menu: rubrieken, zoeken & meer

Mag je na 23 uur met de hond wandelen tijdens de avondklok in Spanje?

Mag je na 23 uur met de hond wandelen tijdens de avondklok in Spanje?
Beeld: Freepik

Mag je na 23 uur met de hond wandelen tijdens de avondklok in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De avondklok is sinds zondag 25 oktober van kracht in heel Spanje waarbij diverse autonome regio’s het beginuur eerder hebben geplaatst om 22 uur of een uur later om 00 uur. De eindtijd van de avondklok is 6 uur wat overal in Spanje hetzelfde is. Tussen 23 (of 22 of 00 uur) ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens mag niemand zonder geldige regel op straat zijn en moet iedereen binnenshuis blijven. Maar hoe zit dat als je een hond wilt uitlaten?

Het antwoord daarop is: dat mag niet! Als je een hond wilt/moet uitlaten ‘s avonds dan moet dat voor de aanvangstijd van de avondklok zijn, in de meeste gevallen dus voor 23 uur en in sommige autonome regio’s voor 22 uur of voor 00 uur. Vóór 6 uur ‘s morgens mag je ook de hond niet uitlaten in heel Spanje.

Er zijn uitzonderingen dat men op straat mag zijn die we hier al vermeld hebben maar daar hoort het uitlaten van een hond niet bij. Tussen 23 en 6 uur mag je niet op straat zijn met je hond. Doe je dat wel en ziet de politie dat dan kun je een boete ontvangen. Het doel van een avondklok is juist om geen mensen op straat te hebben, ook geen hondenwandelaars.

Er zijn praktisch geen autonome regio’s die in hun regionale decreten melding maken van het wandelen met een hond behalve in Catalonië waar vermeld staat dat men met een hond vanaf 4 uur naar buiten mag maar niet meer na 22 uur, het tijdstip waarop in Catalonië de avondklok actief wordt.  

Een van de redenen waarom het niet is toegestaan om met de hond naar buiten te gaan tijdens de avondklok als uitzondering op de regels is om praktijken zoals tijdens het verplichte thuisisolement in maart/april tijdens de eerste noodtoestand te voorkomen. Toen werden honden gebruikt als excuus om de straat op te gaan en werden de honden vaak door meerdere personen op verschillende tijdstippen uitgelaten om zo de straat op te kunnen gaan.