skip to Main Content
Voorstanders onafhankelijkheid winnen verkiezingen in Catalonië

Voorstanders onafhankelijkheid winnen verkiezingen in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen17aBARCELONA – De regionale verkiezingen in Catalonië zijn voorbij en de kiezers hebben hun stemmen laten gelden. Met een historisch hoog percentage aan deelname, bracht 77% van de 5,5 miljoen stemgerechtigden hun stem uit waarbij de meeste stemmers kozen voor de partijcoalitie Junts pel Si van de nu nog huidige president Artur Mas. Hoe gaat het nu verder met de regio.

Junts pel Si (samen voor Ja) heeft deze zondag 62 van de 135 zetels in het Catalaanse parlement weten te bemachtigen. Als tweede grote partij werden de Ciudadanos gekozen die hun aantal zetels verdrievoudigd naar 25 gevolgd door de socialistische PSC met 16 zetels. De partij van Spanje’s president de PP behaalde slechts 11 zetels, 8 minder dan bij de verkiezingen in 2012, terwijl het samenwerkingsverband van Podemos en Iniciativa niet verder is gekomen dan 11 zetels, een grote teleurstelling voor de nationale leider Pablo Iglesias. De op dit moment wellicht wel belangrijkste partij is CUP die met 10 zetels de toekomst van de huidige president Artur Mas en het hele proces naar onafhankelijkheid in handen heeft.

Zetels

Junts pel Si is de grote winnaar en wist 62 zetels binnen te halen, dat is weliswaar de grootste hoeveelheid maar niet genoeg voor een absolute meerderheid van 68 zetels. Daarom zal Junts pel Si moeten gaan samenwerken met de CUP die 10 zetels in handen heeft. Samen zouden ze 73 zetels hebben wat meer dan genoeg is om alleen de beslissingen te nemen. De partijen die tegen onafhankelijkheid zijn hebben tezamen nu 63 zetels wat dus meer is dan de Junts pel Si partij alleen met 62. Het Catalaanse parlement heeft 135 zetels die verdeeld worden onder de politieke partijen.

Met deze uitslag is het nu de vraag of Catalonië echt onafhankelijk zal gaan worden. Junts pel Si en CUP samen zouden weliswaar de meerderheid hebben in zetels maar niet in het aantal stemmen waarmee de stemmen die tegen onafhankelijkheid zijn belangrijker zijn dan die van voor onafhankelijkheid. Uiteraard ziet Artur Mas zichzelf als grote winnaar en ook de andere partijleden van Junts pel Si en CUP kunnen hun geluk niet op. De toekomst van Artur Mas als regionale president ligt echter in de handen van de partij CUP die vooralsnog geen standpunt heeft ingenomen.

En wat nu…

De huidige president heeft nu twee maanden de tijd om ervoor te zorgen dat de leden van de CUP partij zijn ideeën steunen en samen willen werken. Volgens de CUP zijn er nog geen plannen om Artur Mas president te laten zijn en er zijn al opmerkingen gemaakt in de pers dat Mas zou moeten opstappen aangezien hij geen absolute meerderheid heeft weten binnen te halen. Gaan deze gesprekken niet goed binnen die 60 dagen en krijgt de Junts pel Si geen absolute meerderheid dan zouden er weer opnieuw verkiezingen komen, de vierde keer in 5 jaar tijd.

Proces

Mocht de Junts pel Si partij samen met de CUP wel de meerderheid gaan krijgen dan kan het proces voor onafhankelijkheid gaan beginnen. Dit proces zal echter niet meteen beginnen en toch minstens nog tot de lente van 2017 gaan duren aangezien er veel geregeld moet worden zoals het creëren van een eigen belastingdienst, eigen rechtssysteem en andere overheidsinstanties voor Catalonië alleen. De Catalanen zullen via alle mogelijke manieren via de wet tegen worden gewerkt door de centrale regering in Madrid waardoor het onafhankelijksproces alleen nog maar langer kan gaan duren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken