Search
menu
Search

Spaanse verkeersdienst wil wijzigingen wat betreft rijlessen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse verkeersdienst wil wijzigingen wat betreft rijlessen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) wil veranderingen gaan invoeren wat betreft het halen van een rijbewijs. Zo wil de DGT dat men tenminste 8 uur theorielessen bij een rijschool moet volgen en dat indien men een rijexamen moet herhalen er tenminste vijf praktijklessen gevolgd worden.

Volgens de Spaanse Consumentenbond FACUA heeft het halen van een rijbewijs B met één maand theorielessen en 20 praktijklessen een gemiddelde kostprijs van 693 euro. De prijzen verschillen echter enorm en zijn afhankelijk waar men de rijlessen volgt. Zo is het volgen van rijlessen in Murcia het duurst met gemiddeld 933 euro gevolgd door Lerida met 903 euro en Bilbao met 880 euro. Over het algemeen kost een rijles van 45 minuten zo’n 25 euro. (dit kan verschillen want dit zijn gegevens uit 2016)

Bovenop deze kosten voor de theorie- en praktijklessen moet men nog diverse andere kosten optellen zoals het theorie- en praktijkexamen wat ongeveer 100 euro kost. Voor dat geld heb je de mogelijkheid om drie keer af te rijden (mocht het de eerste twee keer niet lukken). De DGT wil nu dat tussen de examens, dus stel je haalt het eerste examen niet en moet voor een tweede examen gaan, er tenminste vijf nieuwe rijlessen worden gedaan.

Theorie

De DGT wil ook dat de aspirant rijbewijshouders verplicht theorielessen bij een rijschool volgen, iets wat tot nu toe blijkbaar niet noodzakelijk is. Daarnaast wil men een minimum van 8 uur aan theorielessen als verplicht stellen om een theorie examen te doen. Tot nu toe is het zo dat men ook zelf de theorie kan bestuderen en leren om daarna een officieel examen te doen.

De verplichte theorielessen richten zich op de kwetsbare groepen (fietsers, automobilisten en voetgangers), risicofactoren (snelheid, alcohol, drugs), afleidingen achter het stuur (gebruik van mobiele telefoons en GPS), gebruik van beveiligingssystemen (helm, riem, kinderzitje) en algemene verkeersregels.

Bovendien worden verkeersongevallen behandeld als een “volksgezondheidsprobleem” waarbij aspirant-bestuurders de economische, sociale en menselijke gevolgen van verkeersongevallen zullen zien. Op dit moment kunnen getuigenissen van slachtoffers van ongevallen op video worden opgenomen.

De verplichte theorielessen moeten worden gecertificeerd door de directeur van een rijschool en dienen om de aandacht te vestigen op de noodzaak om respect voor andere weggebruikers te hebben, de co-existentie op het wegdek te bevorderen en het bewustzijn te vergroten over de ernstige gevolgen van verkeersongevallen en de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Deze nieuwe regels rondom het halen van een rijbewijs in Spanje gaan waarschijnlijk op 1 juli 2019 in werking treden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?