menu: rubrieken, zoeken & meer

Valenciaanse regiopremier waarschuwt voor regionale lockdown

Valenciaanse regiopremier waarschuwt voor regionale lockdown
Beeld: Generalidad Valenciana / Ximo Puig

Valenciaanse regiopremier waarschuwt voor regionale lockdown

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Valenciaanse regionale premier Ximo Puig heeft woensdag gewaarschuwd dat als het aantal geïnfecteerden in de autonome regio niet daalt er vanaf dit weekend een regionale lockdown komt. Dat zou dus inhouden dat de inwoners van de provincies Alicante, Valencia en Castellón niet de autonome regio Comunidad Valenciana mogen verlaten en dat niemand zonder geldige reden de regio binnen mag komen.

Met deze mededeling refereert Ximo Puig met name naar het komende weekend wat in Spanje ook wel de ‘puente de Todos los Santos’ wordt genoemd vanwege de nationale feestdag ‘Día de todos los Santos’ of Allerheiligen op 1 november en de niet nationale feestdag ‘Día de Difuntos’ of Allerzielen op 2 november. Omdat 1 november op een zondag valt is deze vrije werkdag naar de maandag verplaatst in o.a. Andalusië, Aragón, Asturië, Castilla-La Mancha, Extremadura en Madrid.

Of de provincies Alicante, Valencia en Castellón hermetisch worden afgesloten van de aansluitende autonome regio’s en de rest van Spanje hangt af van de ontwikkelingen en de resultaten van de avondklok en over de beslissing wat Madrid doet wat betreft een regionale lockdown, aldus Puig. 

De kans is echter groot dat er een regionale lockdown (cierre perimetral) aan zit te komen, iets wat makkelijker is gemaakt door de afkondiging van de landelijke noodtoestand (estado de alarma).

Sinds de afkondiging van de noodtoestand op zondag 25 oktober zijn er verschillende autonome regio’s die hun regio’s hebben gesloten zoals Aragón, Asturië en Baskenland terwijl Navarra en La Rioja al daarvoor de regio’s hadden gesloten.