Spanje op een na door toeristen meest bezochte land

Spanje op een na door toeristen meest bezochte land
Beeld: Freepik

MADRID – Dat Spanje toeristische is dat weet iedereen maar dat Spanje het op een na meest bezochte land is ter wereld is wellicht niet zo bekend. Op de World Tourism Day maakte de World Tourism Organization (UNWTO) de cijfers bekend van de meest bezochte landen door de internationale reizigers. Op die lijst staat Frankrijk bovenaan gevolgd door Spanje, de Verenigde Staten, China en Italië.

Bij de cijfers van de internationale reizigers is gekeken naar die van het jaar 2018 waarin Frankrijk 89,4 miljoen toeristen op bezoek kreeg. Spanje kreeg dat jaar een recordaantal van 82,8 miljoen internationale toeristen op bezoek terwijl dat er 79,6 miljoen waren in de Verenigde Staten. China ontving 62,9 miljoen toeristen gevolgd door Italië met 62,1 miljoen toeristen en Turkije met 45,7 miljoen buitenlandse vakantiegangers.

Spanje

Gedurende de afgelopen tien jaar tussen 2009 en 2019 is het aantal internationale vakantiegangers in Spanje met 30,7 miljoen gestegen van de 52,1 miljoen in 2009 naar de 82,8 miljoen in 2018. 

De stijging van de nummer een op de wereld Frankrijk is minder spectaculair van 76,6 miljoen in 2009 naar 89,4 miljoen in 2018, ofwel 13,2 miljoen meer of ongeveer een derde van de stijging van Spanje.

Aantallen in 2018

Vorig jaar werd afgesloten met 82.773.156 buitenlandse toeristen in Spanje, een 1,1% meer dan in 2017 en een nieuw record. De grootste groep buitenlandse toeristen is nog altijd de Britten met 18,5 miljoen vakantiegangers maar dat aantal is in 2018 wel met -1,6% gedaald. Duitsland staat met het aantal vakantiegangers nog steeds op de tweede plaats met 11,4 miljoen toeristen gevolgd door de Frankrijk met 11,3 miljoen toeristen.

Dankzij o.a. een stijging van +14,8% toeristen uit Nederland naar 154.166 in december steeg het aantal totale Nederlanders dat Spanje vorig jaar bezocht naar 3.848.545, een +3,9%. Het aantal Belgen dat in december naar Spanje kwam daalde met -6,7% naar 114.605 maar over het hele jaar gezien steeg het aantal Belgische vakantiegangers toch met 1% naar 2.500.278 in totaal.

Regio’s in 2018

Net zoals elk jaar is het grootste aantal buitenlandse toeristen in 2018 naar Catalonië gegaan (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017.

Op de tweede plaats stonden de Balearen met 13,8 miljoen toeristen (+0,5%) gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen (-3,3%), Andalusië met 11,7 miljoen (+1,5%), de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen (+3,2%) en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen (+6,3%).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

5
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Heere

Wie een andere kijk op het fenomeen toerisme wil hebben moet het boek lezen van Ilja Pfeijffer :”Grand Hotel Europa”
Europa is verworden tot een groot museum en heeft alleen maar verleden en geen toekomst. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld China een land dat alleen maar toekomst wil en het verleden daarvoor heeft opgeofferd…
en Wie denkt dat toerisme zeer winstgevend is moet wel beseffen dat dat geld naar een kleine groep schatrijke mensen gaat en de gewone man hier weinig van profiteert…

Piet Paëlla

Goeie visie Heere.

Miel

Is die bewering dat Europa geen toekomst heeft ergens op gebaseerd ?
Wie bedoel je met “een kleine groep schatrijke mensen” ?
Ik weet niet wie volgens jou “de gewone man” is, maar blijkbaar niet de vele duizende werknemers en de ontelbare handelszaken die van het toerisme leven.
Ik wil het deskundig oordeel van Piet niet in twijfel trekken, maar voor mij lijkt dit toch eerder een ongefundeerde fantasie dan een goeie visie.

oalsPiet vindt het een goeie visie ! Ik vind het allemaal nogal wazig

Rob

Ik heb het vermoeden dat Piet dit cynisch bedoelt.

Michel

Volgens gegevens van UNWTO op epdata.es voor inkomsten uit toerisme staat Spanje ook op de tweede plaats met 67 miljard euro gevolgd door Frankrijk met 61 miljard euro.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.