Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017

Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017
Beeld: 123rf

Lonen in Spanje ondanks betere economie opnieuw gedaald in 2017

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks een betere economie zijn de lonen in Spanje vorig jaar toch met 1,8% gedaald. Op Griekenland na, waar de lonen met 3,5% daalden, is dit het slechtste percentage van de eurozone. Hoewel de nominale lonen vorig jaar groeiden (amper twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren.

Werknemers in Spanje blijven koopkracht verliezen. Volgens het laatste rapport opgesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), vertoonden de reële lonen in 2017 een daling van 1,8% in Spanje terwijl de economie in dezelfde periode met 3,1% groeide.

Hoewel de nominale lonen stegen (met nog geen twee euro) betekende het effect van de inflatie dat de salarissen in reële termen bijna 2% verloren. Het is het op een na slechtste gegeven van de landen van de eurozone. Alleen Griekenland scoort slechter aangezien in dat land de salarissen met 3,5% zijn gedaald.

Ondanks dat het economisch herstel in Spanje een paar jaar geleden is begonnen zijn sinds 2008 de salarissen in Spanje met 4% gedaald. Volgens experts kan de mogelijke verhoging van het minimumloon in Spanje de onevenredige situatie corrigeren waardoor de situatie in veel families verbeterd kan worden.

Terwijl de salarissen in Spanje (-1,8%), Italië (-1,2%) en Griekenland (-3,5%) daalden stegen deze in Nederland in 2017 met 1,4%, Duitsland met 0,9% en Frankrijk met 0,1%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.