Search
menu
Search

Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017

Oeps ... foto ontbreekt!

Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks een betere economie zijn de lonen in Spanje vorig jaar toch met 1,8% gedaald. Op Griekenland na, waar de lonen met 3,5% daalden, is dit het slechtste percentage van de eurozone. Hoewel de nominale lonen vorig jaar groeiden (amper twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren.

Werknemers in Spanje blijven koopkracht verliezen. Volgens het laatste rapport opgesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), vertoonden de reële lonen in 2017 een daling van 1,8% in Spanje terwijl de economie in dezelfde periode met 3,1% groeide.

Hoewel de nominale lonen stegen (met nog geen twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren. Het is het op een na slechtste gegeven van de landen van de eurozone. Alleen Griekenland scoort slechter aangezien in dat land de salarissen met 3,5% zijn gedaald.

Ondanks dat het economisch herstel in Spanje een paar jaar geleden is begonnen zijn sinds 2008 de salarissen in Spanje met 4% gedaald. Volgens experts kan de mogelijke verhoging van het minimumloon in Spanje de onevenredige situatie corrigeren waardoor de situatie in veel families verbeterd kan worden.

Terwijl de salarissen in Spanje (-1,8%), Italië (-1,2%) en Griekenland (-3,5%) daalden stegen deze in Nederland in 2017 met 1,4%, Duitsland met 0,9% en Frankrijk met 0,1%.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?