skip to Main Content
Catalaanse partijen zijn het eens over afscheidingsverklaring voor de Republiek Catalonië

Catalaanse partijen zijn het eens over afscheidingsverklaring voor de Republiek Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

juntspelsi1aBARCELONA – De twee politieke partijen uit Catalonië Junts pel Si en CUP hebben samen een tekst opgesteld die “het begin van het proces tot een onafhankelijke Catalaanse staat” moet leiden. Het is voorlopig nog slechts een overeenkomst die beide partijen hebben opgesteld waarin negen punten verwerkt staan die moeten leiden tot de nieuwe Catalaanse Republiek.

Het nationalistische Junts pel Si, die recent nog de regionale verkiezingen in Catalonië wist te winnen en de kleine linkse partij CUP, die nodig is om verder te kunnen gaan met het afscheidingsproces, zullen volgende week hun negen punten tellende tekst naar het regionale Catalaanse Parlement brengen ter goedkeuring.

In het document wordt verwezen naar de Republiek Catalonië wat de nieuwe staat zou moeten worden. In hetzelfde document staat tevens dat het onafhankelijksproces niet afhankelijk is van beslissingen die door het Constitutionele Hof in Madrid genomen kunnen worden. Deze instelling wordt zelfs omschreven als iets wat elke legaliteit is kwijtgeraakt in Catalonië.

In het eerste punt in de tekst zegt men dat met de regionale verkiezingen van 27 september jongstleden de Catalaanse leiders op democratische wijze de toestemming hebben gekregen van de Catalaanse kiezers om het proces naar onafhankelijkheid voort te zetten. Helaas wordt in de tekst niet verwezen naar de 52% meerderheid die wel bij Spanje wil horen en dat ook zo aangaven bij de verkiezingen door te stemmen op Ciudadanos en de PSOE – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken