skip to Main Content
Spaanse verkeersdienst wil wijzigingen wat betreft rijlessen
Facua

Spaanse verkeersdienst wil wijzigingen wat betreft rijlessen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) wil veranderingen gaan invoeren wat betreft het halen van een rijbewijs. Zo wil de DGT dat men tenminste 8 uur theorielessen bij een rijschool moet volgen en dat indien men een rijexamen moet herhalen er tenminste vijf praktijklessen gevolgd worden.

Volgens de Spaanse Consumentenbond FACUA heeft het halen van een rijbewijs B met één maand theorielessen en 20 praktijklessen een gemiddelde kostprijs van 693 euro. De prijzen verschillen echter enorm en zijn afhankelijk waar men de rijlessen volgt. Zo is het volgen van rijlessen in Murcia het duurst met gemiddeld 933 euro gevolgd door Lerida met 903 euro en Bilbao met 880 euro. Over het algemeen kost een rijles van 45 minuten zo’n 25 euro. (dit kan verschillen want dit zijn gegevens uit 2016)

Bovenop deze kosten voor de theorie- en praktijklessen moet men nog diverse andere kosten optellen zoals het theorie- en praktijkexamen wat ongeveer 100 euro kost. Voor dat geld heb je de mogelijkheid om drie keer af te rijden (mocht het de eerste twee keer niet lukken). De DGT wil nu dat tussen de examens, dus stel je haalt het eerste examen niet en moet voor een tweede examen gaan, er tenminste vijf nieuwe rijlessen worden gedaan.

Theorie

De DGT wil ook dat de aspirant rijbewijshouders verplicht theorielessen bij een rijschool volgen, iets wat tot nu toe blijkbaar niet noodzakelijk is. Daarnaast wil men een minimum van 8 uur aan theorielessen als verplicht stellen om een theorie examen te doen. Tot nu toe is het zo dat men ook zelf de theorie kan bestuderen en leren om daarna een officieel examen te doen.

De verplichte theorielessen richten zich op de kwetsbare groepen (fietsers, automobilisten en voetgangers), risicofactoren (snelheid, alcohol, drugs), afleidingen achter het stuur (gebruik van mobiele telefoons en GPS), gebruik van beveiligingssystemen (helm, riem, kinderzitje) en algemene verkeersregels.

Bovendien worden verkeersongevallen behandeld als een “volksgezondheidsprobleem” waarbij aspirant-bestuurders de economische, sociale en menselijke gevolgen van verkeersongevallen zullen zien. Op dit moment kunnen getuigenissen van slachtoffers van ongevallen op video worden opgenomen.

De verplichte theorielessen moeten worden gecertificeerd door de directeur van een rijschool en dienen om de aandacht te vestigen op de noodzaak om respect voor andere weggebruikers te hebben, de co-existentie op het wegdek te bevorderen en het bewustzijn te vergroten over de ernstige gevolgen van verkeersongevallen en de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Deze nieuwe regels rondom het halen van een rijbewijs in Spanje gaan waarschijnlijk op 1 juli 2019 in werking treden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Hallo,
  Vroeg mij af(reacties zijn wel van een tijdje terug) maar jullie wonen allemaal in Spanje?
  Ik mag en wil in Spanje autorijles gaan geven, want wil weg uit Nederland, maar vroeg mij af of er wel genoeg animo voor is, rondom Denia en omgeving, ik geef al les in Amsterdam sinds 1995, dus kan wel wat denk ik hahaha!!

 2. Krijgen ze hier dan wel rijlessen??
  Sjonge, als je mensen zo te keer ziet gaan in het verkeer zou je denken dat ze hun rijbewijs gratis op de boterzegels hebben gekregen.
  Zelfs de Guardia Civil weet niet hoe je wel of niet op een rotonde moet of mag rijden.
  Een vriend kreeg laatst een bekeuring omdat hij in de binnenste baan van de rotonde reed, terwijl hij toch echt driekwart rond ging.
  Volgens hen mag dat niet en mag je die baan alleen gebruiken als je op de rotonde iemand gaat inhalen.
  Ja ja, maar alle mensen die jou rechts voorbij schieten op de rotonde, die laten ze gewoon gaan.
  Ik zal er wel bij vertellen dat mijn vriend Engels is en met zijn Engelse wagen reed.
  Dat hij te lang op zijn Engels kenteken reed, daar hebben de heren agenten het niet eens over gehad.
  Onvoorstelbaar hey.

 3. Hoop dat in de rijlessen ook aandacht besteed word aan”richting aangeven” dmv de richtingaanwijzer! Meer dan 50% vd (Spaanse)weggebruikers gebruiken géén richting aanwijzers!
  Ook het op en afrijden op een rotonde kan (véél) meer aandacht krijgen ivm de verkeersveiligheid!

 4. Wat ik mis in de tekst is “discipline” en “deelname aan het verkeer”.
  Met de nieuwe regels zijn ze desalniettemin op de goede weg, lijkt me zo.

 5. Verplichte theorielessen zouden geen overbodige luxe zijn. Wat de gemiddelde lesprijs betreft, in Nederland kost een rijles bij een goede rijschool gemiddeld € 45. Dus hier een koopje. Al met al is het rijniveau hier maar zo zo.

   1. Je snapt niet wat ik bedoel. Het gaat niet om een maandsalaris maar om de kwaliteit van lessen. Een vakman is een uur bezig en leent zijn auto uit. Het Spaanse lesuur is
    beduidend lager in prijs. Hoe kun je nu voor die prijs serieus les geven? Je moet ook nog je auto onderhouden (hogere verzekering enz.) en de maandelijkse kost verdienen. Als je in Nederland voor die prijs les geeft, ben je meestal een beunhaas. Ze hebben er nog een baantje bij en kunnen dan “gratis” rijden. Dus kijk eens wat breder.

 6. De rijlessen en examens zijn al jaren zo corrupt als wat als je vriendjes bent met de instrukteur krijg je je rijbewijs zowat kado met alle gevolgen van dien en anderen laten ze zovaak zakken dat ze er moedeloos van worden. Ik ken door de jaren heen de nodige verhalen wel dus dacht ik dat ze daar wat aan gingen doen maar nee in plaats van dat maken ze het nu waarschijnlijk nog duurder en langer voor de genen die geen familie lid of vriendjes heeft in de branche.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken