skip to Main Content
Wie is Carles Puigdemont, de man van de eerste Catalaanse Republiek

Wie is Carles Puigdemont, de man van de eerste Catalaanse Republiek

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De laatste maanden wordt er veel geschreven over de man die het als missie ziet om van Catalonië een eigen Republiek te maken, Carles Puigdemont. Hij is de man die zijn voorganger Artur Mas gedwongen opvolgde om de gang naar een eigen Republiek voort te zetten, iets wat op vrijdag 27 oktober uiteindelijk leidde tot het uitroepen van de Catalaanse Republiek na een stemming in het Catalaanse parlement. Maar wie is die Carles Puigdemont eigenlijk.

Carles Puigdemont i Casamajó werd geboren op 29 december 1962 in de Catalaanse gemeente Amer, provincie Girona. Hij is de tweede van de acht kinderen van vader Xavier Puigdemont en moeder Núria Casamajó, een familie van banketbakkers. Hij studeerde Catalaanse filologie aan de Universiteit van Girona, toen nog als filiaal van de Universiteit van Barcelona col·legi universitari de Girona genaamd. Zijn overgrootvader en een van zijn ooms zijn nog burgemeester van Amer geweest, alhoewel zijn directe familie niet in de politiek actief is. Ondanks dat Puigdemont op dit moment in Barcelona werkt (of inmiddels werkte) woont hij nog steeds in Girona. Hij is getrouwd met de Roemeense Marcela Topor met wie hij twee dochters heeft.

De naam Puigdemont wordt uitgesproken als “poetsj-de-mond” terwijl zijn vrienden “Puigdi” zeggen en de critici hem gekscherend “pelo mocho” noemen vanwege zijn vreemde bloempotkapsel. De drang naar onafhankelijkheid van zijn regio is niet iets wat plotsklaps kwam aanwaaien maar iets wat hij sinds kinds af aan al in zijn bloed heeft meegedragen. Op zijn zestiende begon Puigdemont te werken als journalist bij de krant van zijn woonplaats Diari de Girona terwijl hij in de weekenden in de banketbakkerij van zijn ouder meehielp.

Journalistiek

Na zijn ervaring bij de krant Diari de Girona werkte hij later als journalist en hoofdredacteur bij de super Catalaanse krant El Punt Avui waar hij vanaf 1981 kritische artikelen schreef over het zelfbeschikkingsrecht van Catalonië en alles wat met de onafhankelijkheid van de regio te maken had. In een later stadium richtte Puigdemont het Catalaans persbureau Agencia Catalana de Noticies (ACN) op waar hij tussen 1999 en 2002 de eerste directeur was. In 2004 begint hij de Engelstalige website Catalonia Today waar hij de internationale gemeenschap wilde informeren over al het onrecht wat in Catalonië gebeurde. Deze website bestaat nog steeds maar zijn vrouw Marcela Topor is nu de hoofdredacteur. Overigens is er veel te doen over deze website en diverse andere gerelateerde websites die Catalonië promoten omdat er volgens diverse kranten in 6 jaar tijd tussen 2008 en 2014 meer dan 12,3 miljoen euro aan subsidies naartoe zijn gegaan.

Politiek

Carles Puigdemont stopte in 2006 met zijn journalistieke activiteiten om zich volledig op de politiek en zijn doelstelling, de uiteindelijke verklaring van onafhankelijkheid, te storten. Tussen 2006 en 2011 zat Puigdemont als afgevaardigde in het Catalaanse parlement maar in 2011 werd hij eindelijk de burgemeester van de Catalaanse stad Girona of Gerona na twee eerdere mislukte pogingen. Hij werd de jongste burgemeester ooit van de Catalaanse stad en zorgde ervoor dat de hegemonie van de socialisten sinds 1979 voorbij was.

Regiopremier

Toen de voormalige regiopremier Artur Mas het veld moest ruimen omdat de CUP partij dat eiste om zo samen met de partij formatie Junts pel Si (bestaande uit de PDeCAT en ERC partijen) een meerderheid in het Catalaanse parlement te krijgen, werd Carles Puigdemont op 10 januari 2016 de 130e regiopremier van de autonome deelstaat Catalonië. Puigdemont is dus eigenlijk nooit door de Catalaanse bevolking als regiopremier gekozen maar werd daar door Artur Mas als opvolger geplaatst. Overigens heeft Puigdemont altijd aangegeven dat na nieuwe regionale verkiezingen in Catalonië hij geen kandidaat wilde zijn.

Republiek

Uiteindelijk kon Puigdemont op 27 oktober zijn jongensdroom zien uitkomen nadat niet hij, al heeft hij wel de kans gehad, maar het Catalaanse parlement in een anonieme stemming na een chaotische zitting de onafhankelijkheid van Spanje en de vorming van de República Catalana aankondigen. Het hele proces om tot dit moment te komen is dubieus te noemen omdat ten eerste alle wetten inclusief de grondwet compleet werden genegeerd, er een illegaal en ongrondwettelijk referendum werd gehouden met een uitslag waarover gediscussieerd kan worden en de Catalaanse separatistische partijen de onafhankelijkheid wilden uitroepen door zich te baseren op slechts een deel van de bevolking en niet naar de wens van het merendeel van de in Catalonië wonende mensen.

Afgezet

Uiteindelijk was zijn regeerperiode van de nieuwe Republiek van korte duur aangezien dezelfde avond dat Puigdemont via het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep uit zijn ambt werd gezet door de Spaanse regering die gebruik maakte van het artikel 155 van de Spaanse grondwet. Puigdemont is op het moment van schrijven officieel geen regiopremier meer van Catalonië en zal op 21 december bij nieuwe door Madrid uitgeroepen regionale verkiezingen vervangen gaan worden. Daarnaast zullen Puigdemont en leden van zijn regioregering waarschijnlijk aangeklaagd gaan worden voor rebellie, opruiing en het plannen van een regionale staatsgreep, iets waar hij tot 30 jaar gevangenisstraf voor kan krijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. 6 october 1934 was de Eerste Catalaanse Republiek. Ze zijn altijd bezig die lui. Hier wikipedia:

  A las ocho y diez minutos de la tarde del 6 de octubre, Lluís Companys apareció en el balcón de la Generalidad acompañado de sus consejeros y proclamó la República Catalana.

  ¡Catalanes! Las fuerzas monárquicas y fascistas que de un tiempo a esta parte pretenden traicionar a la República, han logrado su objetivo y han asaltado el Poder. Los partidos y los hombres que han hecho públicas manifestaciones contra las menguadas libertades de nuestra tierra, y los núcleos políticos que predican constantemente el odio y la guerra a Cataluña constituyen hoy el soporte de las actuales instituciones. (…)
  Cataluña enarbola su bandera, llama a todos al cumplimiento del deber y a la obediencia absoluta al Gobierno de la Generalidad, que desde este momento rompe toda relación con las instituciones falseadas. En esta hora solemne, en nombre del pueblo y del Parlamento, el Gobierno que presido asume todas las facultades del Poder en Cataluña, proclama el Estado Catalán de la República Federal Española, y al establecer y fortificar la relación con los dirigentes de la protesta general contra el fascismo, les invita a establecer en Cataluña el gobierno provisional de la República, que hallará en nuestro pueblo catalán el más generoso impulso de fraternidad en el común anhelo de edificar una República Federal libre y magnífica.

 2. Hoezo “in een unanieme stemming”? Er waren toch tien tegenstemmen?

  1. Anoniem natuurlijk 🙂 Klopt en enkele van hen waren de enigen die hun stem lieten zien. Voor unanieme stemming werd gekozen zodat de parlementariërs niet aangeklaagd kunnen worden. Met andere woorden, wel stemmen maar niet openlijk aangeven wat men stemt.

 3. “…Het hele proces om tot dit moment te komen is dubieus te noemen omdat ten eerste alle wetten inclusief de grondwet compleet werden genegeerd, er een illegaal en ongrondwettelijk referendum werd gehouden…”

  Een grondwet die het zelfbeschikkingsrecht aan banden legt en de vrijheid van meningsuiting verbiedt is ondemocratisch. Het artikel 155 is een middel tot onderdrukking en een democratie onwaardig. Hopelijk gebeurt het niet, maar door de toepassing van dat artikel neemt Madrid de volle verantwoordelijkheid voor een gewapende opstand, mocht die er ooit komen.

  1. Niemand verbiedt meningsuiting, en in NL en BE mag je Brussel of de Randstad ook niet onafhankelijk verklaren. Voor de Catalaanse regering is het allemaal niet zo serieus, die spelen een spelletje omdat ze aders serieus voor de mensen zouden moeten regeren en dat kunnen ze niet. Voor Rajoy komt het om dezelfde reden ook perfect uit.

  2. Typisch een Slachtofferrol voorbeeld; Wat jij doet hangt af van anderen!
   Net als Puigdemont, die geen verkiezingen uitschrijft, OMDAT hij geen garanties heeft gekregen van Rajoy.

   Ruim voor 27-O van Art 155 en het 1-O referendum was er al een gewelddadige opstand namelijk op 20/21-S, waarbij de Jordis bovenop een door hun aanhang vernielde, leeggeroofd Guardia Civil auto stonden. Anders de Catalaanse politici en functionarissen in de regio Girona, die het separatisme niet uitdragen worden bedreigd met de dood en die van hun gezin met de afzender ETA.CAT.

  3. Het zelfbeschikkingsrecht is niet iets waar Catalonië gebruik van kan maken in dit geval. Het is geen kolonie en wordt niet onderdrukt. Lees ons artikel erover (enkele weken geleden)

 4. Tof artikel en als dit het begin is van een serie, dan hebben we nog maanden leesvoer met al die figuren direct of in de marge

 5. Hoe kan hij op 28 december 1962 geboren zijn en 32 jaar oud zijn bij zijn benoeming als burgemeester van Girona in 2011?

 6. En dan ook nog graag veroordelen voor het slopen van een deelstaat.
  De aangerichte schade zal in de tientallen miljarden lopen.
  Ander aangericht leed is het compleet splijten van een vreedzame samenleving.
  Tot binnen het gezin is alles tegen elkaar opgezet.
  Levenslang lijkt me zeer gepast.

  1. Tja. Ik weet het niet Rob. Dat er een sanctie moet komen wel maar een zware? Ik vrees dat, als ze dát doen ze van hen allemaal een soort martelaren maken. hun burgerrechten ontnemen, desnoods levenslang zodat ze nooit nog een openbaar ambt kunnen bekleden. .. ze willen toch niets met Spanje te maken hebben? Wel, dan zouden ze zo op hun wenken bediend worden

   1. Ik pleit nog altijd ervoor om een regent(es) aan te stellen met verregaande bevoegdheden (Soraya?) om bvb alle (Catalaanse) scholen uit te mesten: alle leraars en directies vervangen. Maw: de verregaande autonomie die de Catalanen verworven hadden, deels afnemen voor de volgende 30 jaar minimum. De scholen hebben deze autonomie gewoon decennia jaren misbruikt.
    Nieuwe verkiezingen organiseren? Ik vrees dat dit niet veel zal veranderen.

    1. Als je alle leraren en directies gaat vervangen en weet ik wie nog verder allemaal krijg je Turkse toestanden. Volgens mij is dit niet de echte oplossing. Wat wel de juiste oplossing is kan ik u niet aangeven.

     1. Die ‘Turkse’ toestand was al een feit door systematisch leraren/directies te vervangen in de loop der jaaaaren. Tot nu toe heeft niemand mij een reactie gegeven op eerdere vermeldingen van mij over het verwerpelijke feit van kindjes mee te nemens als levend schild naar stemlocaties zoals scholen (op 1/10) én over die zogenaamde leraren(essen) die kindjes van bepaalde politiekorpsen de school uitpestten…

    2. Waarom breek je de macht van catalonie niet en verander je enkele grenzen van catalonie en voeg enkele delen bij andere regiones y verander je enkele namen vooral de naam catalonie verdwijnt. Na een langere tijd valt het blok catalonie weg.

   2. De wet zal worden toegepast, en die is niet echt licht wanneer het op zaken als rebellie en verraad aankomt. Lijkt me dat dit in NL en BE niet anders zal zijn. Puigdemont is niet dom, hij dekt zich wel in, het lammetje Forcadell (voorzitster parlement) krijgt het een stuk moeilijker, zij was gisteren ook echt zenuwachtig, ze negeerde herhaaldelijke waarschuwingen van juristen en rechters over het verbod op het bespreken van onafhankelijkheid in het parlement. Die kan vrees ik haar koffers pakken binnenkort en 15 a 30 jaar achter de tralies doorbrengen. Ik denk dat zij nu juridisch het zwakste van allen staat.

   3. Naar Engeland deporteren. Da’s een heel zware straf.
    Op zo’n eiland voelt ie zich net als Napoleon en heeft ie (ook) niks met Europa te schaften.

    1. Misschien kunnen ze allemaal het land uitvluchten om hun mogelijke straf te ontlopen en politiek asiel aanvragen bij Theo Francken in Belgie

     1. in het land van Theo Francken zoals u het noemt, worden de Catalanen in elk geval gastvrij ontvangen. Kan niet gezegd worden van onze noorderburen als ik zo de reacties lees!

  1. Dat is een prehistorisch monster uit het franco tijdperk, meer valt over dat geval niet te zeggen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken