Spanjaarden hebben minder kinderen dan ze zouden willen hebben

Spanjaarden hebben minder kinderen dan ze zouden willen hebben
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Voor het eerst sinds 1999 heeft het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) weer een onderzoek/enquête gehouden wat betreft de geboorte van kinderen en het ouderschap. Daaruit is gebleken dat bijna drie van de vier vrouwen het liefste twee kinderen wil hebben maar dat dit vanwege de economische situatie en slechte combinatie met het werk niet mogelijk is.

Volgens het INE is de gemiddelde leeftijd van het moederschap in Spanje de laatste decennia vertraagd tot 32,1 jaar en is het het vruchtbaarheidscijfer gedaald tot 1,31 kinderen per vrouw.

Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen tussen de 18 en 55 jaar, inclusief degenen die al kinderen hebben, willen in totaal graag twee kinderen. Het percentage van degenen die graag drie kinderen wil hebben ligt rond de 25%.

Geen kinderen

Het aantal vrouwen dat geen kinderen wil hebben daalt naargelang de leeftijd. 27% van de vrouwen jonger dan 25 jaar wil geen kinderen terwijl dat 16,7% is bij vrouwen tussen de 25 en 29 jaar. Een op de tien vrouwen boven de 30 jaar wil geen kinderen.

De belangrijkste reden dat de vrouwen geen kinderen willen hebben is omdat ze geen moeder willen zijn terwijl de groep jonger dan 25 jaar zichzelf nog te jong vinden voor het moederschap.

Mannen

Voor het eerst is er bij deze enquête van het INE ook rekening gehouden met de mannen ofwel de vaders. Er is echter geen groot verschil tussen de mannen en vrouwen wat betreft de wens om twee kinderen te hebben maar slechts een klein deel van de mannen wil graag drie kinderen.

Redenen

Bij zowel de mannen alsook de vrouwen is de reden om slechts een kind en niet twee kinderen te hebben het geldgebrek ofwel de economische redenen en daarnaast de problemen om familie met werk te combineren.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

23
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Miel

De problemen om familie met werk te combineren zal in sommige gevallen wel een reden zijn en er zullen er natuurlijk ook wel enkele zijn voor wie financiële overwegingen de doorslag geven, maar ik denk dat voor de meesten de vrees dat (één of) meerdere kinderen een rustig (bijna) zorgeloos leventje in de weg staan de hoofdreden is. Tenslotte heeft de grote meerderheid van de Spanjaarden géén financiële problemen en zijn ‘grote’ gezinnen ook bij de rijke Hollanders en Belgen zeer ver te zoeken (succesrijke zakenmensen uit Andalusië buiten beschouwing gelaten 🙂 ).

Juan74

Uitzonderingen bevestigen de regel. Miel. Mijn vaste vlaamse extreem rechtse stalker. In mij reacties op dit artikel, zeg ik niets slechts over Andalucia! Dus waarom jij dat als stakker aan wil halen? Ik stel slechts feiten vast. Jij als vol gesnoven Vlaming hebt geen kinderen op Spaanse scholen. Dat heb ik even uitgezocht. Toch heb je commentaar op mij die er wel kinderen op heeft zitten. Daarnaast is al jouw kritiek op Spanje nu wel bekend Niemand moet je hier. Niemand wil je hier. Je bent alleen een vreselijk zelfvoldane NVA Vlaming die denkt dat ook maar iemand op je… Lees verder »

Jopke

Ach Juan74, Miet tracht reacties van je uit te lokken omdat hij gelezen heeft dat we hem gingen negeren. Ik reageer gewoon niet meer (rechtstreeks) op hem. Iedereen hier kent zijn nv-a gedachtegoed die hij wil doortrekken naar Spanje/Catalonië. Niemand mag schelden, hijzelf uitgezonderd. Steeds ieders mening verdraaien of feiten ontkennen/bevestigen als het in zijn kraampje past. De redactie vervolgens aanvallen want hey: die MOET onpartijdig zijn… tja het separatistische plan van de nv-a is genoegzaam bekend , hij zou perfect passen bij de seps van Catalonië. Nog een prettige avond amigo en ik zou zeggen: drink een goede cervesa… Lees verder »

Juan74

Hey Jopke.
Je hebt nog helemaal gelijk ook.
Die Cerveza bewaar ik voor het weekend en het hapje krijg je er hier gratis bij, of ze zetten het niet op de rekening, daar ben ik nog niet achter.
Maar gezien de prijzen van de drankjes, denk ik als echte Hollander dat het gratis is!

Miel

Tja, ik dacht dat het hier over de kinderwens van de Spanjaarden ging !!

Son

Mij valt het op hoeveel jonge gezinnetjes ik zie
Super vind ik dat
En in de zomer hoeveel opa’s en oma’s er rondlopen met 1of 2 kinderen
Allemaal even liefdevol
En hoe meer kids op het strand hoe liever
Wij horen geen krijsende kids
Allemaal goed opgevoed
Horen we ze wel eens dan zijn het kids met een andere nationaliteit

Anoniem

Echt niet! De kinderen zijn heilig en verwend hier. Ik weet niet waar jij woont maar het is soms niet te doen met onopgevoede ouders.
Die vervolgens hun eigen kinderen maar laten waaien, ik heb het over Spanjaarden en niet over toeristen.

Son

De onopgevoede kids op het strand, in restaurants, in de winkels en op het strand komen uit het land waar ik woon ( maar waar ik de nationaliteit niet van heb) uit Nederland
Mijn kids zijn Belgisch opgevoed, stuk strenger
Ik ken geen verwende en onopgevoede Spaanse kids
De Engelse ouders kunnen ook wat heropvoeding gebruiken

Juan74

Ik weet niet wie Anoniem is in dit geval Son, maar ik ben het wel met hem of haar eens. Spaanse kinderen zijn over het algemeen redelijk verwend en heilig. Dat verwennen gebeurd zowel door de ouders als door opa en oma hoor. Al onze 4 kinderen zitten op Spaanse scholen en geloof me, dingen die daar gebeuren zijn ondenkbaar op Nederlandse scholen. Tenminste zover ik daar nog kan over oordelen. En Spaanse kinderen zijn echt wel zeer luid, maar dat zijn alle Spanjaarden, daar moeten wij maar tegen kunnen en ik stoor me er dan ook totaal niet aan,… Lees verder »

Miel

Typische uitspraak van een zelfvoldane Hollandse zakenman en opvoeder die uiting geeft aan zijn minachting voor de educatieve onbekwaamheid van het Andalusische plebs.

Son

In de comunidad waar ik verblijf en waar het merendeel Spaans is
Op straat
Op het strand
In de restaurants
In de winkels

Piet Paëlla

Klopt Juan74, spaanse kinderen mogen alles en teveel, worden stierlijk verwend en verpest met de duurste ijsjes van opa en oma.
Op latere leeftijd dulden ze geen kritiek of tegenspraak, ze zijn immers opgevoed en gewend altijd hun zin te krijgen.
En dat lawaaierige optreden hebben ze van hun ouders en van opa en oma.

R

Kan het begrijpen met Zo weinig inkomen en zie in Nederland wordt het ook steeds moeilijker en respect ze werken hard vaak meerdere banen om rond te komen en hun pensioen is al niks .
En gaat mij niet om of de restaurants of de stranden voller zitten
Denk aan de toekomst hoe het gaat worden op deze manier .

R

Kan het begrijpen met Zo weinig i komen en zie in Nederland wordt het ook steeds moeilijker en respect ze werk en hard vaak meerdere banen om rond te komen en hun pensioen is al niks .
En gaat mij niet om of de restaurants of de stranden voller zitten
Denk aan de toekomst hoe het gaat worden op deze manier .

HJS

Hoera! Wordt het toch nog wat rustiger in de restaurants en de playas.

sonia.declercq@gmail.com

Wat ook de motivatie mag zijn voor het niet of wel hebben van kinderen, besluit ieder voor zichzelf. Beter geen kinderen dan ze om de een of andere reden te verwaarlozen of naderhand te beseffen dat het gezin beter geen had gehad om hun eigen leven te leiden.
Ik heb 1 zoon en dolblij dat ik hem heb, maar respecteer ieder zijn opinie/doelstelling.

Evert

We worden wijs gemaakt dat door bevolkingskrimp we meer immigranten moeten binnen laten. Ziehier de waanzin. Help gezinnen financieel, ipv dat geld aan vreemdelingen te spenderen. Hoe simpel kan het zijn?

Juan74

Nou Evert daar heb je wel een punt. Een ouder stokpaardje nog eens van stal halen, zei de vermoorde politicus Pim in Nederland al dat de Nederlanders moesten zorgen voor meer nageslacht, omdat hun mede-landers met een Moslim religie zich toch ook stevig voortplanten. En neen, dit is geen racisme, dit zijn gewoon feiten die zo na te zoeken zijn in de gemeente registers. Pim zag daarin een groot gevaar die Evert hier nu ook aanstipt. Als je als autochtoon weinig of geen kinderen krijgt en de immigranten krijgen er wel een aantal per gezin, of moet ik zeggen per… Lees verder »

Miel

Je redenering zou kunnen kloppen. Ze doet me aan Catalonië denken, alhoewel,… daar zijn de autochtonen gelukkig wél nog in de meerderheid.

mienivanbaardewijk@hotmail.com

Slecht te combineren met werk?
Als dat de belangrijkste reden is da\n is het maar goed dat er maar 1 of geen kind is.
Ik dacht dat je kinderen om een heel andere reden kreeg. En economische slechte situatie???? Dan hebben we toch wel voor heren vuren gestaan.
Ik denk dat het komt dat de mensen hun goede levensstandaard niet willen wijzigen en het er niet voor over hebben om zelf eens een paar jaar iets in te leveren. Kinderen vragen niet om weelde, maar om gezelligheid en geborgenheid.

Piet Paëlla

SKBeetje, pas op het is in de grote steden niet makkelijk met kinderen. Op mijn werk kwamen collega’s veelal te laat op hun werk, omdat ze hun kinderen weg brachten in hun auto naar die pokke-scholen die ver buiten de stad gelegen waren. Een ochtend-stress wat je niet wil weten. En daarna in de file op naar het werk. Die collega’s kwamen hijgend de trap op met iedere keer hetzelfde excuus. En als je geluk hebt, dan kun je zulke dingen aan opa en oma overlaten, die zich ook overdag bezig houden met de kinderen. Zo zijn massa’s kinderen in… Lees verder »

Anita

Met een minimumloon van nog geen €800,00 en het hoge werkloosheidspercentage, met daarnaast de niet zeer geweldige sociale voorzieningen, is het niet direct een kwestie van de te hoge levensstandaard niet willen inleveren. Ik zie dagelijks mensen hier zoeken in de kliko’s om nog maar iets te kunnen vinden waar ze een maaltijd mee kunnen bereiden. Er zijn veel gezinnen die moeten rondkomen van minder dan €900,00 per maand. Een op de drie kinderen leeft ruim onder de armoedegrens. In veel gezinnen moeten beide ouders werken, om rond te kunnen komen. Veel gezinnen leven in bij (groot)ouders, of zwerven zelfs… Lees verder »

Piet Paëlla

Deze armoede heb ik al 45 jaar geleden gezien in Spanje, toen nog veel erger dan nu.
Armoe kan inderdaad een belangrijke reden zijn om geen gezin te willen stichten.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.