menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona Spanje: 3.829 nieuwe positieven en 2.463 actieve brandhaarden

123rf
Beeld: 123rf

Corona Spanje: 3.829 nieuwe positieven en 2.463 actieve brandhaarden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag 28 augustus zijn er volgens de gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid 9.779 nieuwe corona-positieven bijgekomen waarvan 3.829 de afgelopen 24 uur. Er overleden ook 129 mensen met of als gevolg van het coronavirus de afgelopen 7 dagen terwijl er 2.463 actieve brandhaarden zijn waarvan er 687 de afgelopen week zijn ontstaan.

ATTENTIE: Dit artikel is niet om paniek te zaaien of angst te verspreiden maar het is korte informatie in het Nederlands van de officiële Spaanse informatie over de positieven, corona-doden en brandhaarden, iets waar veel van onze lezers om vragen. De informatie die hier te lezen is wordt gehaald van diverse websites zoals Spaanse kranten (El Pais, El Diario en RTVE) maar vooral de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid. KLIK HIER om die website te bezoeken.

Volgens de definitie van het ‘Ministerio de Sanidad’ wordt er over een corona-brandhaard of corona-uitbraak gesproken als er sprake is van 3 of meer positief geteste personen en er sprake is van een epidemiologische link tussen deze personen. Als gesproken wordt over positief getest geldt altijd een PCR-test en niet de zogenaamde sneltests.

Er zijn op dit moment veel positieven omdat men nu veel meer en sneller PCR-tests uitvoert dan in maart/april maar kan er nog niet gesproken worden van een ernstige situatie in de ziekenhuizen omdat het aantal patiënten vele malen lager is dan aan het begin van de corona-crisis.

In de meeste gevallen gaat het bij de positieven in Spanje om asymptomatische besmettingsgevallen waarbij de besmette of positief geteste personen geen corona-symptomen vertonen maar wel het coronavirus kunnen verspreiden. De meeste positieven ontwikkelen geen of slechts milde symptomen. Het is echter wel belangrijk om deze positieven te isoleren, in quarantaine te plaatsen en een contactonderzoek te verrichten.

Cijfers vrijdag 28 augustus

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de nieuwe dagcijfers bekend gemaakt die in dit geval betrekking hebben op de afgelopen 24 uur. Er wordt gesproken over 9.779 nieuwe positief geteste personen waarvan er 3.829 de afgelopen 24 uur zijn getest.

Van de 3.829 geregistreerde nieuwe positief geteste personen werden er 1.153 geregistreerd in de Madrid regio, 730 in het Baskenland, 401 in Andalusië, 267 op de Canarische Eilanden, 185 in Aragón, 167 in Navarra, 141 in Catalonië, 128 in de Valencia regio en 39 in Murcia.

De cijfers die HIER (PDF) te downloaden zijn laten zien dat er de afgelopen 14 dagen 89.168 nieuwe corona besmettingen of positieven bij zijn gekomen terwijl dat aantal de afgelopen 7 dagen 43.747 was. 

Op dit moment is het totaal aantal positief geteste personen sinds het begin van de corona-crisis in Spanje gestegen naar 439.286 personen. De afgelopen zeven dagen zijn er volgens de gegevens ook 129 overleden met of als gevolg van het coronavirus waardoor het totaal volgens het Ministerie is gestegen naar 29.011 corona-doden.

Het aantal sterfgevallen is niet het echte aantal corona-doden omdat veel mensen overleden zijn zonder dat getest werd of zij besmet waren of niet. Er zijn ook andere cijfers in omloop die spreken over meer dan 40.000 doden.

De afgelopen 7 dagen moesten er in Spanje 1.693 personen opgenomen worden in ziekenhuizen waardoor het totale aantal sinds het begin van de corona-crisis steeg naar 133.428 patiënten. Daarvan werden er de afgelopen 7 dagen 129 opgenomen op de intensive care waardoor dat aantal steeg naar 12.245 ic-patiënten sinds de aanvang van de corona-crisis.

KLIK HIER voor de evolutie van het coronavirus per autonome regio en KLIK HIER voor deze cijfers per Spaanse provincie. Let op, deze cijfers zijn tot 16 augustus bijgehouden en zullen binnenkort wel geactualiseerd worden door het Ministerie van Volksgezondheid en het Centro Nacional de Epidemiología.