menu: rubrieken, zoeken & meer

Aantal covid-patiënten na twee weken stijgen nu weer gedaald in Spanje

Aantal covid-patiënten na twee weken stijgen nu weer gedaald in Spanje
Beeld: Canva

Aantal covid-patiënten na twee weken stijgen nu weer gedaald in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Enkele weken geleden werd er in de Spaanse pers alarmerend geschreven over de start van de achtste corona-golf maar na twee weken van lichte stijgingen in het aantal op corona positief geteste personen en ziekenhuisopnames, is dat nu alweer aan het dalen. De cijfers zijn volgens het Ministerie van Volksgezondheid niet alarmerend en er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden maar men blijft waakzaam.

Het aantal ziekenhuisopnames van covid-patiënten in Spanje is volgens de wekelijkse cijfers (PDF) de afgelopen week gedaald naar 3.337 personen, ongeveer 20 minder dan een week daarvoor. De druk op de ziekenhuizen is daarmee ook afgenomen met slechts 2,70 procent van de ziekenhuisbedden bezet met covid-patiënten. Wat betreft de covid-patiënten die zich op de intensive care afdeling bevinden, is dat met 8 personen gestegen naar 188 patiënten, 2,15 procent van alle UCI-bedden.

Er zijn volgens de wekelijkse cijfers (PDF) 23.753 nieuwe positief geteste personen bijgekomen in Spanje, ongeveer 2.000 minder dan de week daarvoor. Hierdoor is het totaal aantal positief geteste personen sinds maart 2020 gestegen naar 13.511.768 personen. De afgelopen zeven dagen zijn ook 80 personen met of door covid-19 overleden waardoor het aantal officieel geregistreerde en bevestigde covid-doden steeg naar 115.078 personen.

Corona-vaccinatie

Enkele weken geleden is men in Spanje begonnen met het zetten van de vierde corona-prik bij alle personen vanaf 60 jaar waarbij men is begonnen met de groep 80-plussers, bewoners van verzorgingshuizen en kwetsbare personen. In totaal zijn in Spanje 40.662.089 inwoners vanaf 5 jaar met twee corona-prikken en hebben 26.101.783 personen een eerste boosterprik of herhaalprik ontvangen, in totaal dus drie prikken terwijl 2.814.300 personen van 60 jaar en ouder een vierde prik hebben ontvangen, zoals in de wekelijkse cijfers (PDF) te zien is.

Nog geldende corona-maatregelen

Wat betreft de eventueel te nemen corona-maatregelen wordt daar in Spanje nog niet over gediscussieerd omdat de situatie nog niet alarmerend is. Zoals bekend geldt in Spanje nog steeds een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zoals bus, trein, tram, metro en taxi en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.