skip to Main Content
Eerste stemronde Spaanse Parlementsvorming eindigt met 180 stemmen tegen en 170 voor Rajoy

Eerste stemronde Spaanse Parlementsvorming eindigt met 180 stemmen tegen en 170 voor Rajoy

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy-noMADRID – Spanje moet nog heel even wachten tot zaterdagavond wanneer de uitslag bekend zal zijn van de tweede stemronde in het theater van de nieuwe Parlementsvorming waarbij een nieuwe regering gekozen wordt. Op donderdag was de eerste stemming waarbij 170 parlementsleden (PP en Ciudadanos) voor Mariano Rajoy stemde als nieuwe premier en 180 stemmen (PSOE en Unidos Podemos en meer) tegen Rajoy stemde. Om een regering te vormen moet men 176 stemmen hebben en dat is dus niet gelukt.

Deze uitslag komt echter niet als een gehele verrassing aangezien men dit al van te voren voorspeld had. De PSOE had al aangegeven bij de eerste stemronde NEE te gaan stemmen en Unidos-Podemos heeft dat altijd al gedaan en zal dat ook blijven doen. Omdat de PP en Rajoy geen meerderheid van 176 stemmen wist te krijgen moet er een tweede stemming komen, wat 48 uur later moet gebeuren dus op zaterdag rond 19:00 uur.

Zaterdag

De cijfers van deze donderdag, de derde keer dat men probeert een regering te vormen, waren precies hetzelfde als in augustus toen Rajoy er ook al niet in slaagde om een regering te vormen. Sindsdien is er echter iets veranderd, in het bijzonder binnen de grootste oppositiepartij PSOE. Pedro Sanchez is als leider er uit gekegeld en het felle NEE tegen Rajoy zal deze zaterdag plaats gaan maken voor een onthouding van stemmen waardoor de PSOE dus de vrije hand geeft aan Rajoy en de PP omdat een absolute meerderheid van stemmen dan genoeg is, en dat heeft de PP.

Nieuwe regering

Als alles volgens plan verloopt, heeft Spanje dus deze zaterdag eindelijk een nieuwe regering en zijn de meer dan 314 dagen van regeringloos Spanje voorbij. Dat wil niet zeggen dat het voor Rajoy en de PP makkeliijk zal gaan worden de komende vier jaar want ze zullen een minderheidsregering hebben waarbij alles wat ze willen beslissen via de oppositie moet gaan en met de PSOE, Unidos-Podemos en Ciudadanos als grootste oppositiepartijen zal dat nog veel slapeloze nachten voor Rajoy gaan opleveren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken