zelf winkel van Leroy Merlin is vele malen groter, iets wat de keten ook wil op Ibiza maar op dit moment lijkt dat niet mogelijk. Daarom heeft men besloten de winkel definitief te sluiten. 15 medewerkers zullen zonder werk komen te zitten en de inwoners zullen voor hun spullen naar de Leroy Merlin op het nabijgelegen eiland Mallorca moeten gaan … of online bestellen.

Duitsland waarschuwt toeristen die naar Catalonië reizen voor “spanningen”

BARCELONA – Volgens de krant ABC heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies afgegeven voor de reizigers die naar Catalonië reizen in september en oktober. Volgens de krant waarschuwt het ministerie voor mogelijke spanningen, manifestaties en confrontaties op straat tijdens de “hete herfst” in Catalonië. Niet alleen vindt er op 11 september de meest beladen La Diada plaats van de laatste jaren, ook begint het proces wat betreft de de rebellie (in de ogen van de Spaanse justitie) en ongehoorzaamheid van de in de gevangenis verblijvende voormalige politici. Dan waarschuwt men ook nog voor mogelijke problemen op 1 oktober, de dag dat vorig jaar het illegale referendum werd gehouden en er politiegeweld was op straat. Bekijk de website van het Auswärtiges Amt met de “Reise- und Sicherheitshinweise. Spanien”.

Man vermoordt vrouw in Orihuela en belt daarna zelf de politie

ALICANTE – Een 57-jarige man heeft na zijn daad zelf de politie gebeld door 112 te draaien. De man wurgde eerst zijn 60-jarige Bulgaarse vrouw na een discussie. De man van dezelfde nationaliteit belde zelf nadat hij zijn vrouw om het leven had gebracht de politie. Dat gebeurde maandagmorgen rond 7.30 uur in het gedeelte van Orihuela wat Buena Vida heet.

Met dit laatste slachtoffer zijn er dit jaar alweer 28 vrouwen om het leven gebracht door hun partners. Sinds de officiële telling van deze slachtoffers is beginnen spreekt men over een totaal van 952 vermoorde vrouwen tijdens partnergeweld.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?