skip to Main Content
Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017
123rf

Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ondanks een betere economie zijn de lonen in Spanje vorig jaar toch met 1,8% gedaald. Op Griekenland na, waar de lonen met 3,5% daalden, is dit het slechtste percentage van de eurozone. Hoewel de nominale lonen vorig jaar groeiden (amper twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren.

Werknemers in Spanje blijven koopkracht verliezen. Volgens het laatste rapport opgesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), vertoonden de reële lonen in 2017 een daling van 1,8% in Spanje terwijl de economie in dezelfde periode met 3,1% groeide.

Hoewel de nominale lonen stegen (met nog geen twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren. Het is het op een na slechtste gegeven van de landen van de eurozone. Alleen Griekenland scoort slechter aangezien in dat land de salarissen met 3,5% zijn gedaald.

Ondanks dat het economisch herstel in Spanje een paar jaar geleden is begonnen zijn sinds 2008 de salarissen in Spanje met 4% gedaald. Volgens experts kan de mogelijke verhoging van het minimumloon in Spanje de onevenredige situatie corrigeren waardoor de situatie in veel families verbeterd kan worden.

Terwijl de salarissen in Spanje (-1,8%), Italië (-1,2%) en Griekenland (-3,5%) daalden stegen deze in Nederland in 2017 met 1,4%, Duitsland met 0,9% en Frankrijk met 0,1%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Interessante statistiek, bedankt !
  Maar in Noorwegen zou ik écht niet willen leven…..
  Spanje mag dan plaats 26 innemen op de wereldlijst, het land heeft voor mij nog steeds een magische aantrekkingskracht.

 2. Jammer voor de Spanjaarden maar wat verdient een Spanjaard gemiddeld?
  Ja zo heeft elk land wel problemen.. Gisteren hoorde ik een minister van Nederland luid op zeggen Nederland heeft het beste pensioen stelsel in de wereld ik dacht van niet ik geniet pensioen van Belgie en Nederland mijn pensioen in Belgie stijgt als de levensduurte stijgt in Nederland al 8jaar hetzelfde pensioen..meer pensioen???? meer afttrekken bedoel je.. en nu is er sprake van minder uitbetalen van uw AOW goed bezig Holland

  1. AOW in NL een drama, moeten ze veranderen, en al helemaal met die bruuske verhoging van de pensioenleeftijd. Als je zware arbeid hebt gedaan dan ben je midden 50 al gauw niet meer in staat om te werken, of zie je nog een dak-bedekker van 67 jaar en 5 maanden oud om jouw dak te vernieuwen ?
   Kan je dus niet (zoals in vele andere landen) met korting vervroegd aanvragen.
   Wij Nederlanders leven minder lang dan onze vrienden in Zuid Europa maar in sommige van die landen zijn de pensioenen beter, o.a. in Frankrijk.
   Ook in Spanje konden de bedrijven voor jou hoger afdragen aan de staat, waar je dus later van profiteert.
   Daarentegen is in het meest welvarende land van EU, (Duitsland dus) het gedeelte staats-pensioen beschamend laag en kan worden gekort naarmate je besluit om eerder met pensioen te gaan. (aantal gewerkte jaren telt dan)
   Van een hoger inkomen op je ouwe dag met een betere consumptie profiteert iedereen.
   Sinds de laatste crisis zijn zeer vele salarissen verlaagd, vooral ook voor nieuwkomers op de Spaanse arbeidsmarkt.

  1. Tuurlijk. De EU doet alles fout en is hier uiteraard helemaal verantwoordelijk voor. Heerlijk, deze goed onderbouwde onderbuik reacties.

 3. In Nederland zijn net als in Spanje de lonen gestegen , Maar ook in Nederland is de koopkracht gedaald . Dit dankzij de prijzen voor zorg en andere vaste lasten en ook de boodschappen

 4. Nog niet zolang geleden heb ik ‘ergens’ gelezen dat we regelrecht afstevenen op een nieuwe economische crisis. Ook werd er een paar maanden geleden ‘ergens’ geschreven dat de minimumlonen met 4% zijn gestegen het laatste jaar. Nu klinkt het: ‘Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017 ‘.
  Man, man, …wat mag een mens nu nog geloven ?
  Hiermee wil ik de vertaler niet bekritiseren, maar aantonen dat we al dat cijfermateriaal en die statistieken, die ons dagelijks worden voorgeschoteld, niet met een beetje maar met een gróót pak zout moeten nemen.

 5. De kop is onjuist en moet zijn dat de KOOPKRACHT is gedaald. U geeft nl zelf al aan dat de lonen wél gestegen zijn.
  Dit doet overigens niets af aan het feit dat ik dit een ernstige zaak vind. Maar lonen zijn een zaak tussen werkgever en werknemer ( vaak vakbonden). Die laatste hebben dus zeer slecht werk geleverd voor hun leden .

  1. Misschien ipv een betere economie, een minder slechte economie, was toepassender geweest. Wat is een gezonde economie? Dat is wanneer burgers voldoende geld te besteden hebben, is goed voor iedereen. Dat is dus niet het geval. (En ik ben zeker geen socialist maar realist)

  2. Beste Rob,
   Inderdaad, soms zijn het de vakbonden die vastgeklonken lijken te zijn aan het ‘Poldermodel”. Gelukkig rondom het pensioenakkoord momenteel even niet. Binnen de FNV is momenteel een sterke oppositie van onderen uit die het Akkoord van de tafel heeft gekregen. Ondertussen is de AOW leeftijd tweemaal omhoog gegaan en de zware beroepen zijn nog steeds niet benoemd. De uitblijvende loonsverhogingen in Europa is het gevolg van afspraken in de Europese Unie dat ook de lonen binnen het begrotingstekort moeten blijven. Vroeger heette dit de monetaire slang. Ik vind het ook bijzonder dat op dit moment Italie en in het verleden Griekenland zich er weinig van aantrokken. Ze hebben mijn sympatie en er is genoeg geld, denk maar aan de dividendbelasting.
   Spanje zou massaal geld kunnen verdienen aan zonnen energie om maar eens wat te noemen.

   1. Voor dat laatste is politieke moed nodig en achter de schermen topadviseurs die de weg wijzen. In NL heb je ook dat soort instellingen die geheel buiten het zicht veel invloed hebben op het regeringsbeleid. En gelukkig maar. Helaas gaat dat niet op voor Spanje.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken