Geen verplichting meer voor een landelijke avondklok vanaf 9 november

Geen verplichting meer voor een landelijke avondklok vanaf 9 november
Beeld: Freepik

Geen verplichting meer voor een landelijke avondklok vanaf 9 november

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag 25 oktober werd de noodtoestand afgekondigd in Spanje wat samengaat met de huidige geldende landelijke avondklok tussen 23 en 6 uur. Die tijden kunnen op regionaal niveau door de regionale overheden in de autonome regio’s worden aangepast zoals naar 22 of 00 verplaatsen, iets wat ook op diverse plaatsen gebeurd is. Nu is bekend geworden dat de verplichte landelijke avondklok op 9 november komt te vervallen waarna de regionale overheden de beslissing krijgen door te gaan of niet.

Deze week zal het parlement een zitting hebben waarin gedebatteerd wordt over een verlenging van de huidige op 25 oktober afgekondigde noodtoestand (estado de alarma). Deze is afgekondigd voor 15 dagen en eindigt op dit moment op 8 november middernacht.

De Spaanse regering wil dat de noodtoestand deze week al voor 6 maanden verlengd wordt tot 9 mei 2021 maar daar voelen de andere politieke partijen op dit moment niet veel voor. Om de zaak wat te sussen heeft de regering aangekondigd dat de nu opgelegde landelijk geldende avondklok (toque de queda) zal gelden tot 9 november.   

LEESTIP: Avondklok Spanje: verschillende tijden en uitzonderingen in regio’s

Vanaf 9 november komt de verantwoording over de avondklok bij de regionale overheden te liggen die dan zelf kunnen beslissen of ze doorgaan met de ‘toque de queda’ in hun eigen autonome regio of juist niet. Juridisch gezien is dat mogelijk mits er sprake is van een noodtoestand die dus dan wel verlengd moet worden.

Er is dus veel onduidelijkheid over de voortzetting van de avondklok vanaf 9 november waarin men weer in een situatie zal terechtkomen dat sommige autonome regio’s wel een avondklok zullen handhaven en andere juist niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.