Search
menu
Search

Spanjaarden hebben minder kinderen dan ze zouden willen hebben

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanjaarden hebben minder kinderen dan ze zouden willen hebben

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor het eerst sinds 1999 heeft het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) weer een onderzoek/enquête gehouden wat betreft de geboorte van kinderen en het ouderschap. Daaruit is gebleken dat bijna drie van de vier vrouwen het liefste twee kinderen wil hebben maar dat dit vanwege de economische situatie en slechte combinatie met het werk niet mogelijk is.

Volgens het INE is de gemiddelde leeftijd van het moederschap in Spanje de laatste decennia vertraagd tot 32,1 jaar en is het het vruchtbaarheidscijfer gedaald tot 1,31 kinderen per vrouw.

Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen tussen de 18 en 55 jaar, inclusief degenen die al kinderen hebben, willen in totaal graag twee kinderen. Het percentage van degenen die graag drie kinderen wil hebben ligt rond de 25%.

Geen kinderen

Het aantal vrouwen dat geen kinderen wil hebben daalt naargelang de leeftijd. 27% van de vrouwen jonger dan 25 jaar wil geen kinderen terwijl dat 16,7% is bij vrouwen tussen de 25 en 29 jaar. Een op de tien vrouwen boven de 30 jaar wil geen kinderen.

De belangrijkste reden dat de vrouwen geen kinderen willen hebben is omdat ze geen moeder willen zijn terwijl de groep jonger dan 25 jaar zichzelf nog te jong vinden voor het moederschap.

Mannen

Voor het eerst is er bij deze enquête van het INE ook rekening gehouden met de mannen ofwel de vaders. Er is echter geen groot verschil tussen de mannen en vrouwen wat betreft de wens om twee kinderen te hebben maar slechts een klein deel van de mannen wil graag drie kinderen.

Redenen

Bij zowel de mannen alsook de vrouwen is de reden om slechts een kind en niet twee kinderen te hebben het geldgebrek ofwel de economische redenen en daarnaast de problemen om familie met werk te combineren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?