menu: rubrieken, zoeken & meer

Radar-COVID smartphone app volgende week te gebruiken in Valencia regio

Radar-COVID smartphone app volgende week te gebruiken in Valencia regio
Beeld: Europa Press

Radar-COVID smartphone app volgende week te gebruiken in Valencia regio

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Comunidad Valenciana zal volgende week de negende autonome regio van Spanje worden waar de speciale coronamelder app Radar-COVID op actief gaat en gebruikt kan worden. Nadat het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid groen licht heeft gegeven voor het implementeren van de speciale coronavirus app die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die COVID-19 heeft, is het nu de beurt aan de autonome overheden om de app in gebruik te nemen, iets wat in diverse autonome regio’s al gebeurd is.

Volgens de regionale premier van de Valencia regio Ximo Puig zal Radar-COVID vanaf volgende week te gebruiken zijn in de hele autonome regio Valencia, dus ook in de provincies Alicante, Valencia en Castellón. Iedereen kan de app nu al downloaden alleen zal deze nog geen waarschuwingen sturen omdat de regionale autoriteiten de gegevens van de positief geteste personen nog moeten verbinden met de smartphone app zodat er waarschuwingen verstuurd kunnen worden.

In de Valencia regio wist men ook te melden dat de regio Catalonië ook de app in gebruik zal nemen, zeker nu het Catalaans als tekst is toegevoegd. Dat zullen dan de negende en tiende provincies worden want Andalusië, Aragón, Cantabrië, Canarische Eilanden, Extremadura, Murcia, Balearen en Castilië en León hebben de Radar-COVID app in gebruik genomen.

Het doel van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid is dat heel Spanje vanaf 15 september gebruik kan maken van de Radar-COVID app waardoor het volg- en contactonderzoek veel makkelijker en sneller zal worden. 

Voordat de autonome regio’s in het gedecentraliseerde Spanje gebruik kunnen maken van de speciale coronamelder app moeten de regionale overheden een bilaterale overeenkomst ondertekenen met het Ministerie van Volksgezondheid, een numerieke code verstrekken om de anonimiteit van de personen te waarborgen en een regionaal telefoonnummer geven dat gebeld kan worden door contactpersonen die gewaarschuwd zijn via de app.

Wat is Radar-COVID

De Spaanse corona-volg-app is een ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial). 

De smartphone app is ontwikkeld door het bedrijf Indra, is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. 

Radar-COVID garandeert veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom vraagt men in de app niet naar een naam, telefoonnummer of e-mailadres. Het enige wat men eventueel in moet vullen is een speciale code, maar alleen als je positief getest bent. 

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de corona-volg-app Radar-COVID wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat deze de afgelopen 14 dagen heeft gehad met een persoon die is geïnfecteerd.