skip to Main Content
Wateralarm in Vigo vanwege grote droogte en lege stuwmeren

Wateralarm in Vigo vanwege grote droogte en lege stuwmeren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VIGO – De gemeente Vigo heeft slechts dagen na de allesverwoestende bosbranden te maken met een volgend probleem. Volgens de gegevens zit er zo weinig water in de stuwmeren dat er over 104 dagen geen water meer zal zijn. Daarom heeft de gemeente van de grootste gemeente van Galicië een speciaal plan in werking gesteld om op water te gaan besparen in afwachting van de broodnodige regen. Overigens is het probleem van de droogte in Vivo niet exclusief want meerdere regio’s in Spanje hebben te maken met watergebrek.

De twee stuwmeren die Vigo van water voorzien, te weten het stuwmeer van Eiras en die van Zamáns, zijn voor slechts 48,27% en 44,37% gevuld. Volgens de autoriteiten is dat genoeg water voor de komende 104 dagen waarna er geen water meer is. Het is dus nodig dat het gaat regenen in de regio om zo het waterpeil weer omhoog te krijgen.

Gedurende deze speciale periode die nu is aangekondigd moet er op water bespaart gaan worden en mag er niet zomaar water gegeven worden aan planten, bomen of het besproeien van gras, mogen zwembaden niet gevuld worden en dienen alle burgers voorzichtig om te gaan met water.

Het is de eerste keer sinds 20 jaar dat Vigo te maken heeft met een zo’n erge droogte. De stuwmeren zijn slechts voor iets meer dan 40% gevuld en sinds vorig winter heeft het amper geregend in de regio Vigo.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Er zijn genoeg technieken beschikbaar . Toename en afname van drink en bluswater. Twee vormen die apart regelbaar kunnen zijn als er maar genoeg geld vrij voor wordt gemaakt om deze projecten te kunnen opstarten. Waar een wil is…!! Spanje heeft leiders nodig die flinke stappen zet in moderne technieken het land heeft dat nodig voor onderhoud en veiliging.
  Eigen belang / Corruptie is schijnbaar veel aanwezig zo hier en daar zitten veel personen op de verkeerde stoel niets te doen wel de lusten maar niet de lasten.

  Het land scheurt letterlijk en figuurlijk uit elkaar. Consumeren en niets terug geven aan de natuur. Veel kunstbomen en kunstgras .Geweldig slecht !
  Ruzie maken kunnen zij wel in volle glorie ! De politiek is een groot obstakel een weg met veel gaten . Nadenken over hoe gaan we het land indelen en hervormen zodat de meeste problemen verdwijnen . Een duurzame visie voor de nieuwe generaties.

  Lezers met een gezonde technische achtergrond weten wel dat het kan worden gerealiseerd. Ze doen het niet , omdat eigen verrijking belangrijker is dat het land / Spanje.

  Dit fenomeen vindt helaas ook plaats in veel andere landen .
  Het graaien der rijken schoppen naar beneden en gaan over lijken. Wat een puinhoop.!
  Investeren in wapens en oorlogen wat een krankzinnige toestanden in deze wereld. Waardeloos.!

  1. Drinkwater in Spanje wordt meestal gekocht in de supermarkt omdat leidingwater behoorlijk wat chloor bevat, dus zo’n systeem is zal niet werken in Spanje.

   Maar er zijn zat systemen te bedenken waar men niet in investeert, waterzuinige landbouw, een Marshallplan om water uit het natte noorden naar het zuiden te leiden, zuiveringsinstallaties aan de kust om uit zeewater leidingwater te maken (zoals op de eilanden gebeurt).

   Maar Vigo heeft dat allemaal niet nodig, op enkele tientallen kilometer afstand mondt een enorme rivier, de Miño, water zat. In geval van nood (eens in de 20 jaar? ) wat tankwagens op en neer laten rijden en opgelost.

 2. Jongens, waar gaat dit over? Iedereen weet dat Vigo zo’n beetje de natste stad van Spanje is. Dat is zelfs hier op spanjevandaag recent nog gepubliceerd . Komt dus helemaal goed, en is meer een luxe probleem. Straks staat de krant weer vol van de overstromingen. Ja, zo maak je nieuws, dat geen nieuws is.

  1. Wat een domme reactie Rob. Juist gebieden die normaal ‘nat’ zijn worden het hardst getroffen als het langdurig droog is. Omdat er normaal bijna altijd regen valt zijn er relatief weinig reservoirs in tegenstelling tot gebieden die altijd met droogte te maken hebben. In Nederland klagen de boeren al over droogte als het een maand weinig regent. Omdat Nederland gebouwd met het idee van ‘we moeten het water kwijt en buiten de deur houden’ is er geen enkele opslag waardoor er bij een maandje droogte ineens wel een probleem ontstaat. Dit soort ‘droogten’ zijn toestanden die vroeger weinig voorkwamen maar tegenwoordig met de verandering van het klimaat, de grotere bevolking en het hogere waterverbruik per hoofd van die bevolking maakt dat problemen als droogte eerder, én vaker voorkomen en dan ook nog eens ernstiger zijn.
   Nee, wel ff nadenken voordat er weer ongefundeerde stellingen aan het papier word toevertrouwd.

   1. ja Rob, hoe dom kun je zijn, gebieden waar het normaal nat is hebben natuurlijk veel meer te lijden als het langdurig droog is
    niet goed opgelet in de klas zeker

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken