skip to Main Content
Catalaanse “afscheidingsproces” niet van invloed op Internationaal toerisme

Catalaanse “afscheidingsproces” niet van invloed op Internationaal toerisme

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het lijkt erop dat het hele onafhankelijksproces van de Catalaanse regering en het komende referendum van 1 oktober geen effect hebben op de komst van duizenden internationale toeristen naar de stad Barcelona en de bekende kustplaatsen aan o.a. de Costa Brava en Costa Dorada. Voorlopig verloopt alles normaal voor de tijd van het jaar, zijn er geen annuleringen in hotels en zijn veel hotels zelfs volgeboekt. Een ander ding is het nationale toerisme waarbij nu wel al opvalt dat de hele drang van onafhankelijkheid van de rest van Spanje de Spanjaarden doet overwegen om Catalonië de rug toe te keren als het over vakantiebestemmingen gaat.

Veel buitenlandse vakantiegangers die naar Catalonië komen hebben geen idee waarom er zoveel Catalaanse vlaggen te zien zijn en waarom er overal vlaggen en posters hangen met “Si” erop. Over de hele Catalaanse problematiek wordt in het buitenland dan ook maar mondjesmaat geschreven en veel informatie is er ook niet bekend. Barcelona is de plaats waar de internationale vakantiegangers het meest in aanraking kunnen komen met separatisten en de campagne voor het referendum. Langs de meeste kustplaatsen aan de Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada is niet veel te merken van de Catalaanse drang naar onafhankelijkheid en genieten de toeristen heerlijk op de stranden van de zon en het lekkere weer. Daarnaast moet er bijgezegd worden dat veel buitenlanders die naar Catalonië komen vaak (maar niet altijd) niet eens weten dat ze dat doen want “we zijn toch in Spanje op vakantie”.

Reisadviezen

Diverse buitenlandse ministeries zoals Nederland, België, Duitsland en ook in Spanje zelf hebben de reisadviezen voor Catalonië aangepast en adviseren om rond en op 1 oktober grote manifestaties te voorkomen en de plaatselijke media en internet in de gaten te houden over de ontwikkelingen rond het hele proces. Het zou (maar hoeft niet) kunnen gebeuren dat er rond 1 oktober, de dag dat men naar de stembussen wil gaan, veel problemen en opstootjes kunnen ontstaan tussen de politie die in grote aantallen aanwezig is en de separatisten.

Ondanks dat alle hotels goed volgeboekt zitten en de stroom van buitenlandse vakantiegangers niet onderbroken is, vrezen de hoteliers en horeca eigenaren toch dat men iets zal gaan merken van het hele afscheiding gebeuren. Dat is zeker het geval mocht er iets gebeuren zoals confrontaties tussen voor- en tegenstanders of problemen met de politie.

Terrorisme

Daarnaast dient men ook rekening te houden dat Spanje nog steeds een terreuralarm niveau 4 heeft en dat er daarom ook meer politie naar Barcelona is gekomen. Barcelona is nog aan het bijkomen van de terroristische aanslag iets meer dan een maand geleden op 17 augustus en de dreiging van nieuwe aanslagen is er nog steeds. Na 17 augustus merkte Barcelona wel iets in het toerisme maar dat effect duurde slechts enkele dagen waarna de toeristen gewoon weer naar Barcelona terugkwamen.

Spanjaarden

Wat Catalonië wel zal gaan merken is een daling van het aantal nationale of Spaanse toeristen die de regio Catalonië waarschijnlijk liever mijden vanwege de drang naar onafhankelijkheid van de rest van Spanje. Het separatisme wordt niet gewaardeerd door de meeste Spanjaarden die zullen denken dat de Catalanen dat doen omdat ze zich beter voelen dan de rest van Spanje en andere regio’s dan ook geen geld willen geven door zich af te scheiden en dus niet echt collegiaal bezig zijn. De Spaanse toeristen zullen nu liever Catalonië vermijden en hun geld uit gaan geven in andere regio’s in Spanje zoals de Comunidad Valenciana, Andalusië of de Balearen en Canarische Eilanden.

Barcelona

Ondertussen gaat het leven in het toerisme in Barcelona gewoon verder. De dagjesmensen en vakantiegangers die uit alle hoeken van de wereld naar Barcelona zijn gekomen om te genieten van o.a. de monumenten van Gaudí laten zich niet zo makkelijk wegjagen. En terecht want als men niet zou zeggen dat er een heel proces van afscheiding bezig is en er een politieke confrontatie bestaat dan zou men dat ook niet weten want op veel plaatsen in de stad merk je daar (nu nog) niets van. Op zaterdag en zondag zal dat wel een ander verhaal zijn maar op dit moment gaat alles in Barcelona zijn gangetje. Het vliegveld is druk, hotels zijn volgeboekt, toeristenbussen zitten propvol, er zijn nog steeds lange rijen bij de bezienswaardigheden en ook het zakelijke leven gaat gewoon door met congressen en beurzen. Ook het cruisetoerisme is niet minder geworden en de cruiseschepen blijven maar komen naar Barcelona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken