skip to Main Content
Wat gaat er nu gebeuren met de Catalaanse clubs in het Spaanse voetbal

Wat gaat er nu gebeuren met de Catalaanse clubs in het Spaanse voetbal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VOETBAL – De vraag waar elke voetballiefhebber een antwoord op wil hebben, wat gaat er nu na de unilaterale afscheiding van Spanje door het Catalaanse parlement gebeuren met de Catalaanse clubs zoals FC Barcelona, Espanyol en Girona die meedoen in de Spaanse voetbalcompetitie. Volgens de Spaanse La Liga bond mogen de Catalanen voorlopig dit seizoen meedoen in de Spaanse competitiestrijd maar of dat zo zal blijven is de vraag.

Volgens de voorzitter van La Liga, de Spaanse voetbalcompetitie, is er na de aankondiging van de Catalaanse onafhankelijkheid een nog nooit eerder gebeurde situatie ontstaan waarbij de toekomst van de Catalaanse voetbalclubs niet zeker is in de nationale voetbalcompetitie. De regels zijn heel simpel, alleen Spaanse clubs mogen meedoen met de Spaanse competitie. De enige uitzondering daarop is Andorra. Catalonië hoort nu na de afscheiding van Spanje niet meer bij dat land en dus in theorie zouden ze niet meer mee mogen doen.

In afwachting van wat er gaat gebeuren heeft men echter besloten dat de Catalaanse clubs het seizoen 2017/2018 af mogen maken tenzij in een later stadium iets anders besloten wordt. Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, heeft aangegeven zo snel mogelijk te gaan praten met de Catalaanse deelnemers in de huidige competitie.

Mocht Catalonië verder gaan als eigen land dan is de kans groot dat FC Barcelona of Espanyol in de toekomst volgens de huidige regels niet meer mee mogen doen met de Spaanse competitie, iets wat de voorzitter van La Liga al meerdere keren heeft aangegeven. De Catalaanse voetbalbond en ook de voorzItters van FC Barcelona hebben aangegeven dat hun plan is om gewoon in La Liga te blijven spelen. Er werd zelfs door diverse bewindslieden gezegd dat Barcelona kan kiezen uit voetbalcompetities zoals Frankrijk of Groot Brittannië.

Op zaterdag staat FC Barcelona tegenover Athletic Club Bilbao, een wedstrijd die in Bilbao gespeeld wordt om 20.45 uur. De meest conflictueuze wedstrijd is echter die op zondag om 16.15 uur tussen Real Madrid en Girona. Deze wedstrijd wordt in principe gespeeld in de Catalaanse stad en men vreest problemen. Real Madrid wordt gezien als “Spaans” en dat is nu niet echt geliefd in Girona. In de Catalaanse regionale hoofdstad werd al opgeroepen om het veld te bestormen waardoor spelers van Real Madrid in gevaar kunnen komen.

Er is vanuit de Champions en Europa League nog niets gemeld maar verwacht wordt dat ook de UEFA iets zal mededelen wat betreft de Catalaanse clubs, in dit geval alleen FC Barcelona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Ik kan me niet voorstellen dat er iets gebeurd. De Catalanen hebben dan weliswaar de republiek Catalonië uitgeroepen, doch die wordt tot dusverre door niemand erkend en al helemaal niet door Spanje. Waarom zou de Spaanse voetbalbond dat dan wel doen? Want dat is wat ze doen als ze zeggen dat Catalaanse clubs niet meer in La Liga mogen spelen. Voorlopig is er dus nog helemaal niets aan de hand. Dat wordt pas anders – denk ik – als Spanje de republiek Catalonië gaat erkennen en dat zie ik vooralsnog niet gebeuren….. En daarbij verliest La Liga ook een deel van de aantrekkelijkheid als de Catalaanse clubs niet meer mee mogen doen…geen Clasico meer….dat scheelt gelijk een slok op een borrel….ik denk dat La Liga de regels voor die tijd wel zal aanpassen….

  1. Met betrekking tot de onaantrekkelijkheid van La Liga na een denkbeeldig vertrek of uitsluiting van de Catalaanse clubs zal naar mijn mening reuze meevallen.
   El Clasico is van oorsprong de rivaliteit tussen Madrid en Bilbao, dus La Liga behoud El Clasico.
   De huidige El Clasico , z’n beetje de best bekeken wedstrijd te wereld, is voor zowel RM alsook Barça financieel heel aantrekkelijk.
   De Catalaanse clubs zullen bij een vertrek of uitsluiting het moeilijk hebben. Misschien dat Barça en Espanyol kunnen deelnamen in een andere EU competitie, mits ze dit financieel dan nog kunnen behappen, maar de overige Catalaanse clubs in lagere divisies (1ste, 2de en 3de klasse) niet.
   Verwacht dat de competities in of Engeland, Duitsland niet staan te popelen om uitwedstrijden in Catalonië te spelen.

 2. waar ze ook terechtkomen, zal altijd supporter blijven, degraderen neem ik er ook bij, eens supporter altijd supporter zelfs zonder messi, dit reeds meer dan 40 jaar.
  heb een opmerking ivm taalgebruik.
  woorden als “gespuis” gebruiken in commentaar…er zijn al vele andere commentaren verwijderd voor minder dan die ongepaste woorden, de vriendjes van de redactie haal je er zo uit……

  1. …en de supporters van separisten haal je er óók zo uit!
   Ik dacht dat het over het onderwerp sport ging hier?
   Voor politiek getinte meningen moet men die plaatsen onder de juiste onderwerpen

  2. Onzin supporter … de redactie zit niet 24 uur achter het scherm en heeft het simpelweg niet gezien. Fijn om zo met een beschuldigende vinger te wijzen en iets te roepen wat nergens op slaat.

   1. ja, alles wat pro Catalonië is blijkt onzin, dat heb ik hier toch al ondervonden maar dat zal wel weer onzin zijn en zoals u zegt he als het u niet aanstaat lees het dan niet en ga naar een andere site, dat weten de pro´s ook al een tijdje, alleen supporter van FC Barcelona en voor de rest trek ik mij dat gedoe niet al te veel aan
    jammer dat jullie zo reageren op de pro´s

    1. Nee Supporter, je hebt ons verkeerd begrepen, Het gaat om dit deel van jouw opmerking (…de vriendjes van de redactie haal je er zo uit……) wat nergens op slaat. De rest mag je zeggen wat je wilt, pro of contra catalonië wat je wilt, iedereen heeft een eigen mening en wij ook (of mag dat niet). Waar wij echter niet van houden is wat jij dus schreef, beschuldigingen die nergens op slaan.

 3. Even rechtlijnig denken: mijn club FC Barcelona, een Catalaanse club, gevestigd in de Republiek Catalunya moet gaan spelen in de Liga Catalana. Heerlijke wedstrijden straks met veel nieuwe koppies op het veld. Want de grote miljonaire mannen zijn dan gevlogen, inclusief Messi.

  1. Moreno@ heel juist ,dat zei mijn man ook , Barca mag er dan een kruis over maken ,
   ze kunnen buiten de regio catalunja ,een nieuw complex bouwen , voor onder spanje te blijven spelen ,wordt anders een grote ramp voor Barca , (frankrijk…UK ,denk niet dat dit een goed optie is ), laten we hopen dat alles blijft voor de catalanen gelijk het was , denk dat de meeste niet goed beseffen wat ze dan gaan tegenkomen met de afhankelijkheid ,veel miserie ,en armoede, onder de burgers ,geen steun van Europa ,geen steun van Madrid meer ,niks meer , de werkloosheid gaat daar hoge toppen scheren ,en dan is er koffie

 4. Jammer dat Anton op Facebook de reactie van FCB niet gelezen heeft dat zij “blij” zijn met de onafhankelijkheidsverklaring en trots zijn Catalaans te zijn. Hopelijk denken hun eigen spelers er ook zo over…

 5. FCB zal vermoed ik wel heel wat leden zijn kwijtgeraakt. De voorzitter zingt al een weekje een flink toontje lager. Bij onafhankelijkheid (wat niet gaat gebeuren) pakken de Catalaanse clubs net als de bedrijven hun koffers en gaan zich vlak over de grens vestigen. Ook die naar onafhankelijkheid strevende Barça smeert ‘m dan.

 6. Er gebeurt helemaal niets op dat vlak. Alleen wordt de Catalaanse maffia even een lesje geleerd, zodat de gewone Catalaan, die we helaas te weinig gezien hebben, weer een normaal leven kan leiden.
  De orde wordt besteld en voor zover juridisch mogelijk ( hier gaat de regering NIET over, maar het OM) wordt de straat schoongeveegd

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken