Search
menu
Search

Alles over 10 jaar internetwinkel Amazon in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Alles over 10 jaar internetwinkel Amazon in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Amerikaanse internet warenhuis Amazon is de laatste jaren enorm populair geworden in Spanje en er komen dagelijks, wekelijks en jaarlijks steeds meer klanten bij die via de website of de smartphone/tablet app hun artikelen kopen. Amazon heeft verdeeld over Spanje meerdere distributiecentra waarbij de grootste gelegen zijn nabij Madrid en Barcelona. In 2021 viert Amazon dat ze tien jaar geleden met hun activiteiten zijn begonnen in Spanje en inmiddels maakt man jaarlijks 5,4 miljard euro omzet en werken er meer dan 15.000 mensen bij Amazon España.

Amazon landde in 2011 in Spanje en is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste internet verkoper van het land. Spanjaarden en in Spanje wonende buitenlanders kopen graag bij Amazon want het is gemakkelijk via internet op de computer of smartphone/tablet, het is snel wat betreft de afhandeling, producten worden (bijna) altijd op de afgesproken tijd thuis of het werk bezorgd en als er problemen zijn blijkt de after sales service ook goed te zijn.

Zeker tijdens de corona-pandemie en met name de tijd dat iedereen thuis moest blijven in Spanje, is de populariteit van Amazon in Spanje enorm gestegen. Verder heeft men het pakket producten uitgebreid zoals Prime Video wat een steeds beter alternatief wordt voor bv. Netflix (of als ideale aanvulling).

In 2020 haalde Amazon in Spanje een omzet van 5,4 miljard euro terwijl ze in de afgelopen jaren (tussen 2011 en 2021) meer dan 6,8 miljard euro geïnvesteerd hebben in Spanje. Inmiddels heeft Amazon meer dan 15.000 werknemers in de kantoren en distributiecentra wat Amazon maandelijks 27,4 miljoen euro aan salarissen kost (volgens Amazon zelf) wat dus een bruto salaris zou moeten zijn van 2.283 euro. Uiteraard is het niet hetzelfde of je een chauffeur bent, een logistieke- of kantoormedewerker of iemand die de leiding heeft. 

Amazon is in Spanje actief met de volgende bedrijven: Amazon Online Spain, Amazon Spain Services, Amazon Data Services, Amazon Road Transport Spain en Amazon Spain Fulfillment met als hoofdkantoor voor Europa Amazon EU Sarl in Luxemburg.

Winkels

Amazon heeft geen fysieke winkels in Spanje en zal dat voorlopig ook niet krijgen. De miljoenen artikelen zijn alleen via internet te koop en kunnen ook alleen maar via internet betaald worden waarna deze thuis geleverd worden of bij een van de Amazon Hub Lockers.

Transport

Amazon werkt in Spanje samen met diverse transportdiensten zoals de grootste Seur of MRW, DHL, UPS, Correos Express, Correos, Tourline en vele anderen. De snelheid van levering en de service van het op tijd leveren is vaak de verantwoordelijkheid van deze transportdiensten.

Diensten

Amazon staat natuurlijk bekend om de internetwinkel maar daarnaast biedt Amazon nog veel meer. Amazon heeft een eigen muziekstreamingdienst Amazon Music, heeft een eigen “Netflix-achtige” dienst genaamd Amazon Prime Video, er is een eigen ebook winkel genaamd Amazon Kindle en men heeft Amazon Fotos en nog veel meer.

Amazon Prime

Met een Amazon Prime abonnement betaal je in Spanje 36,00 euro per jaar (in 2021) of 3,60 euro per maand (in 2021) wat een voordelige mogelijkheid is om van extra diensten en service te profiteren. Zo heb je met een Prime abonnement gratis thuisbezorging bij miljoenen artikelen die ook vaak binnen 24-uur thuisbezorgd worden.

Daarnaast krijg je met Prime ook gratis toegang tot Prime Video (de eigen Netflix-achtige dienst), Amazon Photos, Amazon Music (de eigen Spotify-achtige dienst), Prime Reading en speciale Flash aanbiedingen.

Logistiek

Amazon España opende haar eerste distributiecentrum in 2012 in de gemeente San Fernando de Henares nabij de Spaanse hoofdstad Madrid. Een logische keuze want dat ligt in het centrum van Spanje. Dit logistieke centrum is meerdere keren uitgebreid en vergroot en heeft nu  een oppervlakte van 77.000 m2.

Een tweede logistieke centrum werd geopend in de gemeente Getafe, ook nabij Madrid en er komt in dezelfde gemeente in 2018 nog een derde 55.000 m2 groot centrum in de Comunidad de Madrid bij. In Barcelona staat sinds 2017 in El Prat de Llobregat (nabij het vliegveld) een centrum van 60.000 m2. Nabij Barcelona in Martorells werd een 30.000 m2 groot centrum geopend en in Sevilla ligt een 10.000 m2 logistiek centrum. In Valencia (Paterna) staat een 15.000 m2 groot distributiecentrum.

Er zijn echter ook kleinere logistieke centra te vinden in Spanje die vlakbij of in de centra van steden liggen om van daaruit de extra snelle supermarkt en verse producten leveringen te doen. Daarnaast heeft Amazon veel uitbreidingsplannen zoals nieuwe logistieke centra in Spanje etc. In totaal zijn er 30 grote en kleine logistieke centra in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?