Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ondanks een betere economie zijn de lonen in Spanje vorig jaar toch met 1,8% gedaald. Op Griekenland na, waar de lonen met 3,5% daalden, is dit het slechtste percentage van de eurozone. Hoewel de nominale lonen vorig jaar groeiden (amper twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren.

Werknemers in Spanje blijven koopkracht verliezen. Volgens het laatste rapport opgesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), vertoonden de reële lonen in 2017 een daling van 1,8% in Spanje terwijl de economie in dezelfde periode met 3,1% groeide.

Hoewel de nominale lonen stegen (met nog geen twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren. Het is het op een na slechtste gegeven van de landen van de eurozone. Alleen Griekenland scoort slechter aangezien in dat land de salarissen met 3,5% zijn gedaald.

Ondanks dat het economisch herstel in Spanje een paar jaar geleden is begonnen zijn sinds 2008 de salarissen in Spanje met 4% gedaald. Volgens experts kan de mogelijke verhoging van het minimumloon in Spanje de onevenredige situatie corrigeren waardoor de situatie in veel families verbeterd kan worden.

Terwijl de salarissen in Spanje (-1,8%), Italië (-1,2%) en Griekenland (-3,5%) daalden stegen deze in Nederland in 2017 met 1,4%, Duitsland met 0,9% en Frankrijk met 0,1%.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.