skip to Main Content
Spanje op een na door toeristen meest bezochte land
Freepik

Spanje op een na door toeristen meest bezochte land

MADRID – Dat Spanje toeristische is dat weet iedereen maar dat Spanje het op een na meest bezochte land is ter wereld is wellicht niet zo bekend. Op de World Tourism Day maakte de World Tourism Organization (UNWTO) de cijfers bekend van de meest bezochte landen door de internationale reizigers. Op die lijst staat Frankrijk bovenaan gevolgd door Spanje, de Verenigde Staten, China en Italië.

Bij de cijfers van de internationale reizigers is gekeken naar die van het jaar 2018 waarin Frankrijk 89,4 miljoen toeristen op bezoek kreeg. Spanje kreeg dat jaar een recordaantal van 82,8 miljoen internationale toeristen op bezoek terwijl dat er 79,6 miljoen waren in de Verenigde Staten. China ontving 62,9 miljoen toeristen gevolgd door Italië met 62,1 miljoen toeristen en Turkije met 45,7 miljoen buitenlandse vakantiegangers.

Spanje

Gedurende de afgelopen tien jaar tussen 2009 en 2019 is het aantal internationale vakantiegangers in Spanje met 30,7 miljoen gestegen van de 52,1 miljoen in 2009 naar de 82,8 miljoen in 2018. 

De stijging van de nummer een op de wereld Frankrijk is minder spectaculair van 76,6 miljoen in 2009 naar 89,4 miljoen in 2018, ofwel 13,2 miljoen meer of ongeveer een derde van de stijging van Spanje.

Aantallen in 2018

Vorig jaar werd afgesloten met 82.773.156 buitenlandse toeristen in Spanje, een 1,1% meer dan in 2017 en een nieuw record. De grootste groep buitenlandse toeristen is nog altijd de Britten met 18,5 miljoen vakantiegangers maar dat aantal is in 2018 wel met -1,6% gedaald. Duitsland staat met het aantal vakantiegangers nog steeds op de tweede plaats met 11,4 miljoen toeristen gevolgd door de Frankrijk met 11,3 miljoen toeristen.

Dankzij o.a. een stijging van +14,8% toeristen uit Nederland naar 154.166 in december steeg het aantal totale Nederlanders dat Spanje vorig jaar bezocht naar 3.848.545, een +3,9%. Het aantal Belgen dat in december naar Spanje kwam daalde met -6,7% naar 114.605 maar over het hele jaar gezien steeg het aantal Belgische vakantiegangers toch met 1% naar 2.500.278 in totaal.

Regio’s in 2018

Net zoals elk jaar is het grootste aantal buitenlandse toeristen in 2018 naar Catalonië gegaan (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017.

Op de tweede plaats stonden de Balearen met 13,8 miljoen toeristen (+0,5%) gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen (-3,3%), Andalusië met 11,7 miljoen (+1,5%), de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen (+3,2%) en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen (+6,3%).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Wie een andere kijk op het fenomeen toerisme wil hebben moet het boek lezen van Ilja Pfeijffer :”Grand Hotel Europa”
  Europa is verworden tot een groot museum en heeft alleen maar verleden en geen toekomst. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld China een land dat alleen maar toekomst wil en het verleden daarvoor heeft opgeofferd…
  en Wie denkt dat toerisme zeer winstgevend is moet wel beseffen dat dat geld naar een kleine groep schatrijke mensen gaat en de gewone man hier weinig van profiteert…

  1. Is die bewering dat Europa geen toekomst heeft ergens op gebaseerd ?
   Wie bedoel je met “een kleine groep schatrijke mensen” ?
   Ik weet niet wie volgens jou “de gewone man” is, maar blijkbaar niet de vele duizende werknemers en de ontelbare handelszaken die van het toerisme leven.
   Ik wil het deskundig oordeel van Piet niet in twijfel trekken, maar voor mij lijkt dit toch eerder een ongefundeerde fantasie dan een goeie visie.

   oalsPiet vindt het een goeie visie ! Ik vind het allemaal nogal wazig

 2. Volgens gegevens van UNWTO op epdata.es voor inkomsten uit toerisme staat Spanje ook op de tweede plaats met 67 miljard euro gevolgd door Frankrijk met 61 miljard euro.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken