skip to Main Content
Spaanse minister Werkgelegenheid wakkert discussie over werken tot 18 uur opnieuw aan

Spaanse minister Werkgelegenheid wakkert discussie over werken tot 18 uur opnieuw aan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse minister voor Werkgelegenheid Fátima Báñez is opnieuw de discussie begonnen over werkdagen tot 18.00 uur. Daarbij meent ze niet dat het om een nieuwe wet zou moeten gaan maar om een groot sociaal akkoord tussen werknemers, werkgevers en vakbonden om zo de levensstijl aan te passen aan de andere landen binnen de Europese Unie. Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over het eerder stoppen met werken aangezien ook minister-president Rajoy het er al eens over heeft gehad.

Fátima Báñez deed deze uitspraak tijdens een bijeenkomst van de Ciclo Andalucía de Femenino in Sevilla. Volgens haar zou een werkdag tot 18.00 uur mogelijk moeten zijn om zo Spanje als land aan te passen aan de omliggende landen zoals Frankrijk of Italië. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er echter geen nieuwe wetten van de centrale regering nodig maar een groot sociaal akkoord tussen de werkgevers, werknemers en vakbonden waarbij afspraken gemaakt dienen te worden over flexibel werken en andere dagindelingen op het werk.

De minister is van mening dat het werk, wat uiteraard belangrijk is, meer geïntegreerd dient te worden in het dagelijkse leven waar ook andere onderdelen zoals het gezin, de cultuur, sport en onderwijs centraal moeten staan. Een andere werkdag indeling zou de families in staat te stellen na 18 uur meer met elkaar te kunnen doen waardoor het gezinsleven verbeterd zou moeten worden.

Als het aan de minister ligt zullen de Spanjaarden in de nabije toekomst eenzelfde dagindeling krijgen als de Britten of Portugezen waarbij men al om 18.00 uur stopt met werken. Op dit moment is dat bij veel Spanjaarden nog tussen de 20.00 en 21.00 uur maar daarbij geniet men wel tussen de middag (de siësta) van twee tot drie uur vrije tijd. Veel Spanjaarden zouden echter liever tussen de middag doorwerken en eerder naar huis gaan om thuis meer tijd door te kunnen brengen, iets wat overigens in grotere steden al gebeurd.

Wat is jouw mening. Zou een andere werkdag indeling mogelijk zijn in Spanje? Zou dit ten goede komen aan de gezinnen?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Ik denk dat siesta hard nodig is als je Bouwvakker bent of straten maker of landbouwer Wat doorwerken met 42 graden zoals deze zomer is echt onmogenlijk de campo heeft geen
  aircondition Maria

 2. Helaas zijn er toch enkele sectoren waar dit wat moeilijk ligt, zoals in de bouw. Maar vooral de ambtenaren en de dienstverlenende sector zijn beter af met werktijden zoals in West-Europa. Maar tradities aanpakken is hier een zaak van de lange adem.

 3. Uit de reacties van van werkende vrienden weet ik dat zij als werknemer best anders willen maar de leiding houdt verandering tegen. Bij exportbedrijven begint men op 9 uur of 9:30 terwijl orders uit noordelijke landen al vanaf 8 uur binnenstromen. Dus al minstens 1 uur achterstand. Als die een uur later is weggewerkt is het tijd om te ontbijten dus bij terugkomst weer achterstand. Van 14-16:30 of 17 uur siesta ook bij bedrijven hier in het zuiden waar alle werkruimten airco hebben. Dan nog 3 uur verder tot 21 uur terwijl er niets meer binnenkomt want in het noorden is men om 17 uur naar huis gegaan. Dus leve de productiviteit waarmee ik niet bedoel dat er niet hard gewerkt wordt.
  Hoogste tijd voor veranderingen en dat geldt ook voor de klok.

 4. Ik ben verschillende keren naar Zuid-Amerika en de Caraïben op vakantie geweest en daar wordt om 7.00 s ochtends begonnen tm ong. 17.00/18.00 uur. Terwijl het daar het hele jaar warm is.

 5. Ik denk dat het in het zuiden niet zinnig is. Mensen die moeten werken zonder airco, voor hen is dit niet te doen. De productiviteit zal erdoor achteruit gaan. En ook slecht voor hun gezondheid, denk ik. Daarnaast denk ik dat dit een enorme invloed zal hebben op de Spaanse lifestyle, met tapas en bars. De helft van de horeca kan dan wel dicht, vrees ik.

 6. Wij werken zo al jaren met ons bedrijf en met ons Spaanse personeel en ze zijn heel blij met de werktijden. Zodat ze nog een avond vrij hebben met hun gezin.
  Ook onze winkel hebben we doorlopend open tot half 7 en nog nooit problemen gehad, iedereen past zich aan. Het is gewoon een aanpassing in de cultuur en het leefpatroon en dat doe je niet op 1, 2, 3….. Maar het is wel mogelijk. Hetzelfde als de schooltijden die ze nu aan het aanpassen zijn op vele scholen naar een volledige kortere dag ipv ochtend siesta en middag

 7. Het zijn de bedrijven die dit tegenhouden omdat ze aanwezigheid belangrijker vinden dan productiviteit, en dat komt doordat middels vriendjespolitiek ongeschikte mensen als manager worden aangesteld. Een zogenaamd goede manager is bazig en een goede werknemer gaat niet naar huis voordat de baas weg is. Zolang die mentaliteit niet verandert valt er weinig te doen.

  1. @Anton74 Dat lijkt me wel erg kort door de bocht. Maar die siëstatijden zijn natuurlijk nogal mal. Ze veroorzaken ook vier maal per dag gigantische verkeersfiles (en dus luchtvervuiling). Daar hoor ik nooit iemand over. Hier op de Canarias komt de temperatuur zelden of nooit boven de 30 graden, dus dat siësta idee is feitelijk onzin. Bij 40 graden in Sevilla of Madrid zou ik er anders over denken. Dus het zou alles flexibeler gemaakt moeten worden met werktijden. Maar flexibiliteit is niet de sterkste eigenschap van de Spanjaarden. (Is die reactionaire Puizemont eigenlijk nog altijd in Brussel aan het flexibiliseren?) Dat is enerzijds prettig, niet alles hier is de waan van de dag, of het schrikbewind van uur en feit, maar in veel andere opzichten ook een beetje star.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken