skip to Main Content
Eerste spoorlijn van Spanje is 170 jaar oud geworden

Eerste spoorlijn van Spanje is 170 jaar oud geworden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De eerste spoorlijn van Spanje heeft op zondag de 170e verjaardag gevierd aangezien op 28 oktober 1848 de eerste treindienst tussen Barcelona en Mataró in gebruik werd genomen. Dat kon toen gerealiseerd worden door de investering van de Spaanse zakenman Miquel Biada. Nu is Renfe de verantwoordelijke voor het spoorwegennetwerk waarbij Spanje het land is (op China na) met de grootste hogesnelheidslijn netwerk.

Op 28 oktober 1848 werd aan de Costa Maresme, net ten noorden van Barcelona, geschiedenis geschreven door de allereerste spoorlijn van Spanje in gebruik te nemen. Het ging toen om een spoorlijn tussen Barcelona en Mataró van 28,4 kilometer. De trein deed er zonder stops 35 minuten over met een gemiddelde snelheid van 47 km/u. Speciaal voor die spoorlijn werden de 135 meter lange tunnel van Montgat en de brug over de Besós rivier aangelegd.

Niet veel later in 1865 was er al 780 kilometer aan spoorlijnen in Catalonië aangelegd en in 1905 was het netwerk compleet door de vier Catalaanse steden (Gerona, Barcelona, Lerida en Tarragona) niet alleen met elkaar te verbinden maar ook met Valencia, Zaragoza en aan de Franse grens, Portbou.

Spanje

Na de aanleg van de eerste spoorlijn in Catalonië werden er overal in Spanje spoorlijnen door verschillende bedrijven zoals Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España, Compañía del Ferrocarril Madrid, Zaragoza y Alicante, Compañía de los Ferrocarriles Andaluces y Compañía de los Ferrocarriles del Oeste de España aangelegd waardoor er in het jaar 1930 bijna 100.000 mensen werkzaam waren in deze sector.

RENFE

Na de burgeroorlog werd als overkoepelende organisatie Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE) opgericht in 1941 waardoor de verschillende bedrijven in de verschillende regio’s in het land verenigd werden in een staatsbedrijf. 64 jaar later werd RENFE opgesplitst in twee divisies, ADIF welke verantwoordelijk is voor de infrastructuur en Renfe Operadora verantwoordelijk voor het treinnetwerk en de service.

 • Renfe Operadora exploiteert zowel goederen- als passagierstreinen. De passagierstreinen van RENFE worden geëxploiteerd door de volgende bedrijfsonderdelen:
 • Alta Velocidad Española, kortweg AVE: hogesnelheidstreinen
 • larga distancia: treinen over lange afstanden, waaronder Talgo-treinen, nachttreinen en Intercity-treinen.
 • media distancia: regionale treinen.
 • Cercanías: voorstadstreinen. In Barcelona wordt de Catalaanse naam Rodalies gebruikt.

Treincategorieën van Renfe zijn:

 • AVE: langeafstands-hogesnelheidstreinen
 • Altaria: langeafstandstreinen met variabele assen
 • Avant: regionale hogesnelheidstreinen
 • Alvia: regionale hogesnelheidstreinen met variabele assen
 • Alaris: hogesnelheidstreinen op klassiek spoor
 • Euromed: hogesnelheidstreinen op klassiek spoor tussen Barcelona en Valencia
 • Talgo: langeafstandstreinen met Talgo-rijtuigen
 • Arco: langeafstandstreinen met gerenoveerde rijtuigen
 • Media Distancia: (Inter-)regionale treinen
 • Trenhotel: Nachttreinen met Talgo-materieel die ‘s nachts van Barcelona-Sants naar Vigo-Guixar rijden.
 • Estrella: Nachttreinen met gewone rijtuigen
 • Cercanías: Voorstadstreinen

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Twee weken geleden not met de trein van Alicante naar Barcelona heen en weer gereisd. Veel relaxter dan met de auto. Dwars door de ‘gota fria’ heen!
  Ook diverse tripjes Alicante-Madrid achter de rug. Veeeel beter dan met de auto of het vliegtuig.
  Nee, reizen met de trein in Spanje is een genot!

 2. Sinds 1968 door heel Spanje gereisd met de trein.Fantastische herinneringen hieraan.Ik heb zelf in Nederland vanaf 1961 tot 2003 bij de NS in Nederland gewerkt en we wonen nu sinds 2012 in Spanje.Dat is mede door al dat reizen per trein door het mooie Spanje gebeurt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken