menu: rubrieken, zoeken & meer

54% zegt dat Spaanse overheid goed gereageerd heeft op de corona-crisis

54% zegt dat Spaanse overheid goed gereageerd heeft op de corona-crisis
Beeld: 123rf

54% zegt dat Spaanse overheid goed gereageerd heeft op de corona-crisis

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de resultaten van een recent onderzoek over de corona-crisis en de tevredenheid over de overheden en hoe ze met deze wereldwijde crisis omgaan, zegt 54% dat de Spaanse regering goed op de corona-crisis heeft gereageerd. Maar daartegenover staat dat 47% de handelswijze van de Spaanse regering afkeurt. 

Spanje bevindt zich tussen de landen waar men de reactie van de overheid meer goedkeurt dan afkeurt, aldus de onderzoeksgegevens van onderzoeksbureau Pew Research Center . 54% keurt de reactie van de Spaanse overheid goed en 47% keurt deze af.

In het onderzoek werd gekeken naar 14 landen waarvan als gemiddelde 71% de reacties van de overheden goedkeurt en 29% deze afkeurt. Er zijn echter grote verschillen bij de landen onderling te merken.

De beste score is geregistreerd in Denemarken waar 95% de overheidsreactie goedkeurt en slechts 5% deze afkeurt. In Australië is dat bijna hetzelfde met 94% en 6% terwijl dat in Canada 88% en 11% is, in Duitsland 88% en 12% en in Nederland 87% dat de reactie van de overheid goedkeurt en 13% de reactie afkeurt. 

In het eveneens zwaar door het coronavirus getroffen Italië keurt 74% de reactie van de overheid goed en keurt 25% deze af. In Zweden wordt gesproken over 71% en 29%, in Frankrijk over 59% en 41% en in België keurt 61% de reactie van de overheid goed en keurt 39% deze af.

De meest ontevreden mensen zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk met 46% die de reactie goed afkeurt terwijl 54% deze afkeurt terwijl dat in de Verenigde Staten 47% en 52% is.

Op de vraag of de corona-crisis het alledaagse leven heeft veranderd zegt 60% van wel en 40% van niet of niet veel in Spanje. Dat is in Nederland 46% wel en 54% niet en in België is dat 48% wel en 51% niet of niet veel.

Op de vraag of het land nu meer verdeeld of verenigd is zegt 59% dat het land meer verdeeld is terwijl 39% zegt dat het land verenigd is. In Nederland is dat 53% verdeeld en 44% verenigd en in België is dat 55% verdeeld en 40% verenigd.

KLIK HIER om het hele onderzoek in het Engels te lezen.